15. 1. 2010

Rokometašice Krima Mercatorja so prvi del lige prvakinj končale s porazom

V zadnjem, šestem krogu evropske lige prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja doživele prvi poraz v skupini B. Gostovale so na Dunaju, domači Hypo, ki si je s to zmago zagotovil tudi napredovanje med osem najboljših klubov v Evropi, pa je bil boljši z 28:26 (13:9).

 

 

Hypo – Krim Mercator 28:26 (13:9)

 

Dunaj - Dvorana BSFZ Südstadt, gledalcev: 1500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

 

Hypo: Blažek, Do Nascimento 8 (4), Goričanec, Piedade 5, Kirsner 4, Lerant 4, Ivančok, Oh, Limal, Pedersen, Sanko, Plach 1, Cararo 2, Borges 4 (1).

 

Krim Mercator: Grubišić, Zacsik 7 (2), Gros 2, Vergeljuk 3, Mavsar 3, Stefanišin, Vidic, Bodnjeva 1, Koren 3, Janković 1, Cvijić 2, Prebil, Lekić 4 (1), De Sousa.

 

Sedemmetrovke: Hypo 6 (5), Krim Mercator 5 (3).

 

Izključitve: Hypo 4 minute, Krim Mercator 2 minuti.

 

 

Potem ko so si rokometašice Krima Mercatorja predčasno zagotovile napredovanje med osem najboljših klubov v Evropi, so na zadnji tekmi v skupini B (po petih zaporednih porazi) doživele prvi poraz. Dvoboj na Dunaju (v dopoldanskih urah na dan tekme so švedska sodnika Hakanssona in Nilssona, ki naj bi doživela prometno nesrečo, zamenjala Nemca Geipel in Helbig) je bil zato zanje samo prestižnega pomena, medtem ko je bil za Dunajčanke biti ali ne biti.

 

Uro pred začetkom tekme na Dunaju se je začel dvoboj Metz – Aalborg, po zmagi gostiteljic s 23:18 pa je postalo jasno, da Hypo za drugo mesto in napredovanje v drugi del lige prvakinj nujno potrebuje točki proti Krimu Mercatorju. Ekipa trenerke Marte Bon je v avstrijsko prestolnico pripotovala brez Maje Zrnec, saj je na ponedeljkovem treningu ob padcu na glavo doživela pretres možganov, s povišano temperaturo pa sta na klopi sedeli vratarka Jelena Grubišić in krožna napadalka Dragana Cvijić.

 

Obrambna postavitev 5-1, na kateri je sprva Korejko Oh popolnoma ustavila Ljudmila Bodnjeva, nato pa Alja Janković, je delovala zelo dobro. V vratih je svoj delež dodala Sergeja Stefanišin. Tudi preostale igralke so izjemno lepo ustavljale vrhunske posameznice Hypa. Precej počasen ritem igre, ki ga je narekoval Hypo, je Bonova izkoristila tudi za menjave v polju. Cvijićeva, Korenova in Grosova so v igro prišle skoraj ob istem času, prav srbska krožna napadalka pa je po podaji Andree Lekić poskrbela za prvo vodstvo Krima z dvema zadetkoma razlike (7:5 v 17. minuti).

 

Vse do konca polčasa so sledile slabe minute slovenskih šampionk, ki so predvsem v napadu delale množico tehničnih napak (več kot deset)  in zapravljale strele (realizacija 20-9). Do izteka polčasa so zadele le še dvakrat, Hypo pa osemkrat in gostiteljice so na odmor odšle z vodstvom 13:9. Do 40. minute so krimovke znižale zaostanek le na zadetek (16:17), a bile so daleč od bleščeče igre. Najbolj boleče je bilo gledati zgrešene "zicerje", ob izvrstni vratarki Stefanišinovi pa niso izpeljale praktično nobenega polprotinapada. Večkrat so imele priložnost, da izid izenačijo, a ni se izšlo. Z delnim izidom 5:0 je Hypo v 55. minuti vodil s 25:21, kar je bilo dovolj za zmagoslavje avstrijske ekipe, ki je že osemkrat stala na evropskem vrhu. Kanček upanja za morebiten drugačen razplet so slovenske prvakinje imele pri zaostanku s 25:27 v predzadnji minuti, vendar je Jankovićeva zgrešila v protinapadu, na nasprotni strani pa je Lerantova potrdila Hypovi točki.

 

 

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Z današnjo tekmo ne morem biti preveč zadovoljna, a generalno gledano je prvi del sezone za nami in igrali smo dobro, kar nas pelje v drugi del. Današnja tekma je bila posebna, saj je Hypo potreboval zmago, a se mi na to nismo ozirale. Morda nas je 14 dni, v katerih smo igrali precej tekem, utrudilo in pustilo posledice, v zadnjih dneh pa nam je nevšečnosti povzročala tudi bolezen. Je pa res, da so nas igralke Hypa 'znervirale' z nerokometno taktiko, ko so se metale po tleh in po prekršku več minut ležale. Tudi v obrambi so igrale zelo grdo."

 

Marina Vergeljuk, igralka Krima Mercatorja: "V tekmo smo stopile precej dobro, v obrambi smo držale igralke Hypa, a potem smo izgubile tri do štiri žoge zapored in se začele loviti. Ko nekoga loviš, se hitro dogajajo napake, kar se je nam tudi zgodilo. Hkrati pa je bila tekma za Hypo zelo velikega pomena, absolutno so bile bolj 'napaljene'. A naš poraz ne sme pokvariti vtisa, saj smo vse ostale tekme v prvem delu odigrale na visoki ravni."

 

Ljudmila Bodnjeva, igralka Krima Mercatorja: "Že pred tem obračunom smo pokazali naš najboljši rokomet. Danes smo se sicer borile, a morda nam tudi niso dopustili, da bi zmagali. Nihče nam  ne more očitati slabega pristopa, saj smo naredile vse. Nerada se spuščam v sojenje, a sodnika sta stopila povsem na stran Hypa. Nasprotnice so delale res grde prekrške, a sta jim sodnika vse dovoljevala.

Liga prvakinj - sezona 2009/10