20. 1. 2010

V drugem krogu EP se bodo Slovenci danes ob 18.30 pomerili z Nemčijo

Po zmagi v dramatični končnici proti Švedski (27:25) čaka slovenske rokometaše nova preizkušnja. V drugem krogu v skupini C se bo Slovenija danes ob 18.30 v olimpijski dvorani v Innsbrucku pomerila z reprezentanco Nemčije.

 

S takšnim izidom, kot je Slovenija premagala Švedsko, je v prvem krogu Nemčija izgubila proti Poljakom. Ti so sredi drugega polčasa vodili že s šestimi zadetki prednosti, na koncu pa zasluženo zmagali. Na tekmi se je poškodoval desnokrilni nemški reprezentant Stefan Schröder (mora na operacijo ušesa), zato je selektor Heiner Brand prijavil (to možnost je imel, ker je na začetku prvenstva prijavil le petnajst igralcev) Christiana Schöneja.

 

Dosedanja statistika slovensko-nemških obračunov je povsem na strani nasprotnikov, kajti Slovenija ni na velikih tekmovanjih še nikoli premagala Nemčije – na dosedanjih devetih tekmah je namreč doživela prav toliko porazov. Toda po mnenju strokovnjakov so Nemci, ki v pripravljalnem obdobju niso blesteli (zaradi tega je bil selektor Brand tarča hudih kritik domače javnosti), „zreli“ za poraz. Njihova igra ni na pričakovani ravni, ubadajo pa se tudi z menjavo generacij. Po zlati kolajni na svetovnem prvenstvu leta 2008 pred domačimi gledalci je nemška izbrana vrsta na naslednjih treh velikih tekmovanjih ostala brez odličja: na evropskem prvenstvu na Norveškem leta 2008 je bila četrta, istega leta na olimpijskih igrah v Pekingu šele deveta, na lanskem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem pa peta.

 

Tekmo med Slovenijo in Nemčijo sodila beloruska sodnika Andrej Gusko in Sergej Repkin. Na drugi tekmi v skupini C v Innsbrucku se bosta danes ob 20.30 pomerili Poljska in Švedska.

 

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: "Če želimo spraviti Nemce na kolena, bomo morali proti njim vseh šestdeset minut igrati tako, kot smo zadnjih dvajset proti Švedski. Današnji nasprotniki ne bodo čakali na naše napake, ampak bodo "grizli" skozi celotno tekmo. Prepričan sem, da bomo tudi mi tekmo začeli precej manj živčno kot proti reprezentanci Švedske, proti kateri pa smo kljub vsemu pokazali, da smo se sposobni najmanj enakovredno kosati tudi s tako močnimi nasprotniki. To, da imamo manj kot 24 ur časa za regeneracijo in pripravo na tekmo z Nemci, pravzaprav ne pomeni ničesar, kajti vse reprezentance imajo približno enake pogoje."

 

Miha Žvižej, slovenski reprezentant: "V vsakem primeru bosta naša živčnost in nesproščenost na tekmi proti nemški reprezentanci manjša, kot je bila na uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Švedski. Proti Švedom smo se znebili bremena in pritiska, ki ga prinaša uvodna tekma na velikem tekmovanju, tako da smo zdaj povsem osredotočeni na Nemce. Od prvega trenutka moramo zaigrati udarno in borbeno, kajti naš cilj je jasen in ga ne skrivamo – zmaga! Vsi se sicer dobro zavedamo, kako močna in kakovostna je reprezentanca Nemčije, toda sposobni smo priti do novih točk, ki bi nam že zagotovili napredovanje v drugi krog."

 

 

Foto: Grega Wernig/Ekipa

Vse o Euru 2010