20. 1. 2010

Slovenija blizu zgodovinske zmage, toda Nemci so se srečno izvlekli z remijem

Slovenija je drugo tekmo na evropskem prvenstvu v rokometu v Avstriji odigrala izvrstno 55 minut, nato pa v končnici tekme proti Nemčiji popustila in v žep pospravila le točko (34:34). Slovenci so kljub temu že v drugem delu EP, zadnjo tekmo v skupini C pa bodo odigrali v petek ob 20.15 proti Poljski.

Slovenija - Nemčija 34:34 (16:11)

Innsbruck - Olimpijska dvorana, gledalcev: 7500, sodnika: Gusko in Repkin (Belorusija)

Slovenija: Škof (11 obramb), Rezar (1 obramba), Kozlina, Vugrinec 4, Dobelšek, Lubej, Kavtičnik 7 (5), Natek 1, Skube, Špiler 7, Brumen, Pajovič 4, Gajič, M. Žvižej 2, L. Žvižej 6 (1), Zorman 3.

Nemčija: Bitter (13 obramb), Heinvetter, Gensheimer, Roggisch, Müller 5, Theuerkauf 7, Glandorf 4, Christophersen, Jansen 4 (2), Späth 1, Kraus 1, Schöne, Sprenger 3, Kaufmann 6, Schröder, Hass 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (5), Nemčija 2 (2).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Nemčija 2 minuti.


Slovenija je drugo tekmo začela v postavi Luka Žvižej, Aleš Pajovič, Uroš Zorman, Miha Žvižej, Renato Vugrinec, Dragan Gajič in Gorazd Škof. V napadu in obrambi sta se menjala Miha Žvižej in Miladin Kozlina. Slovenska vrsta je začela vrhunsko, prvi gol je mojstrsko zabil Zorman, naslednjega Miha Žvižej po podaji Zormana, pa spet Zorman za vodstvo s 3:0. V obrambi 6-0 je četa Zvonimirja Serdarušića ustavila vseh pet uvodnih napadov Nemcev. Že takoj je začel z nabiranjem obramb Gorazd Škof. Izbranci Heinerja Branda so žoge izgubljali kot po tekočem traku, Slovenci pa so jih tudi izvrstno ustavili. V deveti minuti, ko je izid 4:0 v protinapadu postavil Luka Žvižej, je brkati nemški strateg vzel minuto odmora, prvič pa so Nemci mrežo Škofa (deset obramb v prvem polčasu) zatresli mrežo preko Holgerja Glandorfa šele v deseti minuti.

Za prvih +6 (8:2) je v 14. minuti s protinapadom poskrbel Luka Žvižej. V napadih so naši fantje navduševali, a še bolj v obrambi, kjer nemške ekipe nista mogla razigrati ne Kraus ne Haass. Slovenija je prvič vodila za sedem zadetkov v 18. minuti (10:3). Nemci so v napadu spremenili obrambo v 5+1, zato je kapetan Slovenije Zorman dobil posebnega "čuvaja". V napadu se je razigral tudi Renato Vugrinec, igro pa je od 24. minute dirigiral dobro Sebastian Skube. Še trikrat so Slovenci vodili za sedem zadetkov, na polčas pa odšli s petimi naskoka (16:11).

Na začetku drugega polčasa so Nemci najprej približali na le štiri zadetke zaostanka (17:13), a Slovenci so nadaljevali z bojevitostjo v obrambi ter hitrimi in učinkovitimi akcijami in zadetki Luke in Mihe Žvižeja, Davida Špilerja, Aleša Pajoviča in Vid Kavtičnika v 35. minuti znova prišli na +6 (20:14). Ob tem je treba povedati, da je Gorazd Škof v drugem polčasu prvo obrambo vknjižil šele v 40. minuti, nato pa ga je v vratih zamenjal Aljoša Rezar. Zadetke za Nemčijo sta zabijala predvsem od blizu in s šestmetrske črte Müller in Theuerkauf. Slednja sta povzročala naši obrambi kar nekaj preglavic in skoraj sama znižala rezultat na -3. Po izgubljeni žogi v napadu je v protinapadu stekel Haass in premagal vratarja Rezarja za 24:26. Potem so znova povišali na +5, a pregovorna nemška vztrajnost ni in ni hotela popustiti. K sreči je imel "zlato" roko Špiler, ki je blestel s samostojnim prodori. 

V 57. minuti je po nekaj smole Nemčija prvič prišla na le zadetek zaostanka (33:32). V 58. minuti je Uroš Zorman izgubil žogo v napadu, prvič na tekmi pa so nato Nemci po zadetku Theuerkarfa izenačili (34:34). Slovenija je nato imela napad, a David Špiler je zadel le vratnico. Dolg napad Nemcev je sedem sekund pred koncem zaključil Glandorf, vendar je streljal mimo gola. Selektor Slovenije Zvonimir Serdarušić je vzel minuto odmora, do izteka tekme so bile še štiri sekunde, Slovenci pa žoge niso uspeli spravili do gola, ki bi jim po devetih zaporednih porazih proti Nemčiji na velikih tekmovanjih prinesel prvo zmago proti rokometni velesili. A tudi neodločen izid je bil dovolj, da se je Slovenija že pred zadnjim krogom (v petek ob 20.15 proti Poljski) uvrstila v drugi krog EP oziroma med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi.

 

Na zadnji tekmi drugega kroga v skupini C v Innsbrucku je Poljska premagala Švedsko s 27:24 (15:14) in si prav tako priigrala napredovanje v drugi del Eura 2010. O tretjem potniku za drugi krog bo odločala petkova tekma med Nemčijo in Švedsko. Vrstni red po drugem krogu: Poljska 4, Slovenija 3, Nemčija 1, Švedska 0.

 

Vse o Euru 2010

Prva tekma predtekmovanja: Slovenija premagala Švedsko