25. 1. 2010

Slovenija v torek ob 16.15 v boj s svetovnimi in olimpijskimi prvaki Francozi

Po porazu proti Češki (35:37) se bo slovenska moška reprezentanca v drugem krogu glavnega dela EP v Avstriji pomerila s Francijo. Tekma proti olimpijskim in svetovnim prvakom bo v torek, 26. januarja, ob 16.15 v Innsbrucku.

 

Današnji prosti dan na Euru je slovenska izbrana vrsta izkoristila za novinarsko konferenco, krajšo analizo tekme proti češki in priprave za obračun s Francozi. V slovenskem taboru se zavedajo, da vloga favorita pripada reprezentanci Francije, prav neobremenjenost z imperativom uspeha bi bi utegnila biti tudi naš največji adut.

 

Francija je nastopila na vseh dosedanjih osmih evropskih prvenstvih, pri čemer je osvojila dve kolajni – obe na zadnjih dveh tekmovanjih. Na EP 2006 v Švici je osvojila zlato odličje (v finalu je premagala Španijo), dve leti pozneje na Norveškem pa je bila bronasta (na odločilni tekmi je nadigrala reprezentanco Nemčije). Na letošnjem tekmovanju v Avstriji je francoska izbrana vrsta doslej odigrala štiri tekme: tri v predtekmovalni skupini D v Wiener Neustadtu, eno pa v drugem delu prvenstva v Innsbrucku. Njen izkupiček sta po dve zmagi in dva neodločena izida. Na uvodni tekmi v predtekmovanju so Francozi samo remizirali z Madžarsko (29:29), a zaradi kasnejšega izpada Madžarov  (ti so pet minut pred koncem še vodili z 29:25, a so nato dobili štiri zadetke zapored) izguba točke ni bila usodna. Na drugi tekmi so proti Češki ob polčasu vodili s 16:10, na začetku drugega polčasa celo s sedmimi zadetki prednosti, nato pa skoraj osemnajst (!) minut niso zadeli v polno. Kljub temu so na koncu zmagali z minimalno razliko (21:20), najzaslužnejši za to pa je bil odlični vratar Thierry Omeyer, ki je zbral kar 24 obramb.

 

Proti Španiji na zadnji tekmi v predtekmovanju je Francija v 41. minuti vodila že z 18:12 in vse je kazalo, da je vse odločeno. Toda španska reprezentanca je štiri minute pred koncem izenačila na 21:21, v predzadnji pa celo povedla s 24:23. Toda 23 sekund pred koncem je Joli izenačil s črte sedmih metrov in dvoboj se je končal brez zmagovalca. Uvodno tekmo v drugem delu EP je reprezentanca Francije odigrala proti Nemčiji in zabeležila drugo zmago na letošnjem Euru (24:22).  Z delnim izidom 5:0 v prvih petih minutah drugega polčasa so Francozi svojo prednost povečali na 17:10, do konca tekme so se Nemci še nekajkrat približali na dva zadetka zaostanka, toda preobrat jim ni uspel.

 

 

Aljoša Rezar, reprezentant Slovenije: "Vsak od nas si želi, da bi ponovil dobre igre iz prvega dela in bi še zmagovali. Prepričan sem, da se bomo Francozom pošteno zoperstavili. Želimo si pokazati, da je bila Češka le na slab dan. Na Francoze se z Gorazdom Škofom ne pripravljava nič posebej. Pred vsako tekmo se pripravljava vsak po svoje, pogovarjava se tudi z selektorjem. Normalno, da je vratar v veliki meri odvisen od obrambe. Če je ta dobra, je lažje braniti. Seveda pa smo tukaj tudi, če obramba zataji, da jih 'porinemo' naprej in spodbujamo. Prepričan sem, da je bila lekcija, ki smo jo dobili od Čehov, za nas dovolj veliko opozorilo. Nihče v ekipi ni obupal, pred nami sta še najmanj dve tekmi, na kateri želimo znova dokazati, da smo si zaslužili preboj v drugi del."

 

Jure Natek, reprezentant Slovenije:"V prvi vrsti nam je velik motiv igrati proti takšni reprezentanci, kot je Francija, ki kroji svetovni vrh. Pod drugo mora biti motiv naš poraz s Čehi, ki si ga nikakor ne bi smeli privoščiti. Morala je seveda padla po takšni tekmi, kot smo jo odigrali s  Čehi, kar pa je seveda tudi logično. Potrebno se je pobrati čim prej in gledati naprej. Ekipa je ostala homogena, ni nobenih zamer ali slabe volje."

 

Miladin Kozlina, reprezentant Slovenije: "Poraz s Češko je boleč, a smo si ogledali napake. Poskušali bomo popraviti vtis. Pristop bo zagotovo drugačen, kot je bil na nedeljski tekmi proti Češki. Mislim, da se kaj takšnega ne more več ponoviti. Na vseh položajih so Francozi izvrstni, imajo odlične 'šuterje', krila, krožne napadalce... Vsekakor bo morala biti naša obraba najbolj agresivna doslej, upamo pa tudi na pomoč naših dveh vratarjev. Paziti moramo tudi na to, da francoskemu vratarju Omeyerju ne dovolimo, da bi se razbranil. Do tekme s Francijo se moramo pobrati in nato zdržati na igrišču."

Vse o EURU 2010