25. 1. 2010

Selektor Serdarušić: Tekma proti favoriziranim Francozom bo lažja kot proti Češki

Selektor slovenske reprezentance Zvonimir Serdarušić je med prosim dnevom na EP spregovoril o razlogih za poraz proti Češki in pričakovanjih pred dvobojem s Francozi, ki bo v torek ob 16.15. Ker slednjim pripada vloga favorita, bo po njegovem mnenju tekma z njimi za slovenske rokometaše lažja, kot je bila nedeljska s Češko.

Ali ste po prespani noči prišli do kakšnih novih sklepov o razlogih za poraz proti reprezentanci Češke?

Pravega odgovora, kaj se je dogajalo, vam enostavno ne morem dati. Enako kot vi, lahko tudi jaz le razmišljam, kaj je bilo. Treba se je zavedati in dojeti, da nismo favoriti na papirju niti proti eni ekipi v Evropi. Favoriti smo lahko zgolj, če damo na igrišču svoj maksimum. Če ne damo vsega, takoj dobimo lekcijo, kot so nam jo dali Čehi. Reprezentanca, ki ima veliko večjo kvaliteto, na primer francoska, si lahko dovoli, da igra s petdesetimi odstotki moči, a vseeno zmaga. Mi si tega ne moremo privoščiti. Samo biti favorit na papirju, pa za dosego tega ne narediti nič, ne more prinesti zmage.

Koliko je k neuspehu prispevalo podcenjevanje, koliko pa po drugi strani dejstvo, da smo s Čehi zlahka opravili na pripravljalnem turnirju na Danskem?

Proti Češki smo bili največji nasprotnik samim sebi. In za to je glavni krivec turnir na Danskem in visoka zmaga proti Čehom. Takrat smo kljub slabši igri visoko zmagali, igralci pa so potem očitno razmišljali, da na evropskem prvenstvu v Avstriji proti njim ne bo potrebno dati vsega od sebe in da bo zmaga prišla na lahek način. Ko smo že zaostajali z devetimi zadetki razlike, pa je bilo že prepozno. Ko smo na Danskem visoko izgubili proti Norveški in prikazali zelo slabo igro, sem bil prepričan, da takšne ne moremo več ponoviti. Toda proti Češki se nam je to znova zgodilo.

Že ko so naši rokometaši prišli na igrišče, smo imeli občutek, kot da večina ni z glavo pri stvari, da ne kažejo pravega naboja, želje, volje.

Šele ob zadnjem dogovoru pred odhodom na igrišče sem na obrazih igralcev v garderobi videl, da niso pravi. A dvomim – in to govorim iz lastnih izkušenj – da bi se kaj podobnega, kot se je zgodilo proti Čehom, ponovilo tudi proti Francozom. Jasno je, da moje igralce zagotovo grabi strah pred Francozi. V tem strahu pa je vedno prisotno nekaj - moram dati vse od sebe. So profesionalci, od katerih se vedno pričakuje, da dajo vse od sebe. Je pa normalno, da kdaj ne dajo vsega, kajti nihče ni vsak dan maksimalno navdihnjen. A želja mora vedno biti prisotna!

Se je slovenska reprezentanca sposobna vsaj enakovredno kosati s Francijo?

Povsem jasno je, da so Francozi absolutni favoriti. Čeprav sem govoril, da igrajo skoraj brez taktike, a ko jih vidite z vsemi posamezniki, lahko rečete, da je vsak napad taktičen. Očitno so prišli tudi oni do spoznanja, da posameznikove kvalitete niso dovolj. Veliko lepše je igrati proti njim, saj ves svet ve, da so favoriti. Ne skrbi me, da moji igrali iz strahu ali pa spoštovanja do nasprotnika ne bi izpolnjevali nalog, ki jim jih bom zadal. Za mene bo tekma precej bolj psihično mirna kot tista proti Češki. Možnosti imamo, a le pod pogojem, če bodo igralci dali vse od sebe in v celoti izpolnjevali dogovorjene naloge. Šele potem bomo lahko videli, kaj nam morebiti manjka, da bi prišli na njihovo raven. Toda če ne bomo delali tega, ne bomo nikoli vedeli, v čem je težava in zakaj ne moremo priti na njihovo raven.

Ali boste na seznam igralcev prijavili tudi Klemna Cehteta?

Menjav v igralskem kadru proti Francozom bržkone še ne bo. Mislim, da zato še ni prave potrebe. Francozi igrajo zelo trdo v obrambi, v napadu ena na ena pa so premočni. Klemen Cehte je igralec, ki bi lahko z 'beka' prišel do strela, toda ko Francija postavi obrambo, ne bi imel nobenih možnosti. Zato bomo morali nekoliko drugače postaviti igro, ne pa streljati od daleč. Z obrambo 5-1 Francozi ne dovolijo nikomur, da pride v sredino do prave pozicije za strel. Francosko obrambo moramo razširiti in potem prodirati. To, da se njihova krožna napadalca in Dinart vselej menjajo, moramo čim bolje izkoristiti.

Foto: Grega Wernig/Ekipa