27. 1. 2010

Slovenski rokometaši se bodo od EP v Avstriji poslovili s tekmo proti Španiji

V zadnjem krogu drugega dela Eura 2010 v Avstriji čaka slovensko reprezentanco še poslovilna tekma. V četrtek ob 18.30 se bo Slovenija pomerila s Španijo, ki še ima možnosti za uvrstitev v polfinale.

 

Toda proti Španiji slovenska reprezentanca ne bo nastopila v popolni zasedbi, kajti selektor Zvonimir Serdarušić ne bo mogel računati na krilnega igralca Dragana Gajića. Ta si je poškodoval mišico na levi roki, zato bo verjetno med šestnajsterico izbranih prvič tudi Klemen Cehte. Pred zadnjim krogom v skupini II v Innsbrucku je vrstni red naslednji: Poljska in Francija po 7 točk, Španija 5, Slovenija in Češka po 2, Nemčija 1.  Poljska si je kot edina v obeh skupinah predčasno že zagotovila napredovanje v polfinale, za uvrstitev med najboljše štiri reprezentance v Evropi pa se poteguje tudi Španija, ki ima že zagotovljeno najmanj tretje mesto v skupini II in tekmo za končno peto mesto. Za uvrstitev v polfinale mora najprej premagati Slovenijo, potem pa upati, da bodo Poljaki spravili na kolena Francoze.

 

Španija je sodelovala na vseh osmih dosedanjih evropskih prvenstvih, na katerih je osvojila tudi štiri kolajne. Naslova evropskega prvaka še nima, je pa osvojila tri srebrne (Španija 1996, Italija 1998, Švica 2006) in eno bronasto kolajno (Hrvaška 2000). Na zadnjem evropskem prvenstvu na Norveškem leta 2008 je osvojila šele deveto mesto, medtem ko je bila na lanskem SP na Hrvaškem komaj trinajsta.

 

V Avstriji je španska reprezentanca doslej odigrala pet tekem ter trikrat zmagala in po enkrat izgubila in remizirala. V predtekmovalni skupini D v Wiener Neustadtu je osvojila prvo mesto, potem ko je najprej premagala Češko s 37:25, nato suvereno opravila še z Madžarsko (34:25), v derbiju pa remizirala s Francijo. V drugem delu je v Innsbrucku doživela tudi prvi poraz, potem ko je bila z 32:26 od nje uspešnejša Poljska. Uspešnejša je bila proti Nemčiji, saj je tekmo dobila s 25:20.

 

 

Zvonimir Serdarušić, selektor Slovenije: "Kaj lahko pričakujemo pred tekmo s Španijo? Bolje je, da se vprašamo, kaj se zdaj dogaja v glavah mojih igralcev. Doslej se nismo ukvarjali s tekmečevo taktiko in strategijo za naš zadnji obračun na evropskem prvenstvu, temveč z mizernimi vprašanji, kot so denimo: ali nismo že predolgo tukaj in ali se bomo takoj po četrtkovi tekmi odpravili v domovino. Ko nekdo tako razmišlja, potem to pomeni, da gremo jutri zgolj oddelati tisto, kar moramo, potem pa se bomo sklonjenih glav vrnili v Slovenijo. V tem trenutku lahko poskusim le spremeniti razmišljanje mojih igralcev in jim vcepiti miselnost, da je pred njimi nova naloga, ki je v tem trenutku pomembnejša od vrnitve domov."

 

Uroš Zorman, reprezentant Slovenije: "Ne smemo si privoščiti poraza proti Špancem. Moramo se zavedati, da bi nas neuspeh proti njim in zmaga Nemčije proti Češki potisnil na zadnje mesto v skupini. Tudi zaradi tega moramo stopiti skupaj in zmagati, kajti četrto mesto v skupini bi nam prineslo sedmo ali osmo v Evropi, kar pa je že zelo dober in spoštovanja vreden dosežek. Najlepše bi bilo, če bi se od evropskega prvenstva poslovili z zmago in boljšim vtisom, saj si ljudje večinoma zapomnijo zadnji nastop na velikem tekmovanju. Če bomo slučajno izgubili, pa moramo paziti, na kakšne način se bo to zgodilo. To mora biti dostojanstveno, pošteno in na profesionalen način, nikakor pa ne smemo dovoliti, da nas nasprotnik zmelje na koščke."

 

Gorazd Škof, reprezentant Slovenije: "Zelo si želim, da bi evropsko prvenstvo v Avstriji končali na dostojanstven način. Očitno je, da ne igramo več tako dobro, kot smo igrali v predtekmovanju. Kakovostno smo preveč padli, v naši igri pa je še vedno preveč nihanj. Kljub temu moramo narediti vse, da bi proti Španiji prikazali dobro predstavo. Španija je vrhunska reprezentanca, zato bo potrebno proti njej pokazati še več volje, elana, želje in motiva. Super bi bilo, če bi se od Innsbrucka poslovili z zmago ali vsaj s točko."

 

Renato Vugrinec, slovenski reprezentant: "Prvenstvo za nas še ni končano. V tem trenutku s soigralci razmišljamo le o Španiji. Popolnoma smo osredotočeni na ta obračun, saj si želimo odigrati zelo dobro in borbeno ter nastope končati v dobri luči – z zmago. Imamo vse možnosti, tako kot na vsaki tekmi doslej, in upam, da jih bomo tudi izkoristili."

 

Luka Žvižej, slovenski reprezentant: "Treba se bo potruditi in iztisniti iz sebe maksimum, zato da prvenstvo končamo z dobrim vtisom. Saj veste, zadnja tekma vedno najbolj ostane v spominu. Predvsem pa je najbolj pomembno, da se ne predamo. Špancem se gre za polfinale, nam pa za to, da proti ekipi, kot je Španija dosežemo zmago. Ne glede na to, da nismo več v položaju, v katerem bi se boril za polfinale, bomo naredili vse, da jo izpeljemo na najboljši možen način."

 

Miha Žvižej, slovenski reprezentant: "Tekma proti Španiji za nas ne bo nič drugačna kot ostale, le da bomo lahko bolj sproščeni. Odigrati moramo za dušo in leteti po igrišču. Igranje proti takšni ekipi, kot je španska, je že dovolj velik motiv. Mislim, da se tukaj ne more zgoditi takšen motivacijski padec, kot je bil proti Čehom. S soigralci si tega zagotovo ne bomo dovolili, saj s želimo evropsko prvenstvo zaključiti na najlepši možen način. Ne gremo samo odigrati, ampak pokazati kolektivno igro ter popraviti vtis s prejšnje tekme. Španci igrajo globoko, gibljivo obrambo, ki je njihova posebnost. Vsekakor bo poseben izziv. Z velikim veseljem pričakujem nasprotnika."

 

 

Foto: Grega Wernig/Ekipa

Vse o EURU 2010