6. 2. 2010

Rokometašice Krima Mercatorja so glavni del lige prvakinj začele s porazom na Madžarskem

V prvem krogu glavnega dela v evropski ligi prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja gostovale na Madžarskem. Potem ko so na začetku drugega polčasa proti Györiju vodile že s šestimi zadetki prednosti (17:11), so na koncu ostale praznih rok in izgubile s 23:25 (14:11).


Györi – Krim Mercator 25:23 (11:14)

Györ - Dvorana Magvassy Mihaly, gledalcev: 2000, sodnika: Nielsen in Lorentzen (oba Danska).

Györi: Palinger (16 obramb), Oguntoye, Szölösi, Görbicz 3, Mravikova 3, Verten 2, Amorim 3, Bradeanu 3, Kovacsics 3 (1), Mayer, Spiridon 4, Hornyak 4, Orban,  Deaki.

Krim Mercator: Stefanišin (14 obramb), Grubišić (5 obramb), Zacsik 2, Vergeljuk 4, Mavsar 1 (1), Vidic, Bodnjeva 4, Koren 3, Janković, Cvijić 1, Gros 3, Zrnec 2 (1), Lekić 3, De Sousa.

Sedemmetrovke: Györi 2 (1), Krim Mercator 4 (2).

Izključitve: Györi 4 minute, Krim Mercator 2 minuti.


Kljub zdravstvenim težavam v zadnjih tednih (bolečine v trebuhu in poškodba prepone) je za Krim Mercator na Madžarskem nastopila tudi Andrea Lekić. Gostiteljice so tekmo odlično začele ter po dveh hitrih (pol)protinapadih po dobrih dveh minutah vodile že z 2:0, toda slovenske prvakinje so hitro poskrbele za izenačenje (2:2). Pred več kot 2000 gledalci v dvorani v Gyoeru je sledilo še pet izenačenj (od 3:3 do 7:7), nato pa je ekipa Marte Bon naredila delni izid 4:0. Zanj sta bili poleg vratarke Sergeje Stefanišin (šest obramb v prvem polčasu) najzaslužnejši Marina Vergeljuk in mlada Ana Gros. V 22. minuti je bilo na semaforju že 11:7 za Krim Mercator, rokometašice madžarskega kluba pa so malce kasneje zadele v polno po dobrih devetih (!) minutah. Krimovke so imele do konca prvega polčasa še trikrat po štiri zadetke prednosti (12:8, 13:9, 14:10), na odmor pa so odšle z naskokom treh, zato je imela skupina približno stotih navijačev iz Slovenije več kot dovolj razlogov za dobro voljo.

V dobrih štirih minutah igre v drugem polčasu so igralke Krima Mercatorja dosegle še tri zadetke, na nasprotni strani pa gostiteljice nobenega in dekleta z Galjevice so povedle kar s 17:11. Kljub temu se Madžarke, finalistke lige prvakinj v minuli sezoni (v finalu so bile v skupnem seštevku obeh tekem le za zadetek slabše od danskega Viborga), niso predale. Najprej so zaostanek prepolovile, pri vodstvu Krima Mercatorja z 20:17 pa poskrbele tudi za neverjeten preobrat. Izbranke trenerja Csabe Konkolyja so dosegle pet zadetkov zapored (dva so dale celo z igralko manj) in enajst minut pred koncem je Györi povedel z 22:20.

Kmalu zatem je Ljudmila Bodnjeva izsilila sedemmetrovko za 22:21 in izključitev na madžarski strani, toda krimovke tudi z igralko več na igrišču niso uspele izenačiti. Za to je poskrbela predvsem vratarka Katalin Palinger (skupaj 16 obramb), ki je nekoč nosila tudi Krimov dres, na srečo pa je na nasprotni strani blestela tudi Sergeja Stefanišin (14 obramb). V 52. minuti, ko je morala zaradi udarca v obraz in manjše krvavitve začasno z igrišča Lekićeva, je Györi povedel s 23:21, a je samo na zadetek zaostanka s črte sedmih metrov zmanjšala Tamara Mavsar. Šest minut pred koncem se je med strelke vpisala Romunka Aurelia Bradeanu (24:22), za zmanjšanje zaostanka pa je pri Krimu Mercatorju poskrbela Ljudmila Bodnjeva.

Sledila je dramatična končnica, v kateri sta glavni vlogi spet imela Palingerjeva in Stefanišinova, končala pa se je z veseljem Madžark. Krimova krožna napadalka Dragana Cvijić je najprej zgrešila »zicer«, toda v naslednjem napadu je dobri dve minuti pred koncem priigrala sedemmetrovko. Vendar je strel Mavsarjeve ubranila Palingerjeva, v napadu pa je v polno zadela Katerina Mravikova, postavila končni izid tekme (25:23) in Györiju priigrala prvi par točk v glavnem delu letošnje evropske lige prvakinj.

V drugem krogu glavnega dela lige prvakinj bodo igralke Krima Mercatorja odigrale tudi uvodno tekmo pred domačimi gledalci. V soboto, 13. februarja, ob 16.30 bodo v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani gostile nemški klub Leipzig.
Izjave po tekmi Györi - Krim MercatorLiga prvakinj - sezona 2009/10