17. 2. 2010

Gorenje v ligi prvakov premagalo Kielce, Gajić pet sekund pred koncem obranil sedemmetrovko

V osmem krogu prvega dela lige prvakov se je velenjsko Gorenje maščevalo Kielcam za poraz na Poljskem. Junak tekme je vsekakor vratar Ivan Gajić, ki je pet sekund pred koncem tekme nasprotnikom (Stojkoviću) branil strel s sedmih metrov. Gorenje je tako vknjižilo nov par točk ob zmagoslavju s 36:35 (17:17).

 


Gorenje – Kielce 36:35 (17:17)

 

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 1500, sodnika: Bašmak in Frolov (oba Rusija).



Gorenje Velenje: Gajić (8 obramb), Skok (5 obramb), Taletovič, Bezjak 3, Cehte 3, Natek 8, Rutar, Rnič 2, Žvižej 2, Štefanič, Golčar, Hamandič 3, Čupič 10 (5), Bajram, Nosan, Šimič 5.

 

Vive Targi Kielce: Cleverly, Kotlinski, Grabarczyk, Tubić, Kreiger, Podsiadlo 4, Kuchczinski 3, Jurasik 4, Jachlewski, Kotlinski, Stojković 11 (2), Glinski 3, Zoltag 1, Knudsen 5, Rosinski 2, Konitz 1, Nat 1.

 

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 6 (5), Kielce 3 (2).

 

Izključitve: Gorenje Velenje 0 minut, Kielce 6 minut.

 

 

Velenjčani so se v Rdeči dvorani uspešno maščevali Kielcam za poraz v prvem delu lige prvakov na Poljskem, ko so v dramatični končnici (tudi zaradi beloruskih sodnikov Guskova in Repkina) izgubili z 21:23. Na povratnem dvoboju v Rdeči dvorani je bolje začelo moštvo trenerja in poljskega selektorja Bogdana Wente, ki je predvsem po zaslugi Srba Rastka Stojkovića in Danca Henrika Knudsna v dvanajsti minuti prvič povedlo s tremi zadetki prednosti (9:6). Toda domači rokometaši pod vodstvom trenerja Branka Tamšeta so odgovorili z delnim izidom 3:0 in izenačili na 9:9, kljub stalni prednosti Poljakov (trije zadetki razlike so bili tudi pri izidu 13:10 v 19. minuti) pa se je tudi prvi polčas končal brez zmagovalca (17:17).

 

V prvi minuti drugega polčasa je hrvaški reprezentant Ivan Čupić prinesel Gorenju vodstvo z 18:17, kar je bilo hkrati tudi prvo za Gorenje na tekmi. Nato so se v domačih vrstah razigrali še nekateri igralci, predvsem Jure Natek, Miha Žvižej in vratar Matevž Skok. Do 43. minute sta bili moštvi bolj ali manj izenačeni, nato pa so si Kielce znova priigrale tri zadetke prednosti. Ko je pri njihovem vodstvu z 28:25 že kazalo, da bodo Poljaki tudi drugič zapored opravili s slovenskimi prvaki, pa so Velenjčani z dvema zaporednima zadetkoma krilnega igralca Roka Šimiča štiri minute pred koncem tekme izenačili na 34:34. Nato je v polno zadel še Marko Bezjak (35:34), zatem pa je za nešportni vložek spet poskrbel gostujoči strateg Wenta, ki je vrgel zeleni karton, ki označuje minuto odmora. Toda sodnika je uspel prepričati, da mu je padel iz rok, tako da jo je odnesel celo brez kazni.

 

Dokaj slaba ruska sodnika nato v hitrem protinapadu nista piskala očitnega prekrška nad Čupićem, na nasprotni strani pa je niz štirih zaporednih zadetkov rokometašev Gorenja prekinil srbski rokometaš Stojković, ki je v predzadnji minuti dosegel izenačujoči zadetek (35:35). Domači rokometaš Marko Bezjak je zatem iztržil sedemmetrovko, ki jo je v zadetek spremenil Ivan Čupić. Zadnji napad na tekmi so imeli igralci Kielc (na razpolago so imeli 22 sekund), namesto vratarja pa je trener Bogdan Wenta v igro poslal sedmega igralca. Pet sekund pred zadnjim znakom sirene pa sta sodnika dosodila zelo sumljivo sedemmetrovko za Kielce. Toda domači vratar Ivan Gajić, ki je nastopil bolan, je ustavil strel srbskega rojaka Stojkovića (z enajstimi zadetki prvi strelec tekme v Rdeči dvorani, pri čemer jih je že do 20. minute dosegel kar šest) in Gorenje je doseglo drugo zmago - prvič je slavilo v Rdeči dvorani proti Bosni iz Sarajeva - v letošnji evropski ligi prvakov.

 

Naslednjo tekmo med evropsko rokometno elito bodo igralci Gorenja odigrali v soboto, 27. februarja, ob 17.15, ko gostujejo pri Veszpremu na Madžarskem.

Liga prvakov - sezona 2009/10