9. 5. 2010

Intervju z mladinsko in člansko reprezentantko Slovenije Sanjo Gregorc

Mladinsko žensko reprezentanco med 21. in 23. majem čakajo kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Pred njo je težavna naloga, saj bodo igrale na domačem terenu Špank v Alicanteju. Mladinska in članska reprezentantka Sanja Gregorc upa na dobro igro in ugoden razplet.

Za Gregorčevo bodo kvalifikacije nekaj posebnega, saj si kruh kot posojena igralka Krima Mercatorja služi na Kanarskih otokih.


V kratkem času vas čakajo kvalifikacije za nastop na SP v Koreji. Le eno mesto vodi na Daljni vzhod. Kako težka naloga bo to?

Največja ovira, ki nam bo stala na poti, je reprezentanca Španije, ki nam je do sedaj še ni uspelo premagati. Vendar se bo potrebno zbrati tudi na tekmah proti Turčiji in Švici.


Turkinje, Švicarke in Španke so same stare znanke lanskega leta in evropskega prvenstva – kdo bo v tej skupini favorit? Kako jih premagati?

 

Glede na rezultate in na to, da igra na domačem terenu, je favorit Španija. Vendar to ne pomeni, da so Španke nepremagljive. Premagale jih bomo predvsem z borbo in željo v obrambi ter tekočo in kolektivno igro v napadu.


Mladinska reprezentanca Slovenije je že kar nekaj časa skupaj. Gre za zadnje veliko tekmovanje, na katerega se lahko uvrstite. Lahko rečete, da ste dobro uigrane in sposobne odmevnega rezultata?

Glede na to, da smo že nekaj časa skupaj tako v nižjih selekcijah kot v klubih in smo odigrale že kar veliko tekem, bi lahko govorili o uigranosti. Predvsem pa smo zrelejše, kar se tiče dojemanja igre in soigralk. Glede na to, da nismo dosegle nobenega odmevnejšega rezultata razen 5. mesta na odprtem evropskem prvenstvu na Švedskem leta 2008, mislim, da je že čas, da pokažemo, da smo generacija, od katere se upravičeno veliko pričakuje.


Sami igrate v podobnem okolju, na Kanarskih otokih. Vam bo to v kvalifikacijah v Španiji in proti domačinkam v pomoč?

Da. Njihova igra je predvsem hitra, vsebuje veliko križanja in menjavanja mest. Sem v ekipi s špansko mladinsko reprezentančno vratarko, kar je lahko pozitivno ali negativno za obe. Veliko mladinskih reprezentantk igra v prvi španski ligi, tako da smo se redno srečevale in sem jih prek tekem dodobra spoznala.


Ob mladinski reprezentantki ste tudi na spisku članskega selektorja. Vaša generacija tega preskoka skoraj ni občutila. Se strinjate?

Popolnoma se strinjam. Igralke so se že pred vstopom v člansko reprezentanco dokazovale v članskih ekipah. Zato je bil ta korak v člansko reprezentanco manjši in enostavnejši. Lažje so se vključevale v reprezentanco, saj so bile že v svojih ekipah nosilke igre in zato so navajene prevzemati odgovornost nase. Počaščena sem, da sem na selektorjevem širšem seznamu, če bo pa to pomenilo, da tudi zaigram za izbrano vrsto, bom zelo vesela.

Poleg mladink imate tudi članice veliko možnosti, da se prebitje na Euro 2010. Vam bo uspelo v zadnjih dveh tekma z Nemčijo in Belorusijo?

Glede na zadnje rezultate reprezentance in vzdušje v ekipi sem popolnoma prepričana, da uspeh ne bo izostal.


Kako se znajdete v Španiji? Kakšna je liga? Zakaj odločitev, da odidete tja?

Rocasa je urejen klub. Nekaj težav mi je od začetka predstavljal jezik, vendar so mi bile v veliko pomoč soigralke, s katerimi se dobro razumem. Pričakovala sem, da je liga močnejša. Vendar je poseben občutek recimo igrati proti najboljši krožni napadalki na svetu. Odločitev je bila predvsem želja po novi izkušnji, spremembi in napredovanju. Imela sem vso podporo družine, fanta in prav tako tudi vodstva Krima.


Še ostajate tam ali vas mikajo že novi izzivi?

Svojo rokometno pot želim nadaljevati v Sloveniji. Igranje v Španiji je bila enkratna življenjska izkušnja, ki je ne bom nikoli obžalovala.


Maja Mastnak