1. 8. 2010

Slovenski mladinci suvereno opravili tudi s Hrvati, osvojili prvo mesto v skupini D in se uvrstili med osem najboljših v Evropi

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je na tretji tekmi na EP na Slovaškem dosegla že tretjo zmago. Moštvo selektorja Slavka Iveziča je suvereno opravilo še s Hrvaško (32:21), osvojilo prvo mesto v skupini D in se uvrstilo med osem najboljših v Evropi. V drugem delu EP bo Slovenija igrala v skupini z Nemčijo in Španijo.

 

 

Slovenija – Hrvaška 32:21 (18:9)

 

Bratislava – Dvorana Sibamac Arena, gledalcev: 300, sodnika: Santos in Fonseca (oba Portugalska).

 

Slovenija: Lesjak (6 obramb), Taletovič (18 obramb), Gaber 2, Jelovčan, Marguč 6 (2), Mlakar 4, Nosan 1, Papež 1, Poklar 7, Poteko, Smolnik 2, Šoštarič 3, Zarabec 4, Cingesar 4; selektor: Slavko Ivezič.

 

Hrvaška: Pivac, Vukas, Vučko, Brozović 4, Sokolić 1, Matulić 2, Huđ 1, Markotić, Černeka 2, Kozina, Vujić 2, Grd, Šprem 4 (4), Špelić 3, Slišković 2, Brdar; selektor: Vladimir Canjuga.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Hrvaška 4 (4).

 

Izključitve: Slovenija 16 minut, Hrvaška 4.

 

 

Glede na izide tekme v prvih dveh krogih v skupini D bi naši južni sosedi za napredovanje v drugi krog EP potrebovali zmago proti Sloveniji z najmanj šestimi zadetki razlike. Toda v dvorani Sibamac Arena v Bratislavi je že sredi prvega polčasa sosedskega dvoboja postalo jasno, da je to za Hrvaško zgolj znanstvena fantastika. V 18. minuti si je ena izmed reprezentanc (Slovenija) prvič priigrala dva zadetka prednosti, v nadaljevanju pa je Ivezičeva četa povsem zagospodarila na igrišču. V zadnjih minutah prvega polčasa so si slovenski rokometni upi prvič priigrali deset zadetkov razlike (18:8) in zmagovalec na tekmi tretjega kroga v skupini D je bil pravzaprav že odločen.

 

Kljub visoki prednosti mladi Slovenci niso popuščali, blesteli pa so tako v napadu kot v obrambi. Nasprotniki pod vodstvom selektorja Vladimirja Canjuge so lahko samo nemočno opazovali fantastično predstavo slovenske reprezentance, ki je kljub številnim izključitvam (skupaj kar šestnajst minut, Hrvati samo štiri) zlahka držala visoko razliko v svojo korist. Največja prednost Slovencev je petkrat znašala kar dvanajst zadetkov (27:15, 29:17, 30:18, 31:19 in 32:20) in Hrvaška je doživela pravi rokometni brodolom.

Z igro slovenskih fantov ter razpletom tekme proti Hrvaški in v celotni skupini D je bil seveda zadovoljen tudi Stanko Anderluh, pomočnik selektorja Iveziča: "Zelo smo lahko zadovoljni z igro v obrambi in pristopom prav vseh rokometašev. Tekma s Hrvati je vedno nekaj posebnega, zato smo se dobro pripravili na nasprotnika, saj bi nas le ta ob našem morebitnem visokem porazu celo izločil iz nadaljnjega boja za odličja. Zavedali smo se, da je prav ta generacija lansko leto osvojila naslov kadetskih svetovnih prvakov in da bodo imeli še dodatno motivacijo proti večnim tekmecem – Slovencem. Uspelo nam jih je popolnoma ustaviti, tako da zmaga v nobenem trenutku ni bila vprašljiva. V glavni del odhajamo z dvema pomembnima točkama, čeprav sta pred nami dve novi, zelo visoki oviri: Španija in Nemčija. Toda prepričan sem, da nam lahko ob takšnem pristopu uspe preskočiti tudi ti oviri."

 

Poleg znova odličnega vratarja Taletoviča (zbral je kar 18 obramb) sta bila strelsko razpoložena predvsem Poklar (7 zadetkov) in Marguč (6). K visoki zmagi proti Hrvaški je štiri zadetke prispeval tudi odlični Miha Zarabec: "Vesel sem zmage, še posebej, ker gre za uspeh proti Hrvaški, ki je naš večni tekmec. V glavni del tekmovanja odhajamo s pomembnima točkama, toda pred nami sta še dva težka nasprotnika. Gremo iz tekme v tekmo, verjamem pa, da nam lahko uspe."

 

V ponedeljek je na evropskem prvenstvu na Slovaškem prost dan, nato pa slovensko reprezentanco v skupini čakata tekmi proti Španiji in Nemčiji.


 

A. F., D. K.

LESTVICA - SKUPINA D:

Reprezentanca Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Slovenija 3 3 0 0 98:68 6
Švedska 3 2 0 1 99:83 4
Hrvaška 3 1 0 2 75:92 2
Romunija 3 0 0 3 73:102 0

IZIDI IN SPORED TEKEM - SKUPINA D:

Datum Ura Reprezentanca 1 Reprezentanca 2 Izid
29. 07. 2010 14.00 Slovenija Švedska 31:28 (15:12)
29. 07. 2010 16.00 Hrvaška Romunija 29:27 (13:12)
Rezultati in sporedi vseh skupin na EPSlovenski mladinci do tal potolkli RomunijoV prvem krogu Slovenija premagala Švedsko