6. 8. 2010

Mladinska reprezentanca danes proti Portugalski v boj za vozovnico za finale EP na Slovaškem, v prvem polfinalu Danska premagala Nemčijo

Na EP na Slovaškem čaka moško mladinsko reprezentanco Slovenije danes polfinalni obračun s Portugalsko. Ob 20. uri se bodo slovenski mladinci proti Portugalcem v Bratislavi potegovali za vozovnico za nedeljski finale.

 

Po sredini zmagi na odločilni tekmi proti Španiji (29:26) se je moštvo selektorja Slavka Iveziča uvrstilo med najboljše štiri reprezentance v Evropi, danes ob 20. uri pa se za slovenske mladince začenja boj za kolajne na letošnjem EP na Slovaškem. "Portugalska ima zelo dobro reprezentanco, ki igra sodoben rokomet, poleg tega pa so fantje skupaj že zelo dolgo časa. Favorita na današnji tekmi ni, tako da so možnosti za napredovanje v finale 50:50," pred obračunom s Portugalci napoveduje slovenski reprezentant Žiga Mlakar, ki je bil z osmimi zadetki najučinkovitejši igralec na tekmi proti Španiji. Na lestvici strelcev na EP trenutno vodi slovaški reprezentant Dominik Krok, ki je dosegel 37 zadetkov, po dva manj sta dosegla Francoz Kentin Mahe in Islandec Gudmundur Olafsson, na četrtem mestu pa je Slovenec Gašper Marguč s 34 goli.

 

Da so Portugalci vrhunsko moštvo, potrjuje tudi podatek, da edini na letošnjem evropskem prvenstvu na Slovaškem še niso doživeli poraza. V predtekmovalnem delu so v skupini A premagali Islandijo (36:35), Slovaško (30:28) in Izrael (30:26), v glavnem delu pa v skupini M1 še Dansko (29:28) in Francijo (36:30) ter se brez izgubljene točke na petih tekmah uvrstili v polfinale. Kljub temu je slovenski selektor Slavko Ivezič pred polfinalnim dvobojem optimist: "Ni še napočil trenutek za slavje. Z uvrstitvijo v polfinale smo si sicer že zagotovili najmanj četrto mesto v Evropi, toda potrudili se bomo, da bi naredili še korak naprej in se uvrstili v finale. Portugalci igrajo tehnično odlično, med vsemi reprezentancami pa so v napadu najbolj disciplinirani in organizirani. Naša prednost je lahko v tem, da znamo hitro spreminjati obrambne postavitve."

 

Tekma Slovenija – Portugalska (sodila bosta Danca Stenrand in Birch, ki sta slovenskim mladincem delila pravico na igrišču tudi proti Nemčiji) bo ponovitev lanskega finala na odprtem kadetskem evropskem prvenstvu v Göteborgu, ko so slovenski rokometaši zmagali z 29:28 (15:15). V lanskem finalu na Švedskem je blestel Nik Tominec (kasneje je rokometno žogo zamenjal za nogometno), ki je dosegel osem zadetkov, na seznam strelcev pa so se vpisali še Marguč, Poklar (po 5), Nosan (4), Cingesar (3), Poteko in Smolnik (po 2).

 

Na prvi današnji polfinalni tekmi v Bratislavi sta se pomerili reprezentanci Nemčije in Danske. V dramatični končnici so bili uspešnejši Danci, ki so zmagali z 28:27 (14:15). Potem ko so Danci zapravili svoj zadnji napad na tekmi (pri vodstvu z 28:27), je nemški selektor petnajst sekund pred koncem vzel minuto odmora. Nato so Nemci krenili v zadnji napad, izpeljali akcijo na desno krilo, kljub strelu s krilnega položaja pa žoga ni našla poti v mrežo in v nedeljski finale so napredovali Danci. 

 

 

Dejan Kresnik

Spored zaključnega dela EPSlovenija premagala Španijo in se uvrstila v polfinaleIzidi in lestvice glavnega dela EPIzidi in lestvice predtekmovalnega dela EP