2. 9. 2010

Gorenje v Karlsruheju v boj za vstopnico za ligo prvakov, trener Tamše upa na presenečenje

Rokometaši Gorenja Velenja bodo od petka do nedelje nastopili na kvalifikacijskem turnirju povabljencev ("wild card") za ligo prvakov. V nemškem Karlsruheju bodo njihovi nasprotniki Rhein Neckar Löwen (Nemčija), Reale Ademar (Španija) in Bjerringbro-Silkeborg (Danska), med evropsko elito pa pelje le končno prvo mesto.

Po številnih preobratih v zvezi s tem, kdo bo gostitelj kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev v letošnjo evropsko ligo prvakov, je to uspelo nemškemu klubu Rhein Neckar Löwen. Čeprav imajo Nemci zasedeno dvorano v Mannheimu, kjer igrajo domače tekme, so se odločili za organizacijo in bodo tekmece iz Slovenije, Španije in Danske gostili v dvorani Europahalle v Karlsruheju.

Zaradi številnih sprememb v igralskem kadru (Velenje so zapustili Miha Žvižej/Bjerringbro-Silkeborg, Danska; Jure Natek/Magdeburg, Nemčija; Adnan Harmandić/Bjerringbro-Silkeborg, Danska; Momir Rnić/Celje Pivovarna Laško;Ivan Čupić/Rhein Neckar Löwen, Nemčija in Emir Taletovič/Krka, prišli pa so David Miklavčič/Trimo Trebnje; Janez Gams/Slovenj Gradec; Željko Musa/Trimo Trebnje; Nikola Manojlović/Rhein Neckar Löwen, Nemčija in Aleksandar Stanojević/Wetzlar, Nemčija) je moral Gorenjev trener Branko Tamše skoraj na novo postaviti koncept igre, predvsem v obrambi. Poleg tega je imel v pripravljalnem obdobju – kljub številnim zmagam – obilico težav s poškodbami, a se mladi in uspešni trener Tamše nadeja, da bodo do uvodne tekme (v petek ob 20.45 proti gostitelju Rheinu Neckarju) vsi nared.

Prvi dan turnirja v Karlsruheju se bodo aktualni slovenski podprvaki pomerili z gostitelji, ki jih je pred letošnjo sezono okrepil nekdanji igarelc Gorenja in hrvaški reprezentant Ivan Čupić, v nasprotni smeri pa je prišel Nikola Manojlović. V soboto Velenjčane čaka obračun s španskim klubom Reale Ademar, ki je v minuli sezoni gostil kvalifikacijski turnir povabljencev, v nedeljo pa še tekma z danskim klubom Bjerringbro-Silkeborg. Dres danskega kluba nosijo tudi trije nekdanji igralci Gorenja (Primož Prošt, Miha Žvižej, Adnan Harmandić), a Žvižej zaradi poškodbe in operacije roke ne bo igral, namesto njega pa so Skandinavci angažirali nekdanjega slovenskega reprezentanta Gorana Kozomaro.

Zmagovalec kvalifikacijskega turnirja v Nemčiji bo v ligi prvakov v sezoni 2010/11 igral v skupini A skupaj s Kielom (Nemčija), Barcelono (Španija), Celjem Pivovarno Laško (Slovenija), Chamberyjem (Francija) in Kielcami (Poljska).

Branko Tamše, trener Gorenja: "Povabilo na turnir povabljencev s strani EHF je dokaz dobrega dela v klubu in to si štejemo v čast. V preteklem mesecu smo poskušali optimalno sestaviti ekipo. Največ pozornosti smo namenili obrambi, saj smo v tej sezoni ponovno zamenjali konstitucijo obrambne linije, prav tukaj pa je potrebnega največ uigravanja. V Nemčiji nas čaka močan in kakovosten turnir z vrhunskimi klubi, kot so Rhein Neckar Löwen, Reale Ademar in Bjerringbro-Silkeborg. Prvo tekmo igramo z organizatorjem turnirja, od Rheina Neckarja pa lahko pričakujemo obrambo 6-0, ki je visoka in kakovostna. Kljub temu bomo poskušali poiskati vse slabosti v njihovi obrambi in jih seveda tudi izkoristiti. Če bodo fantje upoštevali navodila, ki so jih prejeli v tem tednu, pri čemer mislim predvsem na potrpežljivo in pametno igro v napadu, potem verjamem, da imamo priložnost presenetiti nemško moštvo. A se hkrati seveda zavedamo, da vloga favorita pripada gostiteljem."

Nikola Manojlović, igralec Gorenja: "Zavedamo se, da nas na tem turnirju čaka zelo težko delo. Moštvo Gorenja je v veliki meri novo, vendar bomo naredili vse, da se v Nemčiji predstavimo v najboljši luči. Vsi klubi, ki so bili povabljeni v Karlsruhe, so seveda dovolj kakovostni, da zmagajo na kvalifikacijskem turnirju, se uvrstijo v ligo prvakov in se nato uspešno borijo v najmočnejši skupini A."

Rok Golčar, rokometaš Gorenja: "Jasno je, da gre za zelo močan turnir z vrhunskimi klubi. Naš cilj je seveda jasen, čeprav za mnoge neverjetno optimističen – osvojiti prvo mesto in nato zaigrati v evropski ligi prvakov. Za nastop med evropsko elito bomo seveda naredili vse, kar je v naši moči. Potrebno bo igrati z glavo in se držati trenerjevih navodil. Nikogar od nasprotnikov se ne bojimo in na vsaki tekmi bomo šli na zmago, kaj nam bo to prineslo, pa bomo šele videli."

Spored kvalifikacijskega turnirja povabljencev:

Petek, 3. septembra 2010:

ob 18.00: Reale Ademar - Bjerringbro-Silkeborg

ob 20.15: Rhein Neckar Löwen - Gorenje Velenje

Sobota, 4. septembra:

ob 17.00: Gorenje Velenje - Reale Ademar

ob 19.30: Bjerringbro-Silkeborg - Rhein Neckar Löwen

Nedelja, 5. septembra:

ob 15.00: Bjerringbro-Silkeborg - Gorenje Velenje

ob 17.45: Reale Ademar - Rhein Neckar Löwen

Dejan Kresnik

Velenjčani zmagovalci letošnjega Jarnovičevega memorialaGorenje začelo s pripravami na sezono 2010/11