3. 9. 2010

Kvalifikacijski turnir povabljencev za evropsko ligo prvakov v Karlsruheju: Gorenje Velenje izgubilo proti Rheinu Neckarju z 28:33

V prvem krogu kvalifikacijskega turnirja povabljencev ("wild card") za ligo prvakov v Karlsruheju so se rokometaši Gorenja Velenja pomerili z nemškim klubom Rhein Neckar Löwen. Uspešnejši so bili gostitelji turnirja, ki so Velenjčane premagali s 33:28 (20:13).

 

 

Rhein Neckar Löwen - Gorenje Velenje 33:28 (20:13)

 

Karlsruhe - Dvorana Europahalle, gledalcev: 1300, sodnika: Leifsson in Palsson (oba Islandija).

 

Rhein Neckar Löwen: Szmal (4 obrambe), Fritz (9 obramb), Schmid, Gensheimer 11, Roggisch, Tkaczyk 2, Bielecki 4, Lund 1, Gunnarsson 6, Stefansson 2, Russ, Müller 1, Myrhol 1, Groetzki 4, Čupić 1.

 

Gorenje Velenje: Gajić (3 obrambe), Skok (7 obramb), Zaponšek, Bezjak 2, Manojlović 4, Rutar, Cehte 2, Miklavčič 2, Musa 3, Štefanič, Golčar 1, Šoštarič, Gams 8 (6), Bajram, Nosan, Šimič 6 (4).

 

Sedemmetrovke: Rhein Neckar Löwen 5 (5), Gorenje Velenje 12 (10).

 

Izključitve: Rhein Neckar Löwen 10 minut, Gorenje Velenje 12 minut.

 

Rdeči karton: Myrhol (Rhein Neckar Löwen).

 

 

Proti gostiteljem turnirja (zaradi zasedenosti njihove dvorane v Mannheimu turnir poteka v Karlsruheju) so Velenjčani zelo slabo začeli, kajti nemški klub je hitro povedel kar s 4:0. Gorenje je prvi zadetek doseglo šele v osmi minuti, kljub temu pa je nato uspelo zaostanek prepoloviti (7:9). Toda zatem je Rhein Neckar spet "dodal plin" in razlika je začela naraščati. Predvsem po zaslugi odličnega vratarja Henninga Fritza ter strelsko razpoloženih Uweja Gensheimerja in Islandca Roberta Gunnarssona (skupaj sta na tekmi dosegla kar 17 zadetkov) je nemški klub povedel s 15:9. Po številnih velenjskih napakah v napadu si je moštvo švedskega trenerja Ole Lindgrena priigralo že sedem zadetkov naskoka (17:10, 19:12), s takšno razliko pa se je končal tudi prvi polčas.

 

V drugem se je razmerje sil na igrišču v dvorani Europahalle v Karlsruheju nepričakovano in korenito spremenilo. Gorenjev trener Branko Tamše je namesto Matevža Skoka v vrata poslal sicer poškodovanega Ivana Gajića, tudi po zaslugi njegovih obramb pa je zaostanek začel kopneti. Po dobrih desetih minutah je Gorenje zaostajalo samo še z 21:24 in trener Lindgren je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Toda ta ni pretirano pomagala, kajti Velenjčani so se z igralcem manj in fantastično obrambo približali zgolj na zadetek zaostanka (25:26). Enaka razlika je bila tudi pri izidu 27:28, slovenskim podprvakom pa kljub nekaterim priložnostim ni uspelo izenačiti. V končnici so gostje naredili še nekaj napak, islandska sodnika pa sta s tremi zaporednimi izključitvami prestrogo kaznovala igralce trenerja Tamšeta. To je Rhein Neckar spretno izkoristil in si do zadnjega znaka sirene priigral kar pet zadetkov prednosti (33:28).

 

Na uvodni tekmi turnirja v Karlsruheju je danski Bjerringbro-Silkeborg z minimalno razliko (27:26) premagal španski klub Reale Ademar. Skandinavci so nastopili v precej zdesetkani zasedbi, saj je zaradi rehabilitacije po operaciji roke manjkal slovenski reprezentant Miha Žvižej, poleg tega pa se je pred odhodom v Nemčijo poškodoval tudi Adnan Harmandić, ki je še v minuli sezoni nosil dres Gorenja. Žvižejeva zamenjava, nekdanji reprezentant Goran Kozomara (brez zadetka), in bivši Gorenjev vratar Primož Prošt sta bila v zapisniku.

 

Po izenačenem prvem polčasu si je Bjerringbro-Silkeborg sredi drugega po delnem izidu 5:0 priigral štiri zadetke prednosti, toda dobre tri minute pred koncem je bilo znova izenačeno (25:25). Po vodstvu Ademarja, ki je lani gostil turnir povabljencev, je sledilo je še eno izenačenje (26:26), slabih 40 sekund pred koncem je zmagoviti zadetek za Dance dosegel Lauge, Španci pa so zapravili zadnji napad na tekmi in ostali brez izenačenja. Pri zmagovalcih so bili najučinkovitejši Lauge (6), Toudahl (5) in Nielsen (4), v vrstah poražencev pa so strelsko izstopali Čutura (6), Montoro in Buntić (po 4).

 

 

Spored in izidi kvalifikacijskega turnirja povabljencev:

 

 

Petek, 3. septembra 2010:

 

Reale Ademar - Bjerringbro-Silkeborg 26:27 (15:16)

 

Rhein Neckar Löwen - Gorenje Velenje 33:28 (20:13)


 

Sobota, 4. septembra:

 

ob 17.00: Gorenje Velenje - Reale Ademar

 

ob 19.30: Bjerringbro-Silkeborg - Rhein Neckar Löwen


 

Nedelja, 5. septembra:

 

ob 15.00: Bjerringbro-Silkeborg - Gorenje Velenje

 

ob 17.45: Reale Ademar - Rhein Neckar Löwen

 

 

 

Dejan Kresnik

 

Foto: Spletna stran RK Gorenje/Zoran Flis

Gorenje na kvalifikacijskem turnirju v KarlsruhejuVelenjčani zmagovalci Jarnovičevega memorialaS pripravami na novo sezono začelo tudi Gorenje