25. 9. 2010

Intervju s kapetanom celjskih rokometašev Urošem Zormanom

V rubriki "INTERVJU" tokrat gostuje Uroš Zorman, rokometaš Celja Pivovarne Laško. Novi kapetan aktualnih slovenskih prvakov je v intervjuju ocenil "skupino smrti" v ligi prvakov in celjske možnosti v Evropi, spregovoril o okrepitvah in trenutni uigranosti precej spremenjenega igralskega kadra, napovedal razplet uvodnih tekem proti Kielcam in Rheinu Neckarju... Vabljeni k zanimivemu branju!

 

 

Celjski klub z žrebanjem skupin za ligo prvakov ni imel sreče, kajti pristali ste v "skupini smrti" s Kielom, Barcelono, Chamberyjem in Kielcami ter kasneje še z Rheinom Neckarjem. Kljub temu so cilji verjetno visoki.

 

Pri žrebanju nas je sreča zares zapustila, vendar je nesmiselno jokati in stokati. Kar je, pač je. Naš glavni cilj v letošnji ligi prvakov je priti iz skupine: to pomeni, da moramo osvojiti eno izmed prvih štirih mest, kar bi nam prineslo napredovanje med najboljših šestnajst klubov v Evropi. Nato bomo delali in razmišljali korak za korakom in videli, kako daleč bomo prišli. Igralci in verjetno še kdo seveda razmišljamo tudi o višjih ciljih. Kot športnik si mora človek vedno zastavljati višje cilje, ne pa manjše. Če si zastavljaš nizke cilje, se ti hitro lahko zgodi, da potem niti teh ne uresničiš.

 

 

V prestopnem roku je precej igralcev zapustilo klub, po drugi strani pa jih je veliko tudi prišlo. V kolikšni meri ste se kljub temu že uigrali med seboj?

 

Seveda je za vsako stvar v življenju potreben določen čas in tudi uigravanje v našem klubu ni izjema. Toda takšnega načina s(m)o v celjskem klubu že vajeni, kajti v zadnjih sezonah so bili odhodi in prihodi igralcev zelo številni. A s takšnimi težavami in preglavicami se ubada tudi večina ostalih vrhunskih klubov. Če sem iskren, težko realno ocenim in rečem, v kolikšni meri smo se uigrali in kako daleč smo. Še posebno, ker je vsak dan nekaj novega – gre pravzaprav za zgodbo brez konca. Ko smo že prepričani, da smo že obdelali in sprejeli vse taktične zamisli v igri, pride naslednji dan spet nekaj novega. Poleg tega seveda tudi tri tekme v slovenski ligi proti objektivno slabšim nasprotnikom, kot so Trimo, Ormož in Ribnica, niso mogle dati realne ocene o naši moči in pripravljenosti.

 

 

Kako so se novinci uspeli vključiti tako v igro kot v novo okolje?

 

Lahko rečem, da so se igralske okrepitve dobro vključile tako v naš sistem dela in igre kot tudi v novo okolje. Starejši igralci in tisti, ki smo v klubu že dlje časa, smo jih dobro sprejeli, tako da na tem področju ni nobenih težav. Kot ekipa na igrišču delujemo zelo dobro, čeprav imamo na vsaki tekmi tudi črne minute. Ko bomo te črne minute spravili na minimum ali pa jih skoraj ne bo več, bo to dokaz, da smo zares na pravi poti.

 

 

Katero bo najmočnejše orožje Celja Pivovarne Laško v letošnji sezoni?

 

Brez dvoma bo to igra v obrambi. Odlična obramba na čelu z vratarjem je tudi osnova za hitre (pol)protinapade in doseganje lahkih zadetkov. Če igraš dobro v obrambi, potem lažje igraš tudi v napadu. In potem si lahko vsaj občasno privoščiš tudi kakšno napako v napadu, saj se zavedaš, da jo boš lahko popravil z igro v obrambi.

Ali se strinjate s trditvijo, da celjski klub že dolga leta ni imel tako močnega in kakovostnega igralskega kadra, kot ga ima v letošnji sezoni 2010/11?

 

Težko bi odgovoril na to vprašanje, o katerem sicer bolj razglabljajo javnost in novinarji. Vsak ima pač svojo oceno o tem, po drugi strani pa moja morebiti ne bi bila najbolj realna. V Celje Pivovarno Laško sem se namreč vrnil šele pred prejšnjo sezono, potem ko sem nekaj časa igral pri Ciudadu Realu v Španiji. Zaradi nekajletne odsotnosti bi težko primerjal kakovost igralskega kadra iz tistih sezon in zdajšnjega. Seveda pa je povsem jasno, da imamo po imenih vrhunsko moštvo, vendar bo treba kakovost potrditi tudi na igrišču v boju z evropskimi rokometnimi velikani.

 

 

Prva evropska preizkušnja vas čaka že v nedeljo na Poljskem, kjer gostujete pri zelo močnih Kielcah.

 

Z zmago v Kielcah bi si na široko odprli vrata napredovanja v osmino finala letošnje lige prvakov. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se s Poljske v Slovenijo vrnemo s prvima točkama. V naših glavah je prisotno zgolj razmišljanje o zmagi proti poljskemu prvaku in upam, da nam bo zares uspelo. Drži, da je v Kielcah zelo veliko reprezentantov Poljske in še nekaterih drugih držav, kot so Danska, Ukrajina in Srbija. Toda tudi v celjskem klubu imamo precej slovenskih reprezentantov in igralcev, ki nastopajo za druge reprezentance. Tekma v Kielcah pa bo pokazala, kateri klub ima trenutno boljše reprezentante.

 

 

Uspeh na Poljskem bi povečal pričakovanja in zanimanje za prvo tekmo v domači dvorani Zlatorog, kamor v soboto prihaja nemški Rhein Neckar Löwen.

 

 

Uvodni tekmi proti Poljakom in Nemcem sta lahko že ključni tako za razplet v naši skupini kot za celotno evropsko sezono celjskega kluba. Uspeh na Poljskem bi seveda avtomatično povečal tudi zanimanje in evforijo za domačo tekmo z Rheinom Neckarjem. Jasno je, da zmage prinašajo boljše vzdušje v garderobi, klubu in celotnem okolju, zato bi bili točki iz Kielc še toliko bolj dragoceni. Evropsko sezono je v vsakem primeru lepše začeti z zmago kot pa s porazom, vendar tudi ob morebitnem neuspehu na Poljskem to za nas ne bo pomenilo konca sveta. Se pa seveda prav vsi zavedamo, da bi poraz na Poljskem povečal pritisk in imperativ zmage proti Rheinu Neckarju v dvorani Zlatorog, kjer si nikakor ne bi smeli privoščiti še enega spodrsljaja. Kljub vsemu pa s prvih dveh tekem v skupini, v nedeljo proti Kielcam in v soboto doma proti Rheinu Neckarju, pričakujem maksimalen izkupiček – torej štiri točke!

 

 

Dejan Kresnik