26. 10. 2010

Uroš Zorman: Gre za nov začetek in upam, da se bodo zadeve odvijale v pozitivni smeri

Pred uvodnima tekmama v kvalifikacijah za nastop na EP 2012 v Srbiji proti Portugalski in Ukrajini je optimistično razpoložen tudi kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman. „Na prvih dveh tekmah moramo storiti vse, da osvojimo štiri pomembne točke,“ napoveduje član Celja Pivovarne Laško.

S 147 nastopi v reprezentančnem dresu je Zorman med 23 igralci, ki jih je za kvalifikacijski tekmi s Portugalsko in Ukrajino izbral vršilec dolžnosti selektorja Boris Denič, drugi v slovenski izbrani vrsti (štiri več ima njegov klubski soigralec Luka Žvižej). Prav tako je drugi po številu doseženih zadetkov (372, prvi Žvižej s 463 zadetki). "Glede na dosežke v zadnjih letih bi morali biti Poljska in Slovenija v vlogi favoritov in se uvrstiti na evropsko prvenstvo leta 2012 v Srbiji. Toda papir seveda ne igra nobene vloge, ampak bo potrebno to potrditi tudi na igrišču. Že na prvih dveh tekmah proti Portugalski doma in Ukrajini v gosteh moramo narediti vse, da osvojimo vse štiri točke, potem pa se s Poljaki pomerimo za prvo mesto v skupini," optimistično napoveduje kapetan Uroš Zorman.

Tudi zaradi odsotnosti Aleša Pajoviča in Renata Vugrinca je slovenska izbrana vrsta delno pomlajena, na Deničevem seznamu pa je tudi nekaj novincev. Med slednjimi so štirje, ki so debitanti v pravem pomenu besede: Saša Barišić (Nexe Našice, Hrvaška), Gašper Jelen (Maribor Branik), Gašper Marguč (Celje Pivovarna Laško) in Andraž Podvršič (Kriens, Švica). In kako so se mlajši in novinci vključili v izbrano vrsto? "Lahko rečem, da niti starejši nimamo težav z mlajšimi in novinci niti oni z nami. Dobro se razumemo in prepričan sem, da se bo to poznalo tudi na igrišču," pojasnjuje 30-letni Ljubljančan.

V slovenski javnosti je bilo v zadnjem času veliko izgovorjenega in zapisanega tudi glede številnih zapletov in težav, povezanih z rokometom. Na vprašanje, ali so igralci sposobni preseči vsa ta nenavadna dogajanja in se osredotočiti samo na igro, Zorman odgovarja: "Vsi se zavedamo, kakšne so okoliščine. Dejstvo je, da so težke, zato je seveda nesmiselno govoriti o superlativih. Toda če sem iskren: to me ni zanimalo že nekoč in me ne zanima tudi zdaj. Že leta in leta se ubadamo s podobnimi težavami in zadevami, ki sem jih tudi sam dal skozi, toda še vedno sem član reprezentance. Če bi me karkoli motilo ali bi se ubadal s tem, ne bi bil v reprezentanci zdaj ali pa že kdaj prej."

Po Zormanovem mnenju je to, da je še naprej v reprezentanci, dovolj velik in zgovoren dokaz, da so igralci osredotočeni le na rokometno igrišče. "Veseli smo, da smo v reprezentanci in tukaj smo zgolj zaradi dresa z državnim grbom. Z izjemo nekaterih starejših in izkušenejših igralcev so ostali še premladi, da bi razmišljali o nenavadnih stvareh v našem rokometu. Mlajše igralce in novince moramo usmeriti na pravo pot, da se bodo maksimalno borili in začutili, kaj pomeni igrati za reprezentanco. V njej je bila homogenost vedno na visoki ravni in tako je tudi tokrat," stanje v reprezentanci in okoli nje ocenjuje Zorman.

Po odstopu selektorja Zvonimirja Serdarušića je njegov vlogo prevzel dosedanji pomočnik Boris Denič, ki si je za najtesnejšega sodelavca izbral Bojana Čotarja. "V svojem imenu in v imenu soigralcev lahko obljubim, da bomo dali vse od sebe in da nam bo uspelo. Če tega ne bi verjel in če ne bi zaupal v fante ter Deniča in Čotarja, zanesljivo ne bi bil v reprezentanci Slovenije. Gre za nov začetek in upam, da se bodo zadeve odvijale v pozitivni smeri. Verjamem, da je pred nami lepa rokometna prihodnost, za njen začetek pa računamo na zmagi proti Portugalski in Ukrajini," pravi kapetan Zorman, ki ni – kljub številnim menjavam selektorjev in drugim zadevam – nikoli odpovedal igranja v reprezentančnem dresu.

Slovenci boj za EP 2012 začenjajo proti Portugalcem v CeljuSpremembi na Deničevem reprezentančnem seznamuDenič si je za začasnega pomočnika izbral ČotarjaZnan seznam 22 igralcev za Portugalsko in UkrajinoSerdarušić pojasnil razloge za odhodPredsednik Bobinac sprejel odstope, v začasnih vlogah Denič in KalinOdstopili Serdarušić, Pungartnik in Jeršič