2. 11. 2010

Barbara Varlec ne bo več igrala za Slovenijo, ampak po triletnem premoru za Srbijo

Barbara Varlec, rokometašica Krima Mercatorja, je sklenila, da ne bo več igrala za reprezentanco Slovenije. Po triletnem premoru, kot ga predvidevajo mednarodni pravilniki, bo 22-letna rokometašica zaigrala za Srbijo.

 

Po številnih težavah z igralskim kadrom, s katerimi se v zadnjem času ubada selektor slovenske ženske članske reprezentance Ivica Rimanić, je hrvaški strokovnjak v okviru projekta EP 2010 na Danskem in Norveškem doživel še en velik udarec. Nastop v slovenskem dresu je namreč odpovedala odlična levoroka igralka Barbara Varlec, ki je bila kljub šele 22 letom že ena izmed nosilk igre v naši reprezentanci.

 

V minuli tekmovalni sezoni je Varlečeva kot posojena rokometašica igrala v srbskem klubu Zaječar in zelo napredovala. Pred letošnjo se je vrnila h Krimu Mercatorju in poskrbela za odlične igre v evropski ligi prvakinj, odslej pa bo dejavna samo na klubskem področju.

Za reprezentanco Slovenije je desna zunanja igralka nazadnje nastopila na nedavnem mednarodnem turnirju na Hrvaškem, zdaj pa se je odločila za dokončno slovo od dresa svoje domovine. Po mednarodnih pravilnikih bo morala na reprezentančni ravni "pavzirati" kar tri leta, preden bo imela pravico nastopa za drugo izbrano vrsto - v njenem primeru je to Srbija.

 

Če bi Barbara Varlec zaigrala za Slovenijo na letošnjem evropskem prvenstvu (decembra v Skandinaviji), zaradi tega - po triletnem premoru - ne bi mogla zaigrati za novo reprezentanco na svetovnem prvenstvu leta 2013, ki ga bo gostila prav Srbija.

 

Seveda bo za srbskega selektorja Duška Milića, ki je v zadnjem času na podoben način (odločitev za igranje za reprezentanco druge države) sicer izgubil precej kakovostnih igralk, rokometašica Krima Mercatorja seveda zelo pomembna okrepitev, čeprav bo imela pravico nastopa šele leta 2013. Kot razloge za odpoved igranja za Slovenijo je Varlečeva navedla predvsem dogajanja v slovenskem rokometu in na nacionalni zvezi v zadnjem času, zaradi česar tudi ni več videla svoje športne prihodnosti v dresu izbrane vrste Slovenije.