16. 11. 2010

Intervju z Zvonimirjem Serdarušićem, nekdanjim trenerjem Celja Pivovarne Laško

Potem ko za slovenske medije ni želel govoriti o svojih razlogih za odhod iz Celja, je zdaj že nekdanji trener pivovarjev Zvonimir Serdarušić za nemške medije spregovoril o tem. Iz njegovih intervjujev za časnik Kieler Nachrichten in spletno stran handball-world.com smo povzeli nekatere najbolj zanimive dele.

 

Serdarušić je zavrnil namige, da bi imel težave z igralci celjskega kluba. "Takšne govorice me niso presenetile, saj sem jih pričakoval. A po odstopu v Celju sem povabil ekipo na poslovilno večerjo. In prav si so se je udeležili – od igralcev do pomočnikov in zdravnika. Nisem imel občutka, da so zadovoljni z razpletom. Prav nasprotno," je med drugim dejal Zvonimir Serdarušić.

 

Noka je priznal, da je imel težave z Urošem Zormanom: "Imel sem jih, a imeli so jih tudi vsi njegovi trenerji pred mano. Čeprav so nekateri v klubu želeli, ga se ga znebim, tega nisem hotel storiti, saj gre za igralca izjemne kakovosti. Iz njega sem želel iztisniti celoten potencial, zato sem ga tudi imenoval za kapetana. Tudi v pogovoru na poslovilni večerji sem mu dejal, da bi se še naprej boril z njim v želji, da bi ga izoblikoval. Vprašajte Staffana Olssona, s katerim sva se v Kielu dolgo kregala, nato pa je bilo vse v najlepšem redu."

 

60-letni Hercegovec, ki naj bi do konca sezone počival, v naslednji pa se spet prijel trenerskega posla, je pojasnil, da Renato Vugrinec, Miladin Kozlina, Aleš Pajovič in Edvard Kokšarov niso bili v njegovih načrtih. "Normalno je, da so igralci, ki so v zatonu in ki zaradi mladih dobivajo manjšo minutažo, nezadovoljni. Ne glede na mene morajo oditi, ko jim pogodbe potečejo. Pred sezono je iz Celja odšlo deset igralcev, prišlo jih je pet, od katerih so štirje izpodrinili starejše," pravi Serdarušić, ki mu je žal, da ni mogel delati še naprej, tudi zaradi igralcev, ki so v mesto ob Savinji prišli prav zaradi njega (Momir Rnić, Carlos Prieto, Mirko Alilović, Petar Metličić).

Kot glavni razlog, da je zapustil trenerski stolček v Celju Pivovarni Laško, je Serdarušić navedel stalne pritiske z različnih strani: "Ves čas smo imeli krizne sestanke z direktorjem Romanom Pungartnikom. Šlo je za pritiske na ekipo. V Kielu v vseh letih nisem imel toliko sestankov kot v Celju v zelo kratkem času. Naj ponovim: spori z igralci so moj vsakdanji kruh, spori s funkcionarji pa ne."

 

Zdaj že nekdanji celjski trener je pojasnil, da je v ponedeljek (8. novembra 2010, dva dni po porazu proti Loki v gosteh) poklical Pungartnika in mu povedal, da je sodelovanja konec. "Prejšnji večer smo imeli spet krizni sestanek zaradi poraza v Škofji Loki. Pungartnik me je vprašal, ali mu lahko zagotovim dve zaporedni zmagi na naslednjih dveh pomembnih tekmah – v slovenski ligi proti Gorenju v Velenju in v ligi prvakov proti Chamberyju v Franciji. Ker sta Uroš Zorman in Luka Žvižej poškodovana, mu tega seveda nisem mogel obljubiti," se spominja Serdarušić in dodaja: "Za trenerjem in njegovim konceptom stojiš ali pa ne. Trener ne potrebuje vnosa nemira iz okolice in stalnega pojasnjevanja, ampak potrebuje mir in stabilnost."

 

Ob odhodu bi imel Serdarušić (izjavil je, da tako v Celju kot v Sloveniji mnogi še vedno živijo v letu 2004 – takrat je reprezentanca osvojila srebrno kolajno na evropskem prvenstvu, Celjani pa so postali prvaki Evrope) pravico še do treh mesečnih osebnih dohodkov, vendar ni dobil ničesar, ker se je sam odločil za odhod: "Vprašal sem: Ali sem vam kaj dolžan? Ne? V redu. Konec. In dodaten pogovor ni bil več potreben." Mnogi menijo, da se je Noka umaknil tudi zaradi sodnega procesa zaradi domnevne vpletenosti v podkupovalne afere v Nemčiji, a ta to zanika: "Upam, da bo vse jasno in rešeno do konca letošnjega leta. Potem bom spet lahko v miru opravljal trenersko delo. Kajti ne znam živeti brez rokometa."