24. 1. 2011

V polfinale svetovnega prvenstva sta se predčasno uvrstili tudi Francija in Španija, Madžarska uspešnejša od Nemčije

Na SP na Švedskem so že krog pred koncem glavnega dela znani vsi štirje polfinalisti. Poleg Danske in Švedske, ki sta si polfinalni vstopnici zagotovili že v nedeljo, je to uspelo tudi Franciji (premagala je Norveško z 31:26) in Španiji (boljša od Islandije z 32:24). Madžari so bili uspešnejši od Nemčije (27:25).

 

Najprej je Španija za Dansko in Švedsko postala tretja polfinalistka letošnjega svetovnega prvenstva na Švedskem. Na odločilni tekmi je moštvo selektorja Valera Rivere povsem nadigralo Islandijo, ki v šestdesetih minutah niti niti enkrat vodila ali vsaj iztržila neodločenega izida. Že sredi prvega polčasa je španska reprezentanca povedla s 7:3, v dvajseti minuti pa je bilo na semaforju kar 12:5.

 

Kljub visoki prednosti Španci niso popuščali in tik pred koncem prvega polčasa je imela prvič deset zadetkov naskoka (19:9). Na začetku drugega si je priigrala rekordno razliko enajstih zadetkov (21:10), Islandci pa so se v 45. minuti uspeli približati na pet golov zaostanka (20:25). To so v nadaljevanju ponovili še nekajkrat, toda na manjšo razliko niso prišli in Španija (Arpad Šterbik je zbral 16 obramb) si je na tekmi, ki sta jo sodila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, s prepričljivo zmago proti Islandiji priigrala vozovnico za polfinale (32:24).

 

Nemčija, ki je v prejšnjem krogu glavnega dela nepričakovano premagala Islandijo (27:24), je tokrat morala priznati premoč Madžarski. Reprezentanca, ki je v lanskih dodatnih kvalifikacijah za SP 2011 izločila Slovenijo, je odlično začela (3:0, 4:1), toda Nemci so v šestih minutah naredili delni izid 6:0 in povedli s 7:4. Madžari so jih ujeli pri izidu 8:8, nato pa so nobeno moštvo ni uspelo  priigrati več kot dveh zadetkov prednosti.

 

Izid je bil zadnjič izenačen v 52. minuti (21:21), nato pa sta Perez in G. Ivancsik zadela za madžarsko vodstvo s 23:21. Nemci, svetovni prvaki iz leta 2007, so se zatem še trikrat približali samo na zadetek zaostanka (22:23, 23:24, 24:25), na začetku zadnje minute pa je Csaszar zadel za 26:24. Napad za zmanjšanje zaostanka je nemška reprezentanca zapravila (strel je ustavil vratar Fazekas, ki je skupaj zbral kar 22 obramb), T. Ivancsik je z golom dokončno pokopal vse upe Nemcev (zadel je za 27:24), Gensheimer pa je v zadnjih sekundah le omilil poraz svojega moštva.

 

Francozom je za predčasno potrditev napredovanja v polfinale SP zadostovala že minimalna zmaga proti Norvežanom, ki so že po petih minutah zaostajali z 1:4. Aktualni svetovni, evropski in olimpijski prvaki so si nato še nekajkrat priigrali tri zadetke prednosti, prvič pa so s štirimi povedli pri izidu 10:6 v 21. minuti. Kljub visokemu zaostanku Skandinavci (v prvem polčasu je Hansen dosegel šest zadetkov, vratar Erevik pa je zbral devet obramb) niso vrgli puške v koruzo in štiri minute pred koncem prvega polčasa so se približali samo na zadetek zaostanka (11:12). Toda v končnici prvega dela igre so Francozi v štirih minutah kar petkrat zadeli v polno (v tem času so dobili le dva zadetka) in si tik pred odhodom na odmor spet priigrali štiri gole naskoka (17:13).

 

Ko so francoski rokometaši v 43. minuti kar potrojili prednost iz konca prvega polčasa (26:17), je kazalo, da bodo Norvežani doživeli polom. Toda njihova vztrajnost (vratar Ege je ustavil tudi štiri strele s sedmih metrov) je obrodila sadove in po delnem izidu 6:0 - Francija kar dvanajst minut ni uspela doseči zadetka – so se spet približali le na tri gole zaostanka (23:26). Nazadnje jim je to uspelo pri 25:28 tri minute pred koncem, v zadnjem delu pa so Francozi le upravičili vlogo favoritov, potrdili pričakovano zmago in uvrstitev med najboljše štiri reprezentance na svetu.

 

 

SP 2011 ZA MOŠKE - GLAVNI DEL, 2. KROG:

 

 

SKUPINA I (Jönköping):

 

Ponedeljek, 24. januar:

 

Islandija - Španija 24:32 (10:20; Petersson 5, Palmarsson 4; Gurbindo in A. Entrerrios po 6)

 

Madžarska - Nemčija 27:25 (10:12; Perez, T. Ivancsik in G. Ivancsik po 5; Glandorf 5, Kaufmann in Kraus po 4)

 

Norveška - Francija 26:31 (14:17; Hansen 8, Myrhol, Samdahl in Koren po 3; Gille, Accambray in Abalo po 5)

 

Vrstni red: Francija in Španija po 7 točk, Islandija in Madžarska po 4, Nemčija 2, Norveška 0.

 

 

 

PREDSEDNIŠKI POKAL (ZA UVRSTITEV OD 13. DO 24. MESTA):

 

Za končno 13. mesto: Egipt - Južna Koreja 23:26 (11:12)

 

Za končno 15. mesto: Alžirija - Japonska 29:24 (13:13)

 

 

 

Foto: Reuters

 

 

 

SP 2011 ZA MOŠKE - CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICESP - 2. krog glavnega dela (skupina II): Danska in Švedska že krog pred koncem napredovali v polfinaleSP - 1. krog glavnega dela: Danci minimalno premagali Poljake, prvi poraz Islandije, Srbi izgubili proti ŠvedomSP: Avstralci z najslabšo obrambo, Danci imajo najučinkovitejši napad, med strelci vodi Norvežan TvedtenSP: Glavni del začenjata s popolnim točkovnim izkupičkom le Islandija in DanskaSP - 5. krog: Danci nadigrali Hrvate, Francija in Španija remizirali, med dvanajst še Argentina in NemčijaJužna Koreja ne bo gostila SP 2015 za moškeSP - 4. krog (skupini A in C): Derbi Srbija - Hrvaška brez zmagovalca, Francozi suvereno opravili z NemciSP - 4. krog (skupini B in D): Švedi izgubili proti Argentini, Avstrijci zapravili dobljeno tekmo z IslandijoSP - 3. krog: Na derbijih Španci premagali Nemčijo, Danci pa Srbijo, na tekmi Alžirija - Romunija le 29 zadetkovSP - 2. krog (skupini A in C): Svetovni prvaki Francozi nadigrali Egipt, Španci so se namučili s TunizijciSP - 2. krog (skupini B in D): Poljaki v dramatični končnici strli Argentince, derbi dobili MadžariSP - 1. krog: Alžirija korak do senzacije proti Srbiji, Slovaki namučili Poljake, Danci dosegli 47 zadetkovNajboljša sta Romunka Neagujeva in Čeh JichaKlubski rekorder na SP 2011 je nemški Rhein Neckar LöwenNaslov prvakov branijo Francozi, po štirikrat doslej na vrhu Švedska in RomunijaZačenja se SP 2011 za moške na Švedskem