25. 1. 2011

Polfinalna para SP sta Francija - Švedska in Danska - Španija, za peto mesto Islandija in Hrvaška, za sedmo Madžarska in Poljska

Na SP na Švedskem se je s tekmami tretjega kroga končal glavni del. Na tekmi za prvo mesto v skupini II je Danska premagala Švedsko (27:24), v skupini I pa sta vodilni reprezentanci zmagali: Francija je nadigrala Islandijo (34:28), Španija pa Madžarsko (30:24). Polfinalna para sta Francija - Švedska in Danska - Španija, za peto mesto pa bosta igrali Islandija in Hrvaška.

 

Vsi štirje polfinalisti so bili znani že pred zadnjim krogom (Francija, Španija, Danska in Švedska), zato so na današnjih tekmah padle le odločitve o prvem in drugem mestu v obeh skupinah ter s tem o parih petkovih polfinalnih dvobojev. V skandinavskem derbiju so Danci premagali Švede in dosegli že osmo zmago na osmi tekmi na letošnjem SP. Do izida 9:9 je bilo sedem izenačenj, nato je Danska naredila delni izid 4:0, do polčasa pa si je priigrala že šest zadetkov prednosti (17:11). Takoj na začetku drugega polčasa je narasla na osem (19:11), toliko je znašala tudi v 51. minuti (26:18), v končnici pa so gostitelji precej omilili poraz.

 

Francozi in Španci so znova zmagali in na koncu zbrali po devet točk, glede na neodločen izid na medsebojni tekmi (28:28) pa je o končnem prvem in drugem mestu odločala skupna razlika v zadetkih, ki je bila na strani aktualnih svetovnih prvakov. Ti so proti Islandiji z izjemo dveh začetnih zaostankov (0:2, 1:3) skoraj ves čas vodili, kljub porazu pa so Islandci na koncu osvojili tretje mesto v skupini I.

 

Španci so odpor Madžarov (po izenačenem prvem polčasu – 13:13) strli v uvodnih minutah nadaljevanja z delnim izidom 4:0. Madžarska je bila na koncu četrta v skupini, čeprav z enakim številom točk kot tretja Islandija, a je izgubila medsebojno tekmo v predtekmovanju (26:32). Hrvaška je Poljsko nadigrala potem, ko je na začetku drugega polčasa dosegla štiri zadetke zapored in povedla s 17:12, z zmago pa so naši južni sosedi na lestvici tudi prehiteli Poljake.

 

Tekmi Norveška - Nemčija in Srbija – Argentina sta odločali le o petem in šestem mestu v obeh skupinah. Norvežani so do tal potolkli svetovne prvake iz leta 2007 in jih potisnili na zadnje mesto v skupini I (vratar Ege je zbral 21 obramb), Srbi pa so v zadnji minuti le ohranili zadetek prednosti pred Argentinci in jih prehiteli na lestvici.

 

Tekme zadnjega kroga v skupinah I in II so bile pomembne tudi za olimpijske kvalifikacije. Na olimpijske kvalifikacijske turnirje namreč pelje prvih sedem mest: svetovni prvak se neposredno uvrsti na OI 2012 v Londonu, poleg polfinalistov pa sta si nastop na kvalifikacijah že zagotovili tudi tretjeuvrščeni reprezentanci iz obeh skupin na SP 2011 (Islandija in Hrvaška). O zadnjem potniku za kvalifikacije bo odločala tekma za končno sedmo mesto med Madžarsko in Poljsko.

 

V četrtek, 27. januarja, bosta tekmi za enajsto (Nemčija – Argentina) in deveto mesto (Norveška – Srbija). V petek, 28. januarja, bosta poleg polfinalnih dvobojev (Francija – Švedska in Danska – Španija) še tekmi za sedmo (Madžarska – Poljska) in peto mesto (Islandija – Hrvaška). Tekmi za zlato in bronasto kolajno bosta v nedeljo, 30. januarja (ob 17.00 finale, ob 14.30 za tretje mesto).

 

 

 

SP 2011 ZA MOŠKE - GLAVNI DEL, 3. KROG:

 

 

SKUPINA I (Jönköping):

 

Torek, 25. januar:

 

Nemčija - Norveška 25:35 (13:17; Kraus 6, Kaufmann, Sprenger in Glandorf po 4; Tvedten 8, Rambo in Myrhol po 7)

 

Španija - Madžarska 30:24 (13:13; Romero 9, Rocas, Ugalde in Canellas po 3; Zubai 5, Lekai in Csaszar po 4)

 

Francija - Islandija 34:28 (16:13; Karabatić 7, Barachet 6; Petersson 6, Gunnarsson 5)

 

Končni vrstni red: 1. Francija 9 točk, 2. Španija 9, 3. Islandija 4, 4. Madžarska 4, 5. Norveška 2, 6. Nemčija 2.

 

 

SKUPINA II (Malmö in Lund):

 

 

Torek, 25. januar:

 

Hrvaška - Poljska 28:24 (13:11; Buntić 7, Zrnić 6; Jaszka in Tluczynski po 4)

 

Srbija - Argentina 26:25 (15:13; Ilić in Vujin po 6; Kogovsek in Fernandez po 5)

 

Danska - Švedska 27:24 (17:11; Christiansen 6, Hansen 5; Ekdahl Du Rietz 5, Ekberg 4)

 

Končni vrstni red: 1. Danska 10 točk, 2. Švedska 6, 3. Hrvaška 5, 4. Poljska 4, 5. Srbija 3, 6. Argentina 2.

 

 

Foto: AP

 

 

 

SP 2011 ZA MOŠKE - CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICESP - 2. krog glavnega dela (skupina I): V polfinale sta se predčasno uvrstili tudi Francija in ŠpanijaSP - 2. krog glavnega dela (skupina II): Danska in Švedska že krog pred koncem napredovali v polfinaleSP - 1. krog glavnega dela: Danci minimalno premagali Poljake, prvi poraz Islandije, Srbi izgubili proti ŠvedomSP: Avstralci z najslabšo obrambo, Danci imajo najučinkovitejši napad, med strelci vodi Norvežan TvedtenSP: Glavni del začenjata s popolnim točkovnim izkupičkom le Islandija in DanskaSP - 5. krog: Danci nadigrali Hrvate, Francija in Španija remizirali, med dvanajst še Argentina in NemčijaJužna Koreja ne bo gostila SP 2015 za moškeSP - 4. krog (skupini A in C): Derbi Srbija - Hrvaška brez zmagovalca, Francozi suvereno opravili z NemciSP - 4. krog (skupini B in D): Švedi izgubili proti Argentini, Avstrijci zapravili dobljeno tekmo z IslandijoSP - 3. krog: Na derbijih Španci premagali Nemčijo, Danci pa Srbijo, na tekmi Alžirija - Romunija le 29 zadetkovSP - 2. krog (skupini A in C): Svetovni prvaki Francozi nadigrali Egipt, Španci so se namučili s TunizijciSP - 2. krog (skupini B in D): Poljaki v dramatični končnici strli Argentince, derbi dobili MadžariSP - 1. krog: Alžirija korak do senzacije proti Srbiji, Slovaki namučili Poljake, Danci dosegli 47 zadetkovNajboljša sta Romunka Neagujeva in Čeh JichaKlubski rekorder na SP 2011 je nemški Rhein Neckar LöwenNaslov prvakov branijo Francozi, po štirikrat doslej na vrhu Švedska in RomunijaZačenja se SP 2011 za moške na Švedskem