4. 3. 2011

Celjani v boju za četrto mesto in osmino finala lige prvakov gostijo slovito Barcelono

Barcelona bo nasprotnik rokometašev Celja Pivovarne Laško v zadnjem krogu skupinskega dela v evropski ligi prvakov. Slovensko-španski dvoboj v skupini A bo v soboto, 5. marca 2011, ob 18. uri v dvorani Zlatorog v Celju.

 

Pivovarji še vedno ostajajo v boju za četrto mesto, ki še kot zadnje pelje v osmino finala, v katerem bo nastopilo šestnajst najboljših klubov v Evropi. Glede na vrstni red v skupini A pred zadnjim krogom (Kiel 14 točk, Rhein Neckar Löwen 13, Barcelona 11, Celje Pivovarna Laško in Chambery po 6, Kielce 4) je jasno, da Barcelona ne glede na razplet tekme v Zlatorogu ne more napredovati na drugo mesto, saj ima slabši izkupiček na medsebojnih tekmah z Rheinom Neckarjem. Zato je tekma za Katalonce zgolj formalnost, precej pomembnejša pa je lahko za Celje Pivovarno Laško.

 

Pol ure pred tekmo v Zlatorogu se bo začel dvoboj Chambery – Rhein Neckar Löwen, na katerem bi bil za Celjane najboljši razplet poraz domačega francoskega kluba. Potem morebiten neuspeh moštva trenerja Mira Požuna proti Barceloni ne bi bil usoden, kajti tako Celje Pivovarna Laško kot Chambery bi imela na koncu skupinskega dela po šest točk, slovenski prvaki pa bi osvojili končno četrto mesto zaradi boljšega izkupička na medsebojnih tekmah s Francozi: v Chamberyju so izgubili  s 24:30, v Zlatorogu pa zmagali s 35:27. Če pa bi Francozi proti Nemcem osvojili točko ali dve, bi najmanj enak izkupiček morali doseči tudi Celjani proti Barceloni.

 

Za Celjane generalka – četrtkova prvenstvena tekma 22. kroga proti Mariboru Braniku – ni bila uspešna, saj so v dvorani Tabor izgubili s 26:27, kar je bil že njihov šesti poraz v letošnji sezoni v domači ligi. Kljub temu v domačem taboru trdijo, da to ne bo vplivalo na obračun z Barcelono, čeprav se celjski krožni napadalec Alem Toskić zaveda, da so gostje v vlogi velikega favorita: "Na papirju imamo še vedno vse možnosti za napredovanje v osmino finala in smo celo v boljšem položaju od Chamberyja. Na tekmi z Barcelono imamo načeloma vse v svojih rokah, saj v primeru uspeha, če bi se vse "poklopilo" v našo korist, izid druge tekme med Chamberyjem in Rheinom Neckarjem ne bi bil pomemben. A Barcelona je v Celju velik favorit, o tem ni nikakršnega dvoma."

Kljub temu niti on niti soigralci ne bodo vrgli puške v koruzo, kar potrjujejo tudi naslednje Toskićeve besede: "O kakovosti gostujočega moštva in posameznikov ne velja izgubljati besed, že na prvi tekmi pa so nas razbili z enajstimi zadetki razlike. V Zlatorogu moramo dati od sebe in poskušati presenetiti, če bi nas morda malce podcenjevali. V tem bi morda lahko bila priložnost za nas."

 

Mladi David Razgor, ki je zdaj eden izmed dveh organizatorjev celjske igre, pravi: "Pri Barceloni gre za ekipo izjemnih posameznikov, po večini samih reprezentantov držav, iz katerih prihajajo. Barcelona je seveda absolutni favorit, zato mi zmage ne moremo obljubiti. Kar pa lahko obljubimo, je to, da se bomo borili. Niti pomišljamo ne, da bi se predali že pred tekmo."

 

Na prvi tekmi v dvorani Blaugrana (odigrana je bila 9. oktobra lani) so gostitelji zmagali kar s 44:33 (22:15), za Celjane pa je takrat igralo sedem rokometašev, ki na povratnem dvoboju (razen Edvarda Kokšarova) ne bodo nastopili. Vrste slovenskih prvakov so od takrat namreč zapustili Uroš Zorman, Aleš Pajovič, Renato Vugrinec, Miladin Kozlina in Dragan Gajič, na seznamu poškodovanih pa je še vedno Luka Žvižej. Na lanski oktobrski tekmi v Španiji sta bila pri poražencih najučinkovitejša Alem Toskić in Dragan Gajič, ki sta dosegla po sedem zadetkov, za zmagovalce pa je največ zadetkov (kar deset) dosegel nekdanji igralec celjskega kluba Sergej Rutenka.

 

Barcelona je ime, ki je znano vsem ljubiteljem rokometa, prav tako tudi privržencem celjskega kluba, saj sta se kluba doslej medsebojno pomerila že enajstkrat. Uspešnejši so bili Katalonci, ki so sedemkrat zmagali, Celje Pivovarna Laško pa štirikrat. Poleg tega so rokometaši Barcelone eden večjih trnov v peti celjskega kluba, saj so bili v izločilnih dvobojih vedno boljši. Barcelona je šestkratni zmagovalec evropske lige prvakov, še dvakrat je bila finalist, med drugim tudi v prejšnji sezoni, ko so na zaključnem turnirju najboljše četverice v Kölnu izgubili s Kielom. Poleg teh naslovov imajo še en naslov najboljšega v pokalu EHF in dva naslova v pokalu pokalnih zmagovalcev.

 

Tekma Celje Pivovarna Laško – Barcelona bo v soboto, 5. marca 2011, ob 18. uri v dvorani Zlatorog. Sodila jo bosta Danca Claus Gramm Pedersen in Henrik Mortensen, delegat pa bo Avstrijec Helmut Ville.

 

 

 

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)