8. 3. 2011

INTERVJU - Boris Denič, selektor moške članske reprezentance Slovenije

V rubriki "INTERVJU" tokrat gostuje Boris Denič, selektor moške članske reprezentance Slovenije. Pred tekmo s Poljsko je Denič spregovoril o težavah z vratarji, širokem seznamu vabljenih na priprave, graditvi kulta reprezentance in novi viziji, pričakovanjih pred kvalifikacijsko tekmo proti Poljski v Stožicah... Vabljeni k zanimivemu branju!

 

 

Na seznamu 28 igralcev, ki ga je morala RZS poslati na sedež EHF, so tudi štirje vratarji, a ste nepričakovano ostali kar brez dveh – Gorazda Škofa in Jureta Vrana.

 

"Na žalost se je zgodila višja sila, na katero pač nimamo vpliva. Ker ne moremo računati na nobenega igralca, ki ni na seznamu 28, smo ostali le z dvema vratarjema. Toda Primožu Proštu in Matevžu Skoku povsem zaupam, zato glede vratarjev ne vidim nobenih težav. Škofa smo kot prvega vratarja čakali do konca, sam pa pravi, da bi pogojno lahko zaigral. Toda zaradi le ene tekme ne smemo tvegati ter se igrati z njegovim zdravjem in športno kariero. Šele nekaj dni je v lažjem trenažnem procesu, prav tako pa tudi v fazi rehabilitacije, zato bi bilo tveganje preveliko in nesmiselno."

 

 

Medtem ko je Škof izgubljen tudi za sobotno povratno tekmo na Poljskem, bosta takrat verjetno lahko računali na Vrana.

 

"Jure Vran je moral prejšnji teden nujno na operacijo modrostnega zoba, po kateri je dobil visoko telesno temperaturo. Želel je priti že na nedeljski začetek priprav v Domžale, vendar mu tega enostavno nisem dovolil. Njegovo zdravstveno stanje bi se lahko poslabšalo, zato je bilo bolje, da je takrat ostal doma, saj v nobenem primeru ne bi mogel sodelovati v trenažnem procesu."

 

 

Poljski selektor Bogdan Wenta se je dokaj hitro odločil za šestnajst igralcev, ki bodo igrali v Ljubljani, vi pa ste na priprave poklicali kar 23 rokometašev. Zakaj tako veliko?

 

"Zavedam se, da je mnoge presenetilo, ker sem na priprave povabil kar 23 igralcev, pravico nastopa pa jih bo v sredo imelo samo šestnajst. Predvsem v obrambi sem imel veliko dvomov in skrbi, kako se bodo posamezniki odzvali na določene taktične različice in zahteve, zato sem jih tudi poklical nekaj več. Poleg tega so takšne priprave tudi naložba za prihodnost. Če hočemo razmišljati tudi za prihodnost, mora biti na reprezentančnih akcijah čim več igralcev, ki na ta način spoznavajo način dela, vzdušje, priprave, stvari v izbrani vrsti in okoli nje... S tem postajajo del vsega tega in v prihodnosti jim bo zaradi tega lažje. Če si zraven,so stvari pač lažje kot v primeru, če vse spremljaš le prek medijev."

Torej sta tekmi s Poljaki tudi začetek nove reprezentančne vizije.

 

"Pravzaprav se je ta vizija začela uresničevati že s prvim krogom kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012, ko smo se oktobra lani pripravljali na tekmi s Portugalsko in Ukrajino. Vizija se je nato nadaljevala z nastopom na mednarodnem turnirju „Yellow Cup“ v Švici, kjer je večina naših starejših in izkušenih nosilcev igre dobila prosto, zelo veliko priložnosti za igro in dokazovanje pa je dobila kopica mladih in neizkušenih. Tudi v prihodnje se bo ekipa „kristalizirala“, saj imamo veliko igralcev, ki imajo manj kot trideset nastopov za reprezentanco ali pa celo manj kot deset. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da jih bodo sčasoma imeli 50 ali več in šele potem bo slovenska reprezentanca evropsko kakovostna in primerljiva. Kar pomeni, da je potrebna kontinuiteta igranja in nastopanja, toda zanjo je seveda potrebno veliko časa."


 

Od šestih treningov, ki jih boste imeli do sredine tekme s Poljsko, boste le zadnjega – ki pa je bolj ali manj le regeneracijski – na dan tekme opravili v veliki dvorani v Stožicah, v kateri bo potem tudi tekma.

 

"Upam, da to ne bo minus za naše igralce. Dejstvo je, da bi bilo dobro, če bi imeli vsaj trening ali dva v veliki dvorani, v kateri bomo tudi igrali tekmo s Poljaki. Toda tega pač ni in zato je nesmiselno izgubljati besede o tem. Toda po drugi strani je vseeno, kje treniramo, v mali ali veliki dvorani. To je sekundarnega pomena, naš cilj pa je ne glede na to povsem jasen – zmaga proti Poljski."

 

 

Poljaki, ki so na nedavnem svetovnem prvenstvu osvojili končno osmo mesto, bodo v Ljubljani igrali v precej zdesetkani zasedbi, saj zaradi poškodb in drugih razlogov ni nekaterih nosilcev igre.

 

"Z izjemo seznama njihovih igralcev kakšnih posebnih dodatnih informacij o Poljakih nimam in se zanje tudi nisem zanimal, saj imam dovolj opravka s svojo reprezentanco. Glede na seznam šestnajstih igralcev, ki so ga poslali, bomo lahko šele na tekmi videli, ali gre za dejansko pomladitev reprezentance ali pa zgolj začasno spremembo. V vsakem primeru smo se pripravljali tako, kot da bodo prišli v popolni zasedbi, torej z vsemi svojimi zvezdniki."

 

 

Zmaga proti Poljski bi bila najlepše darilo ob premiernem nastopu reprezentance v novi dvorani v Stožicah.

 

"Pričakovanja – tako nas kot domače javnosti – so seveda visoka. Vsi razmišljamo o tem, da po eni strani lahko, po drugi pa moramo zmagati, s čimer bi naredili velik korak na poti do uvrstitve na evropsko prvenstvo v Srbiji leta 2012. Poljska je brez dvoma zelo kakovosten, pravzaprav vrhunski nasprotnik, a tudi mi imamo svoje adute. Sebi in drugim moramo pokazati in dokazati, da lahko premagamo tudi takšno rokometno velesilo, kot je Poljska. Z uspehom proti Poljakom bi tako igralci kot celotna reprezentanca še dodatno pridobili na samozaupanju, samozavesti in graditvi zmagovalne mentalitete. Vsaka zmaga proti vrhunskemu nasprotniku okrepi moštvo, ki tako postaja vedno močnejše in kakovostnejše."