12. 3. 2011

Slovenski rokometaši na gostovanju na Poljskem doživeli prvi poraz v kvalifikacijah za EP 2012

V četrtem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012 je moška članska reprezentanca Slovenije doživela prvi poraz. Slovenski rokometaši so gostovali na Poljskem in proti gostiteljem izgubili s 27:32 (14:15).

 

 

Poljska - Slovenija 32:27 (15:14)

 

Zelena Gora - Športna dvorana, gledalcev: 4500, sodnika: Dentz in Reibel (oba Francija).

 

Poljska: Wyszomirski (5 obramb), Malcher (3 obrambe), Jaszka 1, K. Lijewski 2, Kuchczynski 1, Tkaczyk 6 (1), Tomczak 6 (5), Zoltak, Jurecki 6, Grabarczyk, Tluczynski 4 (2), Jurkiewicz 3, M. Lijewski 2, Rosinski, Orzechowski 1, Chrapkowski.

 

Slovenija: Prošt (15 obramb), Skok (1 obramba), Bajram, Bilbija 1, Miklavčič 1, Dobelšek, Pucelj, Natek 8, Skube 2 (1), Špiler 6 (3), Brumen 4, Sušin 1, Gajič 3 (1), Čemas, Zorman 1, Gaber.

 

Sedemmetrovke: Poljska 11 (8), Slovenija 7 (3).

 

Izključitve: Poljska 12 minut, Slovenija 10 minut.

 

 

Po treh zaporednih zmagah (Portugalska, Ukrajina, Poljska) v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012 je moška članska reprezentanca Slovenije doživela prvi poraz. Moštvo trenerja Borisa Deniča je gostovalo v mestu Zelena Gora na Poljskem in kljub povsem enakovredni igri šele v končnici tekme izgubilo proti domači reprezentanci s 27:32 (14:15).

 

Kljub porazu Slovenci s šestimi točkami ostajajo na prvem mestu v skupini 3, do konca kvalifikacijskega ciklusa pa sta pred njimi še dve tekmi.Osmega junija bodo gostovali na Portugalskem, 11. ali 12. junija pa bodo na domačem igrišču gostili še Ukrajince. Na evropsko prvenstvo naslednje leto v Srbiji se bosta uvrstili dve najboljši izbrani vrsti iz skupine.

 

Selektor Denič je v primerjavi s sredinim dvobojem v Stožicah opravil le eno kadrovsko menjavo: namesto poškodovanega Marka Bezjaka je v ekipo uvrstil mladega Matevža Čemasa (Slovan), kot sedemnajsti igralec pa je na tribuni ostal Simon Razgor (Maribor Branik). Tudi njegova uvodna sedmerka je imela le eno korekcijo, kajti namesto vratarja Matevža Skoka je na igrišče postavil Primoža Prošta, medtem ko sta krilna položaja zasedla Jure Dobelšek in Dragan Gajič, zunanje David Špiler, Uroš Zorman in Jure Natek, mesto krožnega napadalca pa Peter Pucelj.

Kapetan Uroš Zorman in soigralci dvoboja resda niso najbolje začeli, saj so Poljaki že v četrti minuti ušli za dva gola (3:1). Toda na srečo je bil v uvodnih minutah silno navdahnjen in strelsko razpoložen Jure Natek, ki je dosegel vse tri začetne slovenske gole in praktično sam držal moštvo na površju. Slovenska obramba 3-2-1 ni bila na želeni ravni, krilni poljski rokometaši so jim vse preveč vtekali na črto in dosegali dokaj lahke zadetke, pravih rešitev pa Slovenci niso imeli niti za razpoloženega ideologa tekmečevega napada Gregorza Tkaczyka.

 

Poleg tega so slabo igrali tudi v trenutkih z igralcem več na igrišču, tako da so jim gostitelji v 11. minuti znova ušli na tri zadetke razlike (7:4). Toda to ni demoraliziralo Slovencev, kajti drugo polovico prvega polčasa so odigrali sijajno in navkljub številnim rotacijam - v prvem polčasu ni igral le Matevž Čemas - Poljakom iz minute v minuto povzročali vse večje preglavice. V 20. minuti so prek Matjaža Brumna izenačili na 8:8, Deničevi izbranci pa so prvič povedli v 24. minuti, ko je Jure Sušin zadel za 11:10.

 

V teh trenutkih so bili Poljaki povsem paralizirani, nemočno so širili roke in pogledovali svojega selektorja Bogdana Wento, a pravih nasvetov niso dobili. Slovenci so s pridom izkoristili vse slabosti gostiteljev, v 26. minuti prek Brumna (to je bil njegov četrti zadetek) povedli z 12:10, toda v naslednji minuti so naredili dve začetniški napaki in tekma je bila ponovno na začetnem izhodišču (12:12).

 

Poljaki, ki jim je po porazu s Slovenci v Ljubljani in neodločenem izidu s Portugalci v Portimau že globoko tekla voda v grlo, so v drugem polčasu zaigrali na vse ali nič. Njihova obramba 6-0 je bila pretrd oreh za slovenske rokometaše, na krilih glasnih, a zelo korektnih navijačev pa so v 39. minuti znova povedli s tremi zadetki prednosti (21:18). Razlika bi bila bržkone še višja, če v pravih trenutkih nekajkrat ne bi zablestel vratar Primož Prošt, a so tudi Poljaki naredili nekaj začetniških napak.

A veselje domačih rokometašev je bilo kratkotrajno, kajti trdoživi Slovenci so se v nadaljevanju borili kot levi in le dve minuti kasneje prek Jureta Natka in Dragana Gajiča znižali na 20:21, nato pa domače rokometaše in njihove privržence v negotovosti držali vse do končnice dvoboja. Slovenci so se v nadaljevanju šepetkrat zapored približali le na zadetek zaostanka (od 20:21 do 24:25), toda do izenačenja jim nikakor ni uspelo priti.

 

Po vodstvu s 25:24 so Poljaki v dobrih treh minutah naredili delni izid 3:0 in v 53. minuti so si priigrali vodstvo z 28:24. Nato je David Špiler prekinil šestminutni slovenski strelski post za zmanjšanje zaostanka na 25:28, toda gostitelji so zatem dvkrat zapored zadeli v polno (30:25) in zmagovalec je bilodločen. V zadnjih minutah so izbranci selektorja Bogdana Wente obdržali prednost in Sloveniji prizadejali prvi poraz v kvalifikacijah za nastop na EP 2012 v Srbiji.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICEBoris Denič: Enakovredni do 53. minute; David Špiler: Z vsakim se lahko kosamo tudi v gosteh