18. 8. 2011

Zaradi uživanja marihuane bo moral Ukrajinec Gančev prisilno počivati šest mesecev

Arbitražna komisija Evropske rokometne zveze (EHF) je ukrajinskega igralca Oleksija Gančeva kaznovala zaradi pozitivnega dopinškega testa. Ukrajinec bo moral prisilno počivati šest mesecev.

 

Član ukrajinskega kluba Zaporožje, ki bo v ponedeljek praznoval 23. rojstni dan, je bil pozitiven na dopinškem testu med kvalifikacijami za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012, v katerih je Ukrajina igrala v skupini 3 s Poljsko, Slovenijo in Portugalsko ter zasedla zadnje (četrto mesto) z eno zmago proti Portugalcem in petimi porazi. V rokometaševem urinu so odkrili sledove kanabisa oziroma uživanja marihuane, ki je na seznamu prepovedanih sredstev svetovne protidopinške agencije (WADA).

 

Zaradi tega je Gančeva, 186 centimetrov visokega in 68 kilogramov težkega desnokrilnega igralca, doletel šestmesečni suspenz. Ta se bo po navedbah EHF iztekel 8. januarja 2012, kar verjetno pomeni, da je Gančev padel na dopinškem testu 8. junija 2011. Takrat je reprezentanca Ukrajine v kvalifikacijah za Euro 2012 v Srbiji na domačem igrišču v Zaporožju izgubila proti Poljski s 26:32, Gančev pa je bil s štirimi zadetki drugi strelec svojega moštva (prvi Sergij Burka s sedmimi).

 

Gančev je nato (štiri dni kasneje) igral tudi na zadnji tekmi v kvalifikacijski skupini 3 proti Sloveniji v Stožicah, kjer je Ukrajina izgubila z 32:43, med strelce pa se je vpisal samo enkrat.

 

Kazen za Gančeva je dokončna (brez možnosti pritožbe), velja pa tako za klubske kot reprezentančne tekme in tekmovanja pod okriljem EHF.