18. 10. 2011

Slovenske rokometašice v četrtek ob 19.15 v Skövdeju čaka obračun s favorizirano Švedsko

Prvo tekmo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Nizozemskem leta 2012 bo ženska članska reprezentanca Slovenije odigrala v četrtek, 20. oktobra 2011. Ob 19.15 se bo v Skövdeju v okviru skupine 5 pomerila z gostiteljico Švedsko.

 

Slovenske reprezentantke in člani strokovnega vodstva so se na pripravah v Ljubljani zbrali v ponedeljek, 17. oktobra 2011. S seznama 18 igralk, ki ga je objavil selektor Tone Tiselj, sta odpadli Laura Gerič (bolezen) in Neža Mitruševska (poškodba), medtem ko je Mirjana Gojkovič odpovedala sodelovanje v reprezentanci. A težav s tem še ni bilo konec, saj je v ponedeljek zbolela Tamara Mavsar, na torkovem treningu se je poškodovala Alja Koren, zdravstvene težave ima tudi Alja Janković, medtem ko je na Ana Gros šele dobro začela z normalnim trenažnim procesom po poškodbi stegenske mišice in ramena.

 

"Na žalost nimamo veliko časa za pripravo na tekmo s Švedinjami. Pole tega imamo tudi zdravstvene in druge težave, a verjamem, da bodo dekleta - tako kot vedno - častno zastopala barve Slovenije in s ponosom nosila dres z državnim grbom," se nadeja selektor slovenske reprezentance Tone Tiselj. Njegove igralke v samo štirih dneh čakata dve težki tekmi v skupini 5, v kateri so Švedska, Slovenija, Avstrija in Češka: v četrtek ob 19.15 v Skövdeju s Švedinjami in v nedeljo, 23. oktobra 2011, ob 17. uri v Ljubljani (dvorana na Kodeljevem) z Avstrijkami.

 

Tiselj se zaveda, da vloga favoritinj na četrtkovi tekmi pripada Švedinjam, čeprav bodo nastopile brez dveh najboljših igralk - Isabelle Gullden in Sabine Jacobsen. "Tudi Švedska ima določene težave s poškodbami, a po drugi strani tudi več časa za pripravo na tekmo z nami, saj jim ni potrebno potovati na gostovanje. Švedinje v obrambi stavijo na sistem 6-0, v napadu pa imajo navidezno preprosto kombinatoriko, ki pa je kljub temu točno določena in uigrana," opozarja selektor Tiselj pred dvobojem z reprezentanco, ki je na lanskem evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem presenetljivo osvojila srebrno kolajno.

Na zadnjem velikem tekmovanju (Euro 2010) so Švedinje dokazale, da se vračajo na evropski vrh. "Pred tem dolgo časa Švedska ni bila med vodilnimi reprezentancami v Evropi, nato pa je sedanji igralski kader prišel v prava in zrela rokometna leta. Pomembno je predvsem to, da je jedro reprezentance, ki je trenutno staro od 28 do 30 let, že dolgo časa igra skupaj. Poleg tega pa reprezentanci uspešno priključujejo tudi nekatere mlajše igralke," pojasnjuje Tiselj, ki ima posnetke igre Švedske z nedavnega superpokala na Danskem.

 

Slovenija in Švedska sta doslej odigrali samo eno medsebojno tekmo (leta 2009 so na prijateljskem dvoboju slavile Skandinavke s 26:17), pred četrtkovim obračunom pa Tiselj meni: "Od svojih deklet pričakujem, da bodo imele pravi odnos do igre in da bodo na igrišču dale svoj maksimum. Težko je reči, kako bomo odigrali, ker nismo imeli nobenega pravega testa. Švedinje imajo večjo kakovost in tradicijo, poleg tega pa igrajo pred domačimi navijači. A če bodo moja dekleta odigrala tako kot na junijskih tekmah dodatnih kvalifikacij za SP proti Franciji, če bodo tako fanatične v obrambi in če bodo naredile nekoliko manj tehničnih napak, se lahko kakovostno upirajo favoriziranim gostiteljicam."

 

Ne glede na razplet kvalifikacij Tiselj pravi, da uvrstitev na EP 2012 na Nizozemskem (iz vsake skupine se na zaključno tekmovanje uvrstita po dve najboljši reprezentanci) ni prvi cilj reprezentance Slovenije. "Že ob prevzemu funkcije sem pojasnil, da gradimo reprezentanco, ki naj bi svojo pravo vrednost pokazala čez tri, štiri leta. Gradimo reprezentanco za prihodnost, seveda pa bomo na vsaki tekmi skušali izkoristiti tudi priložnost za ugoden rezultat. Verjamem, da bo slovenska reprezentanca čez nekaj let tako kakovostna, da bo lahko presenetila tudi kakšnega vrhunskega nasprotnika," napoveduje selektor Tiselj.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 ZA ŽENSKE - SPORED (SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Posebna ponudba za nakup vstopnic za ogled teme ženskih reprezentanc Slovenije in AvstrijeAkreditacijski obrazec za tekmo ženskih članskih reprezentanc Slovenije in Avstrije v LjubljaniSelektor Tone Tiselj izbral 18 igralk za priprave na kvalifikacijski tekmi s Švedsko in AvstrijoNasprotnice Slovenk v kvalifikacijah za EP 2012 nastopile na svetovnem pokalu, prve RusinjeDo prve tekme ženske reprezentance Slovenije v kvalifikacijah za EP 2012 še manj kot mesec dni