13. 11. 2011

Gorenje na derbiju proti Celju Pivovarni Laško kar brez štirih poškodovanih igralcev

Zadnja tekma desetega kroga v 1. NLB Leasing ligi prinaša derbi vodilnih klubov na prvenstveni lestvici. V Rdeči dvorani v Velenju se bosta v nedeljo, 13. novembra 2011, ob 18.15 pomerila Gorenje in Celje Pivovarna Laško.


 

Na dosedanjih devetih tekmah v letošnji sezoni sta obe moštvi po enkrat izgubili (Velenjčani proti Loki v Škofji Loki, Celjani pa v gosteh proti Mariboru Braniku), poleg tega pa je Gorenje še enkrat remiziralo na derbiju proti Cimosu v Kopru. Na lestvici imajo vodilni pivovarji 16 točk, velenjski klub pa (enako kot Cimos s tekmo več) 15.


 

Derbi v Rdeči dvorani bosta moštvi odigrali v nepopolnih igralskih zasedbah, precej bolj oslabljeno pa bo Gorenje. Pri Celju Pivovarni Laško bosta manjkala že nekaj časa poškodovana Gregor Potočnik in Nemanja Zelenovič, aktualni slovenski podprvaki pa ne bodo mogli računati na Željka Muso, Nikolo Manojlovića, Nika Medveda in Miha Svetelška.


 

V velenjskem klubu so pred dvema tednoma uradno sporočili, da bo trenerja Branka Tamšeta zamenjal Matjaž Tominec, nekdanji selektor moške reprezentance Slovenije in bivši trener Cimosa. Toda v pogajanjih med klubsko upravo in Tomincem se je zataknilo, tako da bo Tamše (skupaj s Tomažem Juršičem, selektorjem slovenske kadetske reprezentance, je bil predviden za Tominčevega pomočnika) tudi na derbiju sedel na klopi gostiteljev.

"Celjani so v vlogi favoritov. Igrajo odlično in so v naletu, mi pa bomo nastopili kar brez štirih pomembnih igralcev. To je seveda velik minus, a bomo skušali najti nadomestne rešitve znotraj ekipe. Tako mi kot Celjani smo bili pred reprezentančnim premorom v dobri formi, zdaj pa je težko reči, kakšna je trenutna forma. Tekma ne bo odločilna za razplet ligaškega tekmovanja, bo pa pomembna predvsem s psihološkega vidika. Domače igrišče bi moralo biti prednost za nas, zato upam, da bo na tribunah veliko naših navijačev," se nadeja Gorenjev trener Branko Tamše, ki bo v igro poslal tudi najnovejšo okrepitev - reprezentanta Mateja Gabra.


 

20-letni dosedanji član Loke iz Škofje Loke je v Velenje prišel šele pred dnevi, prvič pa bo moral ogenj že na derbiju s Celjem Pivovarno Laško. "Vem, da me bo na začetku tekme spremljala tista pozitivna trema. Predvsem pa bo ta odvisna od tega, kako se bo občinstvo odzvalo. Upam, da bo trema hitro minila in da bo vse potekalo po načrtih. Prepričan sem, da bo zmaga ostala doma," je optimistično razpoložen Matej Gaber.


 

Celjani na sosedskem derbiju pričakujejo veliko pomoč svojih navijačev. Še posebno zaradi akcije, ki se jo je lotilo klubsko vodstvo: vsak navijač Celja Pivovarne Laško, ki bo prišel na tekmo v Rdečo dvorano, bo z odrezkom od vstopnice nato dobil še brezplačno karto za ogled tekme proti novomeški Krki v dvorani Zlatorog.

Za razliko od Tamšeta, celjski trener Vladan Matić vlogo favorita prepušča Velenjčanom. "Igramo proti moštvu, ki je po mojem mnenju najmočnejše v slovenski ligi. Velenjčani igrajo dobro in imajo prednost domačega igrišča, zato so favoriti, mi pa bomo skušali nadaljevati z dobrimi predstavami, ki jih kažemo v zadnjem času. Ali bo to dovolj za uspeh v Rdeči dvorani, pa bo seveda jasno šele po koncu tekme. To bo dvoboj klubov, ki igrata sodobno ter s čvrsto obrambo in visokim ritmom igre. Brez dvoma bo to pravi derbi, v katerem pa je vse mogoče," napoveduje trener Vladan Matić.


 

Zadnje tri tekme med moštvoma so se vedno končale z zmago Celja Pivovarne Laško. Celjani so bili uspešni na obeh tekmah v končnici za prvaka v slovenski ligi v minuli sezoni, prav tako pa tudi v finalu šaleško-savinjskega turnirja (32:25).


 

Pred tekmo Gorenje Velenje - Celje Pivovarna Laško bo še človekoljubna tekma v spomin na umrlega Iztoka Puca. Ob 16.30 se bosta pomerili veteranski ekipi obeh klubov, tekma pa bo trajala 2 x 12 minut.

 

 

 

1. NLB LEASING LIGA - SEZONA 2011/12 (CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM IN IZIDI)