13. 11. 2011

Rokometašice Krima Mercatorja na zadnji tekmi v skupini B v Stožicah izgubile proti Larviku, a se vseeno uvrstile v četrfinale lige prvakinj

Na zadnji tekmi v skupini B v evropski ligi prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja gostile aktualnega evropskega prvaka Larvika. V dvorani v Stožicah so bile boljše Norvežanke, ki so zmagale z 22:19 (11:11), a krimovke so se vseeno uvrstile med osem najboljših ekip v Evropi, kajti Podravka Vegeta je doma premagala Viborg z 28:27.

 

 

Krim Mercator - Larvik 19:22 (11:11)

 

Ljubljana - Dvorana ŠRC Stožice, gledalcev: 5500, sodnika: Horvath in Marton (oba Madžarska).

 

Krim Mercator: Grubišić (12 obramb), Stefanišin (1 obramba), Šoberl, Guberinić 1 (1), Mehlmann, Mavsar 5 (1), Šon, Šerić, Bodnjeva, Bille Hansen, Koren 4, Janković, Gregorc, Penezić 6, Franić 3 (2), Ačimović.

 

Larvik: Rantala, Leganger (21 obramb), Larsen 1, Breistol 1, Blanco, Kristiansen, Johansen 2, Breivang 2, Koren Riegelhuth 7 (4), Nyberg, Sulland 5, T. Mörk, Wibe, Kurtović 4.

 

Sedemmetrovke: Krim Mercator 10 (4), Larvik 4 (4).

 

Izključitve: Krim Mercator 12 minut, Larvik 10 minut.

 

 

 

Namesto nemških sodnikov Bernda in Reinerja Metheje, ki sta izgubila življenje v petkovi prometni nesreči, sta pravico na igrišču delila Madžara Peter Horvath in Balasz Marton, pred tekmo pa so prisotni v dvorani z minuto molka počastili spomin na nemška sodnika. Vstop v dvorano v Stožicah je bil brezplačen, zato se je na tribunah zbralo kar 5500 gledalcev, kar je seveda rekord na rokometnih tekmah v ženski konkurenci v Sloveniji.


 

Obe ekipi sta v Ljubljani nastopili v oslabljenih igralskih zasedbah. Pri Krimu Mercatorju je zaradi poškodba manjkala Madžarka Ibolya Mehlmann, v Larvikovih vrstah pa je bilo samo 14 igralk. Poleg že nekaj časa odsotnih Gro Hammerseng in Olge Medvedjeve (nosečnost) ter poškodovane Nore Mörk ni bilo - v primerjavi s prvo medsebojno tekmo na Norveške, ki jo je Larvik dobil kar z 31:19) - tudi Mie Sophie Sando.

V uvodnih minutah so si aktualne evropske prvakinje trikrat priigrale zadetek prednosti (1:0, 2:1, :2), a so jih gostiteljice vedno ujele, v 11. minuti pa si priigrale prvo vodstvo na tekmi (4:3). Toda po še treh zaporednih izenačenjih so Norvežanke v 18. minuti znova imele minimalno prednost (7:6), potem ko so slovenske prvakinje zgrešile kar dve sedemmetrovki (Kristina Franić in Gorica Ačimović).


 

A sledil je še en preobrat: krimovke so kljub slabi igri in številnim napakam (na srečo je enako veljalo tudi za Larvik) naredile delni izid 3:0, pri čemer so kar dva zadetka dosegle z igralko manj (izključena je bila Tamara Mavsar). V 21. minuti so imele gostiteljice prvič dva gola naskoka (9:7), a je levoroka Linn Jorum Sulland z dvema zaporednima zadetkoma poskrbela za novo izenačenje (9:9).


 

Tamara Mavsar, s šestimi zadetki najboljša Krimova strelka v prvem polčasu (na nasprotni strani jih je prav toliko dosegla Linn Kristin Koren Riegelhuth), je ob izključitvi na Larvikovi strani zgrešila tretjo domačo sedemmetrovko. Z igralko manj so Skandinavke šest minut pred odhodom na odmor spet povedle (10:9), nato pa ob drugi izključitvi Gorice Ačimović še enkrat (11:10). Kljub temu se je prvi polčas končal brez zmagovalca (11:11), v tridesetih minutah pa je bil izid kar desetkrat izenačen.


 

V prvih desetih minutah drugega polčasa si nobeni ekipi ni uspelo priigrati več kot zadetka prednosti, nato pa se je tehtnica predvsem po zaslugi fantastične vratarke Cecilie Leganger (skupaj kar 21 obramb) nagnila na Larvikovo stran. V 42. minuti so imele gostje prvič dva zadetka prednosti (16:14), štiri minute pozneje pa že tri (18:15).

Krimova igra je bila slaba in neprepoznavna, poleg Legangerjeve, številnih napak in zgrešenih strelov pa je bilo usodno katastrofalno izvajanje sedemmetrovk. Gostiteljice so jih zgrešile kar šest (od desetih so izkoristile samo štiri), od tega tri v končnici tekme (Kristina Franić, Gorica Ačimović, Tamara Mavsar), ko so še skušale obrniti potek tekme.

 

 

Pet minut pred koncem so Norvežanke povedle z 21:17 in zmagovalec je bil odločen. In nato je sledilo dolgotrajno čakanje na razplet tekme Podravka Vegeta - Viborg v Koprivnici.


 

Približno 25 minut po koncu dvoboja v Stožicah se je končala tudi tekma na Hrvaškem, ki je prinesla veliko navdušenje v tabor Krima Mercatorja in med navijače slovenskih prvakinj. V dramatični končnici so Hrvatice zmagale z 28:27 (13:14) in Krimu kljub porazu proti Larviku odprle pot v četrtfinale, torej med osem najboljših klubov v Evropi.

 

 

 

LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2011/12 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)V evropski ligi prvakinj je po zadnjem krogu znanih vseh osem udeležencev četrtfinalaTiselj: Larvik nima igralke, ki bi nas lahko presenetila; Bodnjeva: Gre za preživetje v ligi prvakinjPo tragični smrti Nemcev bosta tekmo Krim Mercator - Larvik sodila MadžaraZnana nemška sodnika Bernd in Reiner Methe izgubila življenje v prometni nesrečiAndrea Penezić: Larviku pripada vloga favorita, toda prepričana sem, da ga lahko premagamoKatarina Bulatović na lestvici strelk lige prvakinj na drugem mestu ujela Andreo PenezićLiga prvakinj - 5. krogAndrea Penezić: Igrale smo v krču; Tone Tiselj: Težko razumem, zakaj smo igrali tako slaboKrim Mercator z zadetkom v zadnji sekundi tekme iztržil neodločen izid proti Podravki VegetiKristina Franić: Tekma pomembna za obe ekipi; Ljudmila Bodnjeva: Naš cilj sta seveda obe točkiV Stožice v soboto prihajajo hrvaške prvakinje; Tiselj: Podravka ima najbolj enotno ekipoPenezićeva ostaja druga strelka lige prvakinjLiga prvakinj - 4. krogKrim Mercator po neverjetnem preobratu v drugem polčasu remiziral z Viborgom (28:28)Krimovke čaka obračun s trikratnimi prvakinjami Evrope; Tiselj: Viborg nujno potrebuje točki