16. 1. 2012

Reprezentanca Slovenije je nastop na EP v Srbiji začela z minimalnim porazom proti Norveški

Moška reprezentanca Slovenije je nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Srbiji začela s porazom proti Norveški. V prvem krogu v skupini D v Vršcu so slovenski rokometaši v dramatični končnici izgubili s 27:28 (14:14).

Slovenija – Norveška 27:28 (14:14)

Vršac – Dvorana Millennium, gledalcev: 3000, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).

Slovenija: Škof (20 obramb), Prošt, Miklavčič 1, Dobelšek 1, Pucelj 1, Brumen, Bezjak, Dolenec 3, Skube 4, Špiler 4, M. Žvižej 1, L. Žvižej 3, Gaber, Zorman 5, Mačkovšek, Gajič 5 (4).

Norveška: Erevik (19 obramb), Madhus, Klev, Samdahl, Bjornsen, Myrhol 6, Lund 1, Tvedten 3 (2), Mamelund 6 (1), Rambo 6, Hansen, Jondal, Jensen, Koren 4, Paulsen 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (4), Norveška 3 (3).

Izključitve: Slovenija 20 minut, Norveška 12 minut.

Rdeči kartoni: Jensen (34. minuta), M. Žvižej (44. minuta), L. Žvižej (60. minuta).

Začetek tekme v dvorani Millennium je v celoti pripadel Norvežanom, ki so po treh minutah vodili z 2:0, v sedmi pa že s 4:0. Kljub bučni podpori slovenskih navijačev s tribun (zbralo se jih je skoraj tisoč) je bila igra naše reprezentance zelo slaba in neučinkovita, zato je moral selektor Boris Denič že v sedmi minuti vzeti minuto odmora. Ta sprva ni pomagala, kajti Norvežani so še dvakrat zadeli v polno in v deseti minuti vodili z neverjetnih 6:0.

Slovenski rokometaši so prvi zadetek na tekmi dosegli šele v enajsti minuti, ko je s črte sedmih metrov zadel Dragan Gajič. S skupnim delnim izidom 3:0 so Slovenci prepolovili zaostanek za Norveško (3:6), toda sredi prvega polčasa so imeli nasprotniki dvakrat spet pet zadetkov prednosti (8:3, 9:4). Po zaslugi odličnega vratarja Gorazda Škofa, ki je v prvem polčasu zbral kar dvanajst obramb, je slovenska reprezentanca počasi vendarle začela zmanjševati zaostanek.

V 19. minuti si je drugo izključitev prislužil krožni napadalec Miha Žvižej, toda to naših rokometašev ni vrglo iz tira. Najprej so se nekajkrat približali le na dva zadetka razlike (7:9, 8:10, 10:12 in 11:13), v končnici prvega polčasa pa povsem ujeli Norvežane. Po dveh zaporednih zadetkih Sebastiana Skubeta in Jureta Dobelška so imeli Norvežani v 27. minuti samo še gol naskoka (13:12) in njihov selektor Robert Hedin je ukrepal z minuto odmora.

Kljub izključitvi Sebastiana Skubeta dobri dve minuti pred koncem prvega dela igre je David Špiler poskrbel za prvo izenačenje na tekmi v Vršcu (13:13). Tik pred odhodom na odmor je pri vodstvu Norveške s 14:13 Dragan Gajič uspešno izvedel sedemmetrovko (v prvem polčasu je imela Slovenija štiri, Norveška pa dve) poskrbel za novo izenačenje (14:14).

Za razliko od prvega polčasa je začetek drugega minil v znamenju Slovenije. Po štirih zaporednih zadetkih so povedli z 18:14, poleg tega pa ostali tudi brez Johnnyja Jensena, ki je zaradi grobega prekrška nad kapetanom Urošem Zormanom dobil neposredni rdeči karton. Po devetih minutah igre v drugem delu si je Slovenija priigrala tudi najvišjo prednost na tekmi – ta je znašala kar pet zadetkov (21:16).

Toda nato so sledile črne minute v igri naše reprezentance, ki kar osem minut ni dosegla zadetka. Na nasprotni strani so Norvežani v tem času naredili delni izid 5:0 in v 45. minuti je bilo na semaforju 21:21. Tik pred izenačujočim zadetkom Norvežanov je zaradi tretje izključitve dobil rdeči karton tudi Miha Žvižej, Skandinavci pa so v naslednjih minutah ves čas vodili z zadetkom ali dvema.

Čeprav je najprej Dragan Gajič zgrešil sedemmetrovko, v 57. minuti pri zaostanku s 24:26 pa še Sebastian Skube, so imeli slovenski rokometaši v končnici priložnost za osvojitev vsaj točke. V predzadnji minuti je moral zaradi ugovarjanja sicer zelo slabima češkima sodnikoma na kazensko klop Gorazd Škof, za vodstvo s 27:25 pa je slabo minuto pred koncem tekme zadel Christoffer Rambo.

Uroš Zorman je odgovoril s hitrim zadetkom za zmanjšanje zaostanka na 26:27, v zadnjem norveškem napadu pa si je neposredni rdeči karton prislužil tudi Luka Žvižej. Do konca dvoboja je ostalo samo še trinajst sekund, Havard Tvedten pa je uspešno izvedel sedemmetrovko za nedosegljivih 28:26. Zorman je v izdihljajih tekme spet dosegel zadetek, a je Slovencem zmanjkalo časa za morebitno izenačenje.

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Denič: Fantom nimam česa očitati ali zameriti; Zorman: Usodne naše neučinkovite minute