17. 1. 2012

Hrvaški selektor Slavko Goluža zavrača vlogo favorita na sredini tekmi proti Sloveniji

Hrvaška je letošnje evropsko prvenstvo v Srbiji začela s tesno zmago proti Islandiji (31:29). V drugem krogu skupine D v Vršcu se bo pomerila s Slovenijo, selektor Slavko Goluža pa je v svojih napovedih zelo previden.

 

 

"Tekma proti Islandiji je bila takšna, kot sem jo tudi pričakoval in napovedal - trda in težka. Očitno je bilo, da nismo mogli razviti svoje igre, saj nam odličen nasprotnik tega enostavno ni dovolil. Toda po drugi strani sem vedel, da bo prišlo tudi naših pet minut, kar se je v končnici tekme tudi zgodilo," je uvodno preizkušnjo svoje reprezentance proti Islandiji opisal hrvaški selektor Slavko Goluža, ki je ocenil tudi dosedanje tekme na EP: "Gre za zelo izenačene reprezentance. Nihče ne more nikogar razbiti z desetimi zadetki razlike, vse pa se odloča v zadnjih minutah."


 

O slovenski izbrani vrsti govori Goluža zgolj v superlativih. "Gre za kakovostno, mlado, borbeno, neobremenjeno in hitro ekipo, ki ji ton v igri dajejo izkušeni Uroš Zorman, David Špiler in Gorazd Škof. Vse svoje slabosti v igri Slovenija dobro nadomesti z veliko tekanja. Čeprav je Slovenija izgubila proti Norveški, je dobro igrala. Tudi na začetku, ko je zaostajala z 0:6, je prikazala dobro igro, a so jo pokopale tehnične napake in zgrešeni streli, kar so Norvežani izkoristili," je prvo tekmo Slovenije na letošnjem Euru opisal selektor Goluža.


 

Čeprav ima Hrvaška kopico kolajn z velikih tekmovanj (med zlatimi ji manjka le tista z EP), se selektor Goluža vztrajno izogiba vlogi favorita. "Gre pač za eno tekmo, kar pomeni, da je na njej vse mogoče. Pri meni na nobeni tekmi nikoli ni favorita, ampak možnosti za uspeh dajem vedno v razmerju 50-50. In to velja tudi za tekmo med Slovenijo in Hrvaško," napoveduje Goluža. Po njegovem mnenju bi utegnila biti velika prednost tudi podpora navijačev, ki bo pri Sloveniji seveda precej večja kot pri Hrvaški: "Brez dvoma bo to dalo še dodatnega motiva in elana slovenski reprezentanci. Toda istočasno bo tudi za nas to motiv več, da damo vse od sebe."

Tudi Domagoj Duvnjak, eden najboljših hrvaških rokometašev, se izogiba vlogi favorita. "Na velikih tekmovanjih ni slabih reprezentanc, kar pomeni, da lahko vsak premaga vsakogar. Nobena reprezentanca ne more biti prepričana, da bo zmagala, ne glede na ime nasprotnika. Zato je tudi o tem, da naj bi bili Hrvati favoriti proti Slovencem, zares nesmiselno govoriti," pravi 23-letni član nemškega prvaka Hamburga.


 

Duvnjak veliko slovenskih rokometašev pozna iz kadetske in mladinske konkurence, nekatere pa tudi iz vrst Cimosa, ki igra v letošnji evropski ligi prvakov skupaj s Hamburgom. "Islandija je v obrambi igrala 6-0, Slovenci pa bodo skoraj zanesljivo posegli po sistemu 3-2-1. Slovenska reprezentanca je mlada in zelo hitra, s tribun pa ima tudi močno podporo. Mislim, da imamo oboji enak recept za uspeh: trda obramba, hitri (pol)protinapadi in doseganje čim večjega števila lahkih zadetkov," je razkril Duvnjak.

 

 

 

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)EP - 2. krog (skupini A in B)Tekmo Slovenija - Hrvaška sodita MakedoncaFOTOGALERIJA: Sprejem slovenskega veleposlanika v Srbiji Francija Buta za našo reprezentanco v VršcuSebastian Skube: Naša prednost na tekmi proti Hrvaški bi morala biti predvsem zelo hitra igra