18. 1. 2012

Selektor Denič opozarja na zmagovalno miselnost Hrvatov, Dobelšek na nihanja v igri

Slovenski rokometaši bodo v sredo, 18. januarja 2012, odigrali svojo drugo tekmo na letošnjem EP v Srbiji. Ob 18.10 se bodo v dvorani Millennium v Vršcu v okviru skupine D pomerili z reprezentanco Hrvaške.

Krilni igralec Jure Dobelšek je prepričan, da morajo slovenski rokometaši v svojih glavah pozabiti neuspeh proti Norveški. "Dejstvo je, da ni še prav ničesar izgubljenega. Na velikih tekmovanjih enostavno ni časa, da bi žalovali za prejšnjo tekmo. Ne glede na to, da smo zapravili lepo priložnost za zmago na začetku EP, je potrebno na to pozabiti in se v celoti osredotočiti na naslednjega nasprotnika - Hrvaško," pravi Jure Dobelšek.

Sosedski dvoboji so nekaj posebnega, česar se seveda dobro zaveda tudi Dobelšek. "Niti motiv niti želja nista bila nikoli vprašljiva, še posebno pa ne na tekmah s Hrvaško. Kadar se pomerimo z njimi, je v igri še dodaten naboj. Verjamem, da jih lahko premagamo," ocenjuje član koprskega Cimosa, ki upa, da bo po tekmi drugačno vzdušje tudi med slovenskimi navijači: "Upam, da jih bomo za razliko od tekme proti Norveški tokrat pozitivno presenetili."

Slovenija bo imela na tribunah dvorane Millennium v Vršcu zagotovo premoč pri navijačih, čeprav je Hrvaška bližje kot Slovenija. "Najprej bi se jim želel zahvaliti za zares lepo vzdušje, ki so ga pripravili v dvorani. Zato smo imeli igralci občutek, kakor da nastopamo doma. Na žalost jih na koncu nismo nagradili z zmago, ki bi si jo zaslužili tako mi kot oni. Tudi proti Hrvatom bomo seveda igrali na zmago in poskušali pripraviti presenečenje," je dejal Dobelšek.

Za uspeh proti južnim sosedom bo seveda potrebno uporabiti prav vse adute v igri. "Na začetku tekme z Norveško nas je izdala trema, ki pa tokrat verjetno ne bo prisotna. Naša glavna prednost v igri je zagotovo hitrost, čeprav moramo tudi na tem področju še marsikaj popraviti oziroma spremeniti. Proti Norvežanom nismo uspeli izpeljati hitrih (pol)protinapadov, prek katerih dosegamo lahke zadetke," meni Dobelšek in opozarja, da bo potrebno odpraviti trenutno največjo hibo - velika nihanja v igri.

Slovenski selektor Boris Denič bo lahko proti Hrvatom računal tudi na krilnega igralca Luka Žvižeja, ki je trinajst sekund pred koncem dobil neposredni rdeči karton. Toda disciplinska komisija EHF ga ni kaznovala, medtem ko je norveški reprezentant Johnny Jensen dobil eno tekmo prepovedi igranja (danes proti Islandiji) zaradi neposrednega rdečega kartona, ki ga je dobil, ker je namerno in nešportno udaril kapetana slovenske izbrane vrste Uroša Zormana.

"Seveda si bomo tudi na tekmi proti Hrvaški sami ustvarili določen pritisk, ker pač funkcioniramo na takšen način. Nismo flegmatiki in ne živimo na prostorih, kjer živijo takšni ljudje. Toda če se nam ne bodo ponovile uvodne minute s tekme proti Norveški, bomo pokazali precej boljšo predstavo," napoveduje selektor Boris Denič pred tekmo s Hrvaško, ki ima že zlati kolajni s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, še nikoli pa ni bila najboljša v Evropi.

Denič opozarja na to, da imajo Hrvati zmagovalno miselnost. To so dokazali tudi proti Islandiji: do 54. minute so skoraj ves čas zaostajali, nato pa po nekaj obrambah Mirka Alilovića dosegli štiri zadetke zapored in tehtnico nagnili na svojo stran. "Hrvati so verjetno edini na svetu, ki lahko igrajo vse obrambne sisteme in to na visoki kakovostni ravni. Tekmo proti Islandiji so začeli z obrambo 6-0, končali pa s 3-2-1. Menim, da bodo tekmo z nami začeli z obrambo 6-0. Morda se motim, celo rad bi videl, da je tako."