19. 1. 2012

Miha Žvižej: Najnevarnejši je Sigurdsson, naša telesna pripravljenost ne predstavlja težav

Na uvodni tekmi proti Norveški se krožni napadalec Miha Žvižej ni pisal med strelce, proti Hrvaški pa jih je dosegel kar sedem. Slovenski reprezentant je optimistično razpoložen tudi pred odločilno tekmo (v petek, 20. januarja 2012, ob 18.10 v Vršcu) proti Islandiji.

 

 

Po dveh težkih in napornih tekmah čaka Slovenijo še zadnji obračun v skupini D v Vršcu. "Brez skrbi, telesno smo dobro pripravljeni za še en težak dvoboj. Na pripravah za nastop v Srbiji smo dobro delali, zato telesna pripravljenost ne bo predstavljala nobene težave, čeprav je urnik tekem na EP zelo zgoščen in naporen," pravi Miha Žvižej, ki je kljub prostemu (netekmovalnemu) dnevu s soigralci opravil trening v dvorani Millennium in videopripravo na petkovo tekmo z Islandijo.


 

Na januarskem pripravljalnem turnirju na Danskem se je Slovenija pomerila tudi z Islandijo in izgubila s tremi zadetki razlike (26:29). "Seveda smo določene zadeve v igri skrivali, ker smo vedeli, da se bomo medsebojno pomerili tudi na evropskem prvenstvu. Toda po drugi strani smo igralci dali vse od sebe, kot morajo to vedno početi pravi športniki. Na Danskem smo pokazali in dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z Islandci," meni Žvižej in nadaljuje: "Če bomo svojo igro dvignili še na nekoliko višjo raven, lahko dosežemo svoj cilj – zmago in napredovanje v drugi del EP."


 

Na vprašanje, ali je napetost pred tekmo z Islandijo mogoče drugačna, kot je bila pred dvobojem s Hrvati, prvi slovenski krožni napadalec odgovarja: "Niti ne. Kar se tiče napetosti, načeloma ni razlike med nasprotniki. Proti Norveški smo se na začetku malce opekli, proti Hrvatom pa si tega nismo dovolili, saj bi se ob morebitnem velikem zaostanku težko vrnili v igro.“

Ob tem Miha bolj opozarja na slabosti v igri slovenske reprezentance: „Glavna težava so tehnične napake ter zgrešeni streli in sedemmetrovke, prav tako pa imamo tudi prevelika nihanja v igri. To moramo nujno odpraviti, če želimo premagati Islandce.“


 

Proti Hrvaški je Miha Žvižej dosegel kar sedem zadetkov iz devetih poskusov, kar je 78-odstotna realizacija. „Seveda vsakomur dobro dene, če proti vrhunskemu nasprotniku odigra na visoki ravni. Še posebno, če si pred tem časom dolgo poškodovan. Toda moja dobra igra je posledica igre celotne ekipe na čelu z odličnim Urošem Zormanom. Lahko rečem, da sem jaz v bistvu samo realizator ali nekakšna končna postaja na poti do nasprotnikovega gola. A vseeno je ostal grenak priokus, saj smo izgubili," priznava Miha.

 

 

Čeprav je islandski krožni napadalec Robert Gunnarsson na tekmi proti Norveški dosegel kar devet zadetkov (strel 9-9), mlajši od bratov Žvižej opozarja predvsem na krilnega igralca Gudjona Valurja Sigurdssona: "Blesti predvsem v hitrih protinapadih in neusmiljeno zadeve nasprotnikova vrata. Gre za vrhunskega igralca, ki igra na visoki kakovostni ravni in je brez dvoma najnevarnejši igraelc v reprezentanci Islandije."

 

 

Žvižej se nadeja, da bodo slovenski navijači na tribunah znova pripravili fantastično vzdušje: "Navijači so dodaten plus za nas. V svojem imenu in imenu soigralcev se jim zahvaljujem, ker nas tako množično podpirajo v Srbiji."

 

 

 

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)