20. 1. 2012

Slovenski rokometaši premagali Islandijo in se uvrstili v drugi del EP v Srbiji

Na zadnji tekmi v skupini D v Vršcu se je Slovenija pomerila z Islandijo. Ekipa selektorja Borisa Deniča je zmagala s 34:32 (17:13) in se uvrstila v drugi del med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi.

 

 

Slovenija – Islandija 34:32 (17:13)

 

Vršac – Dvorana Millennium, gledalcev: 3700, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

 

Slovenija: Škof (13 obramb), Prošt, Miklavčič 1, Dobelšek 2, Pucelj 1, Brumen 1, Bezjak, Dolenec 6 (2), Skube 7, Špiler 1, M. Žvižej 2, L. Žvižej 2, Gaber, Zorman 3, Mačkovšek 1, Gajič 7 (2).

 

Islandija: Gustavsson (7 obramb), H. Gudmundsson, Svavarsson 1, Kristjansson 3, Palmarsson 3, Ingimundarson, Hallgrimsson, Atlason 5, Olafsson 3, Sigurdsson 9 (4), Gretarsson, O. Gudmundsson, Petersson 4, Jakobsson 3, Gunnarsson 1, Ragnarsson.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Islandija 5 (4).

 

Izključitve: Slovenija 10 minut, Islandija 4 minute.

 

 

Slovenski rokometaši so v dvorani Millenium v Vršcu po porazih z Norvežani s 27:28 in Hrvati z 29:31 dosegli prvo zmago. Izbranci Borisa Deniča so v tekmi "na življenje ali smrt" tekmece iz dežele gejzirjev zasenčili v vseh prvinah in si s prvo turnirsko zmago zagotovili nastope v Novem Sadu, ki bodo od 22. do 25. januarja.

 

 

Slovenski rokometaši so naravnost odlično odigrali prvi polčas. Močnega in uveljavljenega tekmeca so zasenčili v vseh prvinah, selektor Denič pa je dokaj enakovredno in nekoliko presenetljivo porazdelil minutažo med 14 igralcev. Na klopi je obsedel zgolj Marko Bezjak, z drobtinicami pa se je moral zadovoljiti še drugi vratar Primož Prošt.

 

 

Obramba 6-0 je v prvem polčasu delovala kot dobro podmazan stroj, napakic je bilo moč prešteti na prste ene roke. Islandska napadalna formacija jo je premagovala s skrajnimi močmi, najbolj nevarna islandska strelca v odsotnosti legendarnega Olafurja Stefanssona in prva zvezdnika ekipe Robert Gunnarsson in Gudjon Valur Sigurdsson pa je imela pod nadzorom.

Slovenski napad je imel nekaj majhnih lepotnih napak v sami izvedbi, v celoti pa je bil izjemno raznovrsten. V prvem polčasu se je med strelce vpisalo kar deset slovenskih rokometašev, najbolj pa sta prednjačila Dragan Gajič s štirimi in Sebastian Skube s tremi zadetki. Slovenija si je prvo otipljivo vodstvo priigrala v 14. minuti, ko je z golom Skubeta povedla z 9:6, sijajno igro pa kronala v sami končnici, ko je Uroš Zorman v izdihljajih prvega polčasa povišal na 17:13.

 

 

Rokometna rapsodija Deničeve čete se je nadaljevala tudi v začetku drugega polčasa. Obramba 6-0 ni popuščala niti za milimeter, Gajič pa je z dvema zadetkoma iz bliskovitih nasprotnih napadov svoje soigralce v 36. minuti popeljal do vodstva z 22:16. Islandska ekipa je bila v teh minutah povsem razbita, že v naslednji minuti pa je njen selektor Gudmundur Godmundsson - po zadetku Skubeta za 23:16 - zahteval minuto odmora.

 

 

Krajši premor ni zaustavil z vseh položajev nevarnih slovenskih rokometašev, v 39. minuti je Skube znova zadel za vodstvo s +7 (25:18). Nato se je Zormanu in njegovim soigralcem malce ustavilo, tekmeci so po delnem izidu 3:0 v 42. minuti znižali na 21:25.

 

 

Deničevi izbranci so do konca tekme ubranili prednost. V 57. minuti so se jim Islandci približali na zgolj dva gola zaostanka, nato pa je zadevo v svoje roke vzel Skube in z dvema zaporednima goloma - prvega je dosegel z igralcem manj na igrišču - povišal na 34:32. Ko je v predzadnji minuti vratar Škof ubranil še 7-metrovko Sigurdssonu, se je v Vršcu začela velika slovenska veselica.

 

 

 

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)