22. 1. 2012

Slovenski rokometaši na prvi tekmi drugega dela tesno izgubili proti Franciji (26:28)

Drugi del evropskega prvenstva v Srbiji je moška rokometna reprezentanca Slovenije začela s porazom. Kljub odlični igri so Slovenci v dramatični končnici tekme v Novem Sadu izgubili proti reprezentanci Francije s 26:28 (15:14).

Slovenija – Francija 26:28 (15:14)

Novi Sad – Dvorana Spens, gledalcev: 5000, sodnika: Dinu in Din (oba Romunija).

Slovenija: Škof, Prošt (18 obramb), Miklavčič 1, Dobelšek 2, Pucelj, Brumen, Bezjak 2, Dolenec 3, Skube 1, Špiler 3, M. Žvižej 1, L. Žvižej 6, Gaber, Zorman 2, Mačkovšek, Gajič 5 (2).

Francija: Karaboue, Omeyer (12 obramb), Fernandez 2, Dinart, Barachet 5, G. Gille, B. Gille 3, Narcisse, Joli 4 (3), Honrubia 2, Karabatić 2, Accambray 4, Abalo 4, Sorhaindo, Detrez, Bingo 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Francija 3 (3).

Izključitve: Slovenija 14 minut, Francija 6 minut.

Slovenski rokometaši so odlično začeli tekmo v dvorani Spens, selektor Boris Denič pa je namesto prvega vratarja Gorazad Škofa v začetno postavo dal Primoža Prošta. Že po šestih minutah so Slovenci vodili s 3:1, v 13. pa po zadetku Jureta Dolenca s 6:3. Naša obramba je delovala fantastično in favorizirani Francozi so bili v napadu povsem brez idej, kako jo nadigrati, poleg tega pa je vratar Prošt dobro opravil svoje delo (10 obramb v prvem polčasu).

Sredi prvega dela igre je imela Slovenija že štiri gole prednosti (8:4), takšno razliko pa je držala vse do 11:7 v 20. minuti. Nato so Francozi, z dvema zaporednima goloma prepolovili zaostanek (11:9), kljub igralcu manj (izključen je bil Jure Dolenec) pa so Slovenci zadržali razliko, saj je David Miklavčič zadel v polno.

Po nizu tehničnih napak v slovenski igri so se francoski rokometaši približali samo na gol zaostanka (11:12 v 24. minuti) in selektor Denič je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Krilni igralec Jure Dobelšek je z dvema zaporednima goloma spet poskrbel za občutnejše vodstvo Slovenije (14:11), toda končnica prvega polčasa je bolj ali manj pripadla Francozom.

Ti so poskrbeli za delni izid 3:0 in izenačenje na 14:14, kljub temu pa se je prvi del igre končal z minimalno prednostjo Slovencev. Vratarja Thierryja Omeyerja je namreč v zadnji minuti premagal mladi Jure Dolenec in postavil končni izid tega dela igre (15:14).

Na začetku drugega polčasa so francoski rokometaši še trikrat izenačili (15:15, 16:16, 17:17), med izključitvijo Xavierja Baracheta pa si je Slovenija spet priigrala dva zadetka naskoka (19:17). To ji je uspelo še dvakrat zapored, vendar so Francozi v 43. minuti znova izenačili na 21:21.

Nato je moral na kazensko klop Uroš Zorman, kar so nasprotniki spretno izkoristili in si v 45. minuti po zadetku krožnega napadalca Bertranda Gilla priigrali prvo (!) vodstvo na tekmi – bilo je 22:21. Med izključitvijo Petra Puclja je njihova prednost prvič narasla na dva gola (24:22), toda nato so Slovenci z igralcem manj (kazen je dobil selektor Denič) dosegli dva zadetka in vse se je začelo znova (25:25 v 55. minuti).

Sledila je še ena izključitev na slovenski strani (Jure Dolenec) in Francija je znova pobegnila na plus dva (27:25). Končno sta slaba romunska sodnika izključila tudi Didierja Dinarta, ob številni premoči pa je David Špiler zmanjšal na 26:27 v 58. minuti. Nato je imela Slovenija dva napada za izenačenje, a najprej Dragan Gajič ni zadel s krila, nato pa je Luka Žvižej naredil prestop.

Slabe pol minute pred koncem je francoski selektor Claude Onesta vzel minuto odmora, sodnika pa sta označila pasiven napad naših nasprotnikov. Toda Jerome Fernandez je uspel najti pot do slovenskih vrat, enajst sekund pred koncem premagati odličnega Primoža Prošta in Francozi so se veselili zmage na uodni tekmi drugega dela EP.

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)