2. 6. 2012

Slovenski rokometaši na generalki za Portugalce v gosteh premagali reprezentanco Madžarske

Moška članska reprezentanca Slovenije je uspešno opravila generalko za kvalifikacijski tekmi s Portugalsko za nastop na SP 2013 v Španiji. Slovenski rokometaši so v Balatonfüredu ob Blatnem jezeru premagali domačo reprezentanco Madžarske z 29:26 (12:10).

Madžarska - Slovenija 26:29 (10:12)

Balatonfüred - Športna dvorana, gledalcev: 600, sodnika: Bonifert in Olah (oba Madžarska).

Madžarska: Szatmari, Fazekas, Szöllösi 2, Csaszar 5, G. Ivancsik 2, Harsanyi 2, Krivokapić 1, Laluska 2, Gulyas 3, Katzirz 3, Vadkerti 1, Zubai 2, Schuch 1, Ancsin 1, Lekai 1.

Slovenija: Skok, Škof, Bombač 2, Miklavčič, Bezjak 2, Dolenec 4, Skube 2, Špiler 2, Sušin 2, Bundalo 1, L. Žvižej 2, Šoštarič, Gaber 1, Zorman 2, Marguč 6, Mačkovšek 3.

Sedemmetrovke: Madžarska 3 (3), Slovenija 4 (3).

Izključitve: Madžarska 6 minut, Slovenija 10 minut.

Na edini pripravljalni tekmi pred kvalifikacijskima tekmama proti Portugalski (9. junija v Ljubljani in 16. junija v Guimaraesu) za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2013 gostila Španija, so slovenski rokometaši gostovali na Madžarskem. Ekipa selektorja Borisa Deniča je generalko za Portugalce uspešno opravila, saj je kljub oslabljeni zasedbi premagala gostitelje z 29:26.

Selektor Denič zaradi klubskih obveznosti ni mogel računati na tri rokometaše (Dragan Gajič, Primož Prošt, Miha Žvižej), prav tako pa so v oslabljeni zasedbi nastopili tudi gostitelji (Putics, Mocsai, Mikler, Ilyes, Perez...). V prvem polčasu sta bila tako igra kot izid dokaj enakovredna in izenačena, v končnici tega dela igre pa so si Slovenci priigrali dva zadetka prednosti.

Tudi v drugem polčasu so imeli slovenski rokometaši ves čas manjšo prednost, po 45. minuti pa so si priigrali odločilno razliko. Deset minut pred koncem je bilo 24:20 za Deničevo četo, enaka razlika v korist reprezentance Slovenije pa je bila tudi pet minut pred koncem, ko je bilo 27:23.

V končnici Madžarom, ki so bili za slovensko izbrano vrsto usodni v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011, ni uspelo resneje ogroziti zmage gostov. Pri poražencih (v kvalifikacijah za SP 2013 jih čakata tekmi z Norveško) je bil najučinkovitejši Gabor Csaszar (5 zadetkov), pri Slovencih pa Gašper Marguč (6) in Jure Dolenec (4).