9. 6. 2012

Slovenski rokometaši na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2013 premagali Portugalsko

Moška članska reprezentanca Slovenije je z zmago končala prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2013. V Stožicah so Slovenci premagali Portugalsko z 31:26 (11:10), povratna tekma pa bo v soboto, 16. junija, v Guimaraesu.

Slovenija - Portugalska 31:26 (11:10)

Ljubljana - Dvorana ŠRC Stožice, gledalcev: 2000, sodnika: Horak in Novotny (oba Češka).

Slovenija: Škof (16 obramb), Prošt (3 obrambe), Miklavčič 1, Bezjak 2, Dolenec 8 (3), Skube 1, Špiler 5, Sušin, Bundalo, M. Žvižej 3, L. Žvižej 6, Gaber 1, Zorman 2, Marguč, Mačkovšek, Gajić 2 (1).

Portugalska: Candeias (1 obramba), Laurentino (10 obramb), Davyes 3, Pereira, Lopes, Antunes 1, Magalhaes 4, Tavares 3, Carneiro 3, Andrade 3, Moreira 1, Ferraz 5, Duarte, Rocha 3 (1), Rodrigues, Spinola.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Portugalska 2 (1).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Portugalska 16 minut.

Rdeča kartona: Rodrigues (Portugalska, 50. minuta), Davyes (Portugalska, 53. minuta).

Začetek tekme v precej praznih Stožicah je minil v enakovredni igri, kajti do izida 4:4 v deseti minuti si nobena reprezentanca ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti. Po štirih izenačenjih je to najprej uspelo Portugalcem, potem ko sta Fabio Magalhaes in Tiago Rocha svoji reprezentanci priigrala dva zadetka plusa (6:4 v 12. minuti).

Toda Slovenci (selektor Boris Denič je med gledalci pustil Deana Bombača, Matevža Skoka, Maria Šoštariča in poškodovanega Jureta Dobelška) so dobro minuto pozneje izenačili na 6:6. Po vodstvu gostov s 7:6 je domača reprezentanca poskrbela za manjši preobrat: najprej je odlični Gorazd Škof ustavil strel Carlosa Carneira s sedmih metrov, potem pa sta zadela Marko Bezjak in David Miklavčič, tako da je Slovenija v dvajseti minuti povedla z 8:7.

Po zaslugi krilnega igralca Davida Tavaresa, ki se je dvakrat zapored vpisal med strelce, so Portugalci spet povedli (9:8), med izključitvijo Fabia Magalhaesa in z zadetkom Sebastiana Skubeta pa so Slovenci znova vzpostavili ravnotežje (9:9 v 24. minuti). Predvsem po zaslugi fantastičnega Gorazda Škofa (12 obramb v prvem polčasu, na nasprotni strani Hugo Laurentino osem) so gostitelji kljub slabi in neučinkoviti igri prvih trideset minut končali z minimalnim vodstvom (11:10), čeprav je v predzadnji minuti Gašper Marguč zapravil sedemmetrovko.

Drugi polčas so Slovenci odlično začeli in si po izenačenju na 11:11 z delnim izidom 4:0 priigrali prvo občutnejšo razliko (15:11 v 33. minuti). V nadaljevanju so se gostje nekajkrat približali na dva zadetka zaostanka (14:16, 15:17, 16:18), toda med izključitvijo Uroša Bundala sta Miha Žvižej in David Špiler dvakrat poskrbela za plus štiri (20:16, 21:17). Ko je že kazalo, da je odpor gostov zlomljen, so se ti sredi drugega polčasa približali le na 21:22 in selektor Denič je moral vzeti minuto odmora.

Predvsem po zaslugi učinkovitih Davida Špilerja in Jureta Dolenca je bilo v 49. minuti 25:22 za Slovenijo, toda Portugalci niso vrgli puške v koruzo. Deset minut pred koncem je zaradi tretje izključitve dobil rdeči karton Alvaro Rodrigues, kljub temu pa so se njegovi soigralci minuto kasneje po zadetku Daria Andradeja spet približali le na gol zaostanka (24:25).

Toda končnica je povsem pripadla slovenskim rokometašem. Razlika v njihovo korist je naraščala iz minute v minuto in v 58. minuti je Deničeva četa poskrbela za rekordno razliko – bilo je 31:24, potem ko je klub igralcu manj (izključen je bil Miha Žvižej) v polno zadel Jure Dolenec. Portugalci so v predzadnji minuti dosegli dva zadetka in delno omilili visok poraz, Slovenci pa niso uspeli izkoristiti zadnjega napada za povišanje vodstva in tekma v Stožicah se je končala z 31:26 za našo reprezentanco.