4. 7. 2012

Selektor Slavko Ivezič: Osnovni cilj je uvrstitev med osem najboljših reprezentanc v Evropi

Igralci in člani vodstva moške mladinske reprezentance Slovenije so danes odpotovali v Turčijo, ki bo od 5. do 15. julija gostila letošnje evropsko prvenstvo. Slovenski mladinci bodo nastopili v skupini D v Ankari, v kateri so še Francija, Nemčija in Srbija.

Na zadnjem evropskem prvenstvu pred dvema letoma na Slovaškem je Slovenija osvojila bronasto kolajno, ekipa selektorja Slavka Iveziča pa želi tudi v Turčiji nadaljevati uspešen niz sedanje generacije iz mlajših selekcij. "Kljub nekaterim težavam smo priprave izpeljali uspešno in v celoti. Zadnji del priprav je bil namenjen taktični pripravi, predvsem na prvega nasprotnika, ki nas čaka v Turčiji - reprezentanco Francije," pravi selektor Slavko Ivezič.

Slovenci se bodo s Francozi pomerili v četrtek, 5. julija, ob 19.30, nato pa v dvorani Arena Ankara še z Nemčijo (petek, 6. julij, ob 17. uri)  in Srbijo (nedelja, 8. julij, ob 19. uri). V drugi krog tekmovanja (med osem najboljših v Evropi) peljeta iz vsake iz štirih skupin prvi dve mesti, Ivezič pa o uvodnem dvoboju s Francozi meni: "Kot na vsakem velikem tekmovanju, bo tudi tokrat prva tekma najpomembnejša. Zmaga proti Franciji bi nam olajšala pot do enega izmed prvih dveh mest v skupini. A tudi poraz na prvi tekmi ne bi bil tragedija. Ostajata nam še dve tekmi z Nemci in Srbi, čeprav bi bila naloga za napredovanje v drugi del tekmovanja ob porazu s Francijo precej težja."

Ivezičeva četa bo nastopila v zelo težki skupini, selektor pa je v svojih ocenah, pričakovanjih in željah zelo realen. "Vse je možno - lahko smo prvi ali zadnji v svoji skupini. Toda naš osnovni cilj je uvrstitev v drugi krog oziroma med osem najboljših reprezentanc v Evropi. Če bomo to dosegli, bomo seveda potem imeli še višje cilje, vendar igralcev s tem ne obremenjujemo," napoveduje Ivezič in nadaljuje: "Tudi fantje si želijo dobrega dosežka, ki bi bil odlična odskočna deska za nadaljnje delo v klubih in za morebitno kasnejše napredovanje v člansko reprezentanco."

Ob primerjavi s prejšnjimi mladinskimi generacijami v Sloveniji selektor Ivezič opozarja na dobre in slabe strani. "Glavni minus sedanje generacije je pozicija srednjega zunanjega igralca. Imamo sicer tri igralce, ki se dopolnjujejo: to so Sendelbah, Fidel in Nosan, vendar nimamo klasičnega liderja. Na desni strani imamo na položaju zunanjih igralcev težave z realizacijo, a upam na njihov boljši izkupiček kot med pripravami. Kar se tiče obrambe, stavimo na ta element igre, ki potem prinaša tudi hitre (pol)protinapade in omogoča doseganje lahkih zadetkov," analizira selektor Ivezič.

V napadu selektor Ivezič pričakuje predvsem pametno, odgovorno in disciplinirano igro svojih igralcev. "Če želimo razmišljati o zmagah, moramo na vsaki tekmi doseči od 25 do 30 zadetkov. To pomeni, da jih moramo dobiti manj kot 25, česar smo sposobni. Pri tem bo seveda pomembna tudi vloga naših vratarjev, tako da računam na njihov večji delež. Skupaj z obrambo, ki je kakovostna in sposobna odigrati na odlični ravni, bi to moralo zadostovati za uspeh," je prepričan slovenski selektor.

Skupini A in B bosta igrali v Eskisehirju, skupini C in D pa v Ankari. V skupini A bodo igrale Španija, Norveška, Turčija in Češka, v skupini B Hrvaška, Poljska, Portugalska in Rusija, v skupini C pa Danska, Švedska, Islandija in Švica.

"Imena posameznih držav in reprezentanc ne povedo vsega o favoritih, saj je veliko odvisno od kakovosti posameznega letnika in generacije igralcev. Med favoriti pa so vedno Danska, Nemčija, Francija, Hrvaška in še kakšna reprezentanca, ki lahko poskrbi za presenečenje. Upam, da bo eno takšnih presenečenj tudi Slovenija, ki se lahko najmanj enakovredno kosa z vsakim nasprotnikom," zaključuje Ivezič.

Vse o EP za mladince v Turčiji si lahko preberete TUKAJ