11. 1. 2013

Savdska Arabija pravšnji tekmec za uvodno preizkušnjo na svetovnem prvenstvu v Španiji

Slovenska moška rokometna reprezentanca je danes okoli 16. ure prispela v prestolnico španske pokrajine Aragon po dvanajsturnem kombiniranem potovanju z letalom, avtobusom in vlakom. Že v soboto, 12. januarja, jo v dvorani Principe Felipe v Zaragozi čaka prva tekmica na letošnjem svetovnem prvenstvu - Savdska Arabija. Tekma se bo začela ob 18. uri.
 
 
Elitna slovenska izbrana vrsta si na uvodu letošnjega najbolj pomembnega rokometnega turnirja na svetu ni mogla zaželeti boljšega nasprotnika. Delnice arabske reprezentance, ki jo vodi Nenad Kljaić, nekdanji hrvaški krožni napadalec ter sin slovitega in pokojnega hrvaškega selektorja Velimirja, so med najmanj vrednimi med vsemi 24 izbranimi vrstami na letošnjem sklepnem turnirju na Pirenejskem polotoku, Slovenijo veliko večje skušnjave čakajo na naslednjih dvobojih skupine C proti Južni Koreji, Poljski, Belorusiji in Srbiji.
 
 
A slovenski rokometaši, ki so se z drznimi načrti odpravili na letošnje svetovno prvenstvo v Španiji, zatrjujejo, da bodo proti "rokometnim analfabetom" iz Savdske Arabije igrali "na polno" in brez kančka podcenjevanja, primaren cilj pa sta seveda dve točki.
 
 
"Na letošnjem svetovnem prvenstvu nimamo zadržkov pred nobenim tekmecem. Na vsakem dvoboju moramo biti optimalni in maksimalno motivirani. Če se bomo držali tega, potem ne bi smeli imeti nobenih problemov proti Savdski Arabiji," je bil pred uvodnim dvobojem v Zaragozi nekoliko redkobeseden slovenski selektor Boris Denič.
 
 
Slovenski rokometaši z nestrpnostjo čakajo na uvodni dvoboj v Zaragozi, desni zunanji igralec Jure Dolenec pa je pred sobotnim dvobojem dejal: "Savdska Arabija je nekoliko nižja in hitrejša ekipa, po tehnični plati pa ni tako podkovana, kar velja za vse ekipe izven Evrope. Z dobro obrambo bomo skušali doseči čim večje število 'lahkih' golov in si že v uvodu priigrati prepričljivo razliko. Na tej tekmi smo absolutni favoriti, po drugi strani pa moramo vedeti, da nas bo pričakala kakšna nenavadna obramba. Arabci igrajo številne obrambne inačice, med drugim tudi 3-2-1 in mož na moža, kar po košarkarsko. Na to smo pripravljeni. S prvimi tekmeci bi morali zanesljivo opraviti, nato pa nas čakajo Korejci, ki bodo zagotovo poskušali presenetiti z nekoliko globljimi obrambnimi postavitvami, tako da bo tekma z Arabci lahko tudi svojevrstna predpriprava za drugo tekmo, ki pa bo precej težja in zahtevnejša."
 
 
"Savdska Arabija goji nenavaden rokometni slog igre. Menim, da z njo ne bi smeli imeti prevelikih težav, saj premoremo igralce, ki so naravnost odlični v igri ena na ena," pa je pred uvodno tekmo dejal celjski krilni igralec Dragan Gajić in dodal: "Pričakujem, da bo naš selektor enakovredno porazdelil minutažo, seveda tudi prvi par točk na našem računu. Bo pa težko, saj gre za uvodno tekmo. Vsi vemo, da je težko prebiti led na velikih tekmovanjih, bržčas po prisotna tudi manjša nervoza ter kakšna tehnična napaka ali zgrešen strel preveč, a naša zmaga ne bi smela biti vprašljiva."
 
 
Slovenija se je doslej trikrat pomerila s Savdsko Arabijo, na vseh treh pa je tudi zmagala. Prvič jo je premagala leta 1997 s 35:19, dve leti kasneje pa je igrala še dva dvoboja ter slavila s 33:22 in 31:29. (sta)
 
 
Izidi dosedanjih tekem med moškima rokometnima reprezentancama Slovenije in Savdske Arabije.

 
*prijateljske tekme:
 
1999:
 
Slovenija - Savdska Arabija 33:22 (17:10)
 
Slovenija - Savdska Arabija 31:29 (17:12)
 
1997:
 
Slovenija - Savdska Arabija 35:19 (18:7)
 
 
 
Foto: Slavko Kolar