22. 10. 2013

Nina Jeriček: Švedinje so papirnate favoritinje; Neža Mitruševska: Najpomembnejša borbenost

Prvo tekmo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem leta 2014 bo ženska članska reprezentanca Slovenije odigrala v sredo, 23. oktobra 2013. Ob 19.15 bo v Helsingborgu gostovala pri favorizirani Švedski.

 

 

V skupini 5 bo Slovenija v oktobru odigrala dve tekmi. Po gostovanju na Švedskem se bo v nedeljo, 27. oktobra 2013, ob 18. uri v Hali Tivoli v Ljubljani pomerila z reprezentanco Srbije. Tretji in četrti krog kvalifikacij bosta marca 2014 (Slovenke bodo igrale s Švico v gosteh in doma), zadnja dva kroga pa junija 2014 (Slovenija bo gostila Švedsko in gostovala v Srbiji).

 

 

Slovenske rokometašice so se s Švedsko pomerile že v kvalifikacijski skupini za nastop na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji, obakrat pa so bile boljše Skandinavke. Oktobra 2011 je švedska izbrana vrsta v Skövdeju zmagala s 27:20 (15:10), v Rdeči dvorani v Velenju pa s 26:23 (15:10). V skupini 5 je prvo mesto osvojila Švedska z 11 točkami, sledile pa so ji Češka (8), Avstrija (3) in Slovenija (2).

 

 

"Jasno je, kakšen je rating Švedske in kakšen Slovenije. Tudi Srbija kotira višje od nas, zato bo naša naloga proti obema reprezentancama še toliko težja. Ampak na srečo je tudi v športu tako, da tisti, ki je na papirju šibkejši, lahko premaga močnejšega. Upam, da se bo to zgodilo tudi v našem primeru in da bomo na koncu osvojili vsaj drugo mesto, ki še pelje na evropsko prvenstvo," pravi selektorica slovenske reprezentance Marta Bon.

 

 

Švedska je leta 2010 na evropskem prvenstvu, ki sta ga gostili Danska in Norveška, osvojila srebrno kolajno. "Proti Švedinjam imamo dve možnosti. Prva je ta, da sprejmemo skandinavski način igre, ki je hiter in dinamičen, z dobro obrambo in hitrimi (pol)protinapadi. Druga možnost je, da s kakšnimi taktičnimi postavitvami ustavimo to njihovo hitrost in se osredotočimo na pozicijsko igro proti njim," opozarja Bonova.

 

 

"Zavedamo se, da nas čaka težko delo. Seveda so Švedinje papirnate favoritinje na tej tekmi, a to bodo morale pokazati tudi na igrišču. Na pripravah smo se zbrale z namenom, da premagamo tako Švedinje kot Srbkinje," optimistično napoveduje igralka Nina Jeriček. Članica francoskega kluba Nimes dodaja: "Zagotovo je pomanjkanje skupnih treningov težava, ker je kombinacije v igri pač potrebno vedno ponavljati in da se ekipa začuti. A sem prepričana, da se to ne bo poznalo v naši igri."

 

 

Optimistično je razpoložena tudi Neža Mitruševska, igralka ekipe GEN-I Zagorje: "Reprezentančne priprave na tekmo so kratke, a igralke dobro treniramo tudi v klubih. Ker se med seboj dobro poznamo tudi v igri, mislim, da ne bomo imele večjih težav. Najpomembnejša bo borbenost, s katero lahko nadoknadimo tudi kakšen primanjkljaj v treningu. Na vsaki tekmi gremo na zmago in tudi proti Švedski bomo skušale domov prinesti čim ugodnejši rezultat."

 

 

Tekma Švedska - Slovenija bo v sredo, 23. oktobra 2013, ob 19.15 v Helsingborgu. Sodili jo bosta Ukrajinki Tatjana Rakitina in Irina Tkačuk, delegat pa bo Norvežan Per Morten Sodal.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 - ŽENSKESelektorica Marta Bon objavila seznam 16 igralk za sredino kvalifikacijsko tekmo s ŠvedskoSlovenske rokometašice začenjajo kvalifikacije za nastop na EP 2014 proti Švedski in Srbiji