23. 10. 2013

Slovenske rokometašice v prvem krogu kvalifikacij za EP 2014 izgubile na Švedskem

V prvem krogu kvalifikacijske skupine 5 za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem leta 2014 je ženska članska reprezentanca Slovenije gostovala na Švedskem. Slovenke so na tekmi v Helsingborgu izgubile s 25:30 (12:16).

Švedska – Slovenija 30:25 (16:12)

Helsingborg – Dvorana Helsingborg Arena, gledalcev: 2500, sodniki: Rakitina in Tkačuk (obe Ukrajina).

Švedska: Idehn, Skagerstam Grubbström, Ägren, Fogelström 6, Blohm 1, Sand 1, Westberg, Ahlm, Torstensson 2, Gullden 6, Helleberg 3, Hagman, Wallen, Oden 2, Alm 8, Johansson 1.

Slovenija: Zec, Marinček, Zrnec 1, Krhlikar, Gros, Mitruševska, Jeriček 4, Hrnčič, Čerenjak 3, Mavsar 4, Lazović 7, Irman 2, Koren 4, Gregorc, Petrinja, Šon.

Sedemmetrovke: Švedska 8 (6), Slovenija 7 (6).

Izključitve: Švedska 8 minut, Slovenija 10 minut.

Izbranke slovenske selektorice Marte Bon so že v prvi polovici tekme občutile moč domačih rokometašic. Po uvodnem zadetku Barbare Lazović, kar je bilo tudi edino njihovo vodstvo, so hitro začele zaostajati za Skandinavkami, ki so jim že na polovici prvega polčasa ušle na štiri gole (8:4).

Slovenke so z "mini serijo" zaostanek prepolovile (6:8), a le nekaj minut kasneje so jim gostiteljice ušle že za šest golov (13:7). Najboljšo predstavo so slovenske rokometašice prikazale v končnici prvega polčasa, ko so približale na tri gole (10:13), na velik odmor pa odšle z zaostankom štirih zadetkov (12:16).

V slovenski reprezentanci je bila v prvi polovici najbolj razpoložena Lazovićeva, ki je iz šestih poskusov dosegla pet golov. Povsem pa je odpovedala Ana Gros, njen met 5:0 (na koncu 6:0) dovolj zgovorno priča o tem.

Slovenke so slabo odprle drugi polčas in zaostale za sedem golov (14:21), nato pa vendarle naredile kakovosten premik v svoji igri in znižale na 19:22. Preobrata pa niso zmogle narediti, močnejše gostiteljice so jih imele v zadnji četrtini pod nadzorom in izbranke Marte Bon - pred odhodom v Skandinavijo so opravile le en skupni trening - so Helsingborg zapustile s petimi goli primanjkljaja (25:30).

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Lazovićeva s sedmimi goli, Nina Jeriček, Tamara Mavsar in Alja Koren so jih dodale po štiri.

Prvo tekmo pred domačimi gledalci bodo slovenske rokometašice odigrale v nedeljo, 27. oktobra 2013, ob 18. uri v Hali Tivoli v Ljubljani proti Srbiji. Reprezentanca Srbije je v prvem krogu v Vrnjački Banji nadigrala Švico z 32:21 (15:6).

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 - ŽENSKE