23. 10. 2013

V Ljubljani slovesno podpisali sporazum med Slovenijo in Hrvaško o nagradi "Iztok Puc"

Danes je bil v Ljubljani podpisan sporazum o nagradi "Iztok Puc". Sporazum so podpisali predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez dr. Janez Kocijančič, predsednik Hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša, predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac in selektor hrvaške moške reprezentance Slavko Goluža.

V spomin na Iztoka Puca, enega najboljših rokometašev vseh časov, ki je igral za jugoslovansko, hrvaško in slovensko reprezentanco, so se Olimpijski komite Slovenije, Olimpijski komite Hrvaške ter Rokometni zvezi Slovenije in Hrvaške odločili ustanoviti nagrado "Iztok Puc". "Veseli me, da smo povezali oba olimpijska komiteja in obe rokometni zvezi ter se spomnili na Iztoka Puca. Ta nagrada bo pomagala pri razvoju rokometa v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer je izjemno priljubljen", je povedal dr. Janez Kocijančič.

Eno od poslanstev nagrade je prav pomoč pri razvoju rokometa v Sloveniji in na Hrvaškem, za kateri je na olimpijskih igrah igral tudi Iztok Puc. Leta 1996 je v Atlanti s hrvaško reprezentanco osvojil zlato kolajno, štiri leta kasneje je v Sydneyu igral za Slovenijo, leta 1988 pa je bil z jugoslovansko reprezentanco bronast na olimpijskih igrah v Seulu.

"Nagrada bo vsako leto podeljena dvema talentiranima rokometašema, mlajšima od 18. leta. Nagrada se bo eno leto podeljevala v Ljubljani, eno leto pa v Zagrebu," je način podeljevanja predstavil dr. Zlatko Mateša. Poleg statue Iztoka Puca bosta rokometaša, eden bo prihajal iz Slovenije, eden iz Hrvaške, prejela tudi denarno nagrado v višini 1.000 evrov neto.

Slavko Goluža se je v spominu na Puca dotaknil olimpijskih iger v Atlanti, ko je Hrvaška igrala v finalu in zmagala. "Iztok je bil poškodovan, a sem želel, da je na klopi. Ker nam je to dajalo dodatno moč in predvsem samozavest," je opisal enega od svojih mnogih uspehov skupaj s Pucem trenutni selektor hrvaške rokometne reprezentance Slavko Goluža.

"Rokomet v tem delu sveta je izjemno pomemben, obe državi sta bili na zadnjem svetovnem prvenstvu med štirimi najboljšimi na svetu. Nagrada bo pomembna za razvoj rokometa pri nas in bo spomin na Iztoka Puca," je povedal Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije.

Foto: www.alesfevzer.com