25. 9. 2014

V soboto celjska premiera v skupini smrti v evropski ligi prvakov proti Vardarju iz Skopja

Pred rokometaši Celja Pivovarne Laško je uvodna tekma v evropski ligi prvakov v sezoni 2014/15. Aktualni državni in pokalni prvak ter edini slovenski predstavnik v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini bo v soboto, 27. septembra, gostil makedonski Vardar iz Skopja, tekma pa se bo v dvorani Zlatorog pričela ob 20.30.

Junijski žreb lige prvakov na Dunaju je celjski zasedbi namenil skupino smrti, v njej so same imenitne in ambiciozne ekipe, ki so v bližnji preteklosti imele pomembno vlogo na evropski klubski sceni. Poleg zvezdniškega madžarskega Veszprema so v skupini C še nemški Rhein-Neckar Löwen, ruski Čehovski medvedi, francoski Montpellier, kjer igra kar pet slovenskih reprezentantov (Dragan Gajić, Jure Dolenec, Matej Gaber, Vid Kavtičnik in Borut Mačkovšek) ter makedonski Vardar iz Skopja.

Za makedonskega podprvaka, kjer je alfa in omega bogati ter nekoliko kontroverzni ruski bogataš Sergej Samsonenko, igrajo številni vrhunski igralci, kot so Hrvat Blaženko Lacković, Rusa Timor Dibirov in Aleksej Rastvorcev, nekdanji srbski reprezentančni vratar s španskim potnim listom Arpad Šterbik, v tem bogatem skopskem klubu pa so tudi trije nekdanji člani celjskega kluba: Slovenec Matjaž Brumen, Srb Alem Toskić in Rus Sergej Gorbok (Harbok).

"V naši skupini so vsaj tri ekipe, ki v tej sezoni želijo nastopiti na sklepnem turnirju v Kölnu. To so Veszprem, Rhein-Neckar Löwen in Vardar. Imamo srečo, da se bomo pomerili s tako kakovostnimi zasedbami, za našo mlado ekipo je to vsekakor izjemno velik izziv," je o "skupini smrti" dejal trener celjske ekipe Branko Tamše in natrosil številne komplimente na račun makedonske ekipe.

"Skopska zasedba je izkušena in zrela, v tej sezoni ima najvišje cilje. Nevarna je iz vseh položajev. V napadu moramo biti maksimalno preudarni in strpni pri naših strelih na gol. Upam, da Šterbik ne bo imel svojega dne, v primeru njegovih obramb namreč sledi nevarnost hitrih nasprotnih napadov. Kakovostno se moramo vračati v obrambo in tekmecu preprečiti hitro izvajanje žoge s sredine igrišča," je ocenil trener Tamše.

"V napadu so vsi nevarni, izpostavil pa bi Harboka, ob Šterbiku zagotovo največja okrepitev makedonske ekipe v tej sezoni," je še dejal Tamše in dodal: "V prvi vrsti si želim, da bi moja ekipa igrala obrambo na najvišji možni ravni. To bo naša najmočnejša karta na sobotni tekmi, le v tem primeru se lahko enakovredno zoperstavimo Vardarju."

"Za Vardar igrajo samo vrhunski igralci iz celotne Evrope, sploh ne vem, koga bi posebej izpostavil, a na igrišču vselej zmaguje ekipa in ne posamezniki," je na novinarski konferenci v Mercatorjevem centru v Celju dejal kapetan Luka Žvižej in dodal: "Če bomo na sobotni tekmi v Zlatorogu prikazali čvrsto predstavo, predvsem tu mislim na našo obrambo, potem se lahko nadejamo ugodnemu izidu."

Pravico na sobotnem dvoboju v dvorani Zlatorog bosta delila Šveda Michael Johansson in Jasmin Kliko.

Rokometni klub Vardar je bil ustanovljen leta 1961 kot del Športnega društva Vardar v Skopju. Do sedaj je po osemkrat postal makedonski in pokalni prvak, kar ga postavlja na prvo mesto med rokometnimi klubi v Makedoniji. V Evropi je prve tekme odigral v sezoni 1993/94, osmice pa ga zaznamujejo tudi tukaj, saj je letošnji nastop v ligi prvakov zanje že osmi.

Največji uspehi v Evropi so trikratni nastop v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev, v ligi prvakov pa so v prejšnji sezoni prišli do četrtfinala, kjer so, zaradi manj doseženih zadetkov v gosteh, izpadli s kasnejšim evropskim prvakom Flensburgom, ki je bil pred tem usoden tudi za Celje. V osmini finala so izločili Hamburg. Vardar je tudi prvi zmagovalec SEHA lige, ligo pa je osvojil tudi v pretekli sezoni.

Največji uspehi Vardarja in hiter vzpon v zadnjih letih je močno vezan na ruskega lastnika Sergeja Samsonenka, ki je hkrati tudi športni direktor kluba, v preteklih letih pa je bil določen čas celo trener ekipe. Ruski magnat je v letu 2014 postal tudi lastnik kluba, pred tem je to že postal v ženskem rokometnem klubu Vardar, kasneje pa je kupil še nogometnega. Za Samsonenka ni ovir in tako so v Skopju svoje domovanje že naši številni rokometni zvezdniki, gotovo pa ga bodo v prihodnje še drugi.

Za Vardar igrajo tudi trije nekdanji igralci Celja: prvi je bil Matjaž Brumen, lani se je ekipi pridružil Alem Toskić, letos pa še Sergej Gorbok (Harbok). Poleg njih so slavna imena še vratar Arpad Šterbik, Rusi Dibirov, Čipurin, Šiškarev in Rastvorcev, Hrvata Lacković in Karačić, Srbi Marković, Milić, Petrić in Terzić, Španec Alex Dušebajev...

Foto: Gregor Katič/RK Celje Pivovarna Laško

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2014/15