5. 6. 2015

Slovenke v boj s Francijo za vozovnico za SP na Danskem

V dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na decembrsko SP, ki bo na Danskem, se bo ženska članska reprezentanca Slovenije srečala s Francijo. Prva tekma bo v nedeljo, 7. junija, ob 17. uri v Brestu, povratna pa v soboto, 13. junija, ob 16. uri v Velenju.

Francozinje že skoraj dve desetletji sodijo v sam svetovni vrh ženskega rokometa. Ne nazadnje so leta 2003 celo osvojile naslov svetovnih prvakinj, imajo pa tudi tri srebrne kolajne (1999, 2009, 2011), prav tako so bile uspešne tudi na evropskih prvenstvih, ko so bile leta 2002 in 2006 tretje.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Srbiji so tekmovanje končale na petem mestu, na lanskem evropskem prvenstvu, ki je bilo na Hrvaškem in Madžarskem, pa so se uvrstile v četrtfinale. Vse to govori v korist temu, da bodo tudi v pomlajeni zasedbi favoritinje proti slovenski ekipi, ki je zadnjič na svetovnem prvenstvu igrala pred desetimi leti, na evropskem pa leta 2012.

"V Franciji že vrsto let veliko vlagajo v reprezentanco, ki je vodena sistematično in dolgoročno. Pri njih imajo zadeve urejene, kot je treba za vrhunsko raven, na drugi strani pa je naša ekipa v vzponu. Naš cilj bo, da že na prvi tekmi v Franciji odigramo na zgornji meji svojih zmogljivosti, hkrati pa bomo upali, da bo izid za nas ugoden, saj nas v Velenju čaka še druga tekma, ki bo odločilna," pravi selektorica Marta Bon.

V pripravljalnem obdobju na tekmi s Francijo je imela Bonova kar nekaj težav s sestavo ekipe. Zaradi poškodbe na reprezentančnem seznamu ni Maje Šon, Branke Zec, Polone Barič, manjkajo tudi Alja Jankovič, Iris Guberinič in Neža Strle Mitruševska, ki je prenehala z igranjem, vendar to slovenske selektorice ne skrbi preveč.

"Vedno pravim, da se moramo osredotočiti na tiste, ki so tu, ne na tiste, ki jih ni. Nekaj manjših težav s poškodbami sicer je, tako v polnem obsegu niso vadile Miša Marinček, Lina Krhlikar in Nina Jeriček, zato pa so v odlični formi naša krila. Zelo dobro delujejo tudi naše mlajše igralke, Turnškova, Stankova, Beganovičeva, ki so dobrodošla osvežitev, tako kot povratnica na mestu vratarke Amra Pandžič," dodaja Bonova.

Slovenke so imele v načrtu tudi dve trening tekmi z Avstrijo, a sta odpadli. "V pripravljalnem obdobju smo želeli igrati prijateljski tekmi na Dunaju, vendar smo ocenili, ker nismo bili v polni zasedbi zaradi poškodb in šolskih obveznosti, da je bolje, da tekmi odpovemo. Namesto tega smo imeli skupni trening s hrvaško reprezentanco in mislim, da sta z njim pridobili obe ekipi," je povedala slovenska selektorica.

Bonova bo igro svoje ekipe skušala prilagoditi krilom, hkrati pa opozarja, da ima ta ekipa kakovost tudi na zunanjih položajih: "Skušali bomo igrati s čim več hitrimi protinapadi. Zavedamo se, da so nasprotnice vrhunske, ampak naša krila so resnično konkurenčna, tako kot tudi igralke na zunanjih položajih. Menim, da imamo v Barbari Lazović in Ani Gros morda celo najboljši dvojec levorokih igralk na svetu, kar bomo skušale izkoristiti. Dejstvo je, da so Francozinje v vlogi favoritinj, vidim pa, da imajo o nas visoko mnenje, čeprav bi raje videla, da bi nas nekoliko podcenjevale. Toda po drugi strani smo v položaju, ko se moramo zavedati svoje kakovosti in iti v tekmo odločno, samozavestno in upati, da bo to dovolj za uspeh."

Na SP na Danskem, ki ga bodo gostila štiri mesta (Herning, Kolding, Frederikshaven, Naestved), bo nastopilo enajst reprezentanc iz Evrope. Danska ima kot organizator tekmovanja nastop zagotovljen, tako kot tudi svetovne prvakinje Norvežanke. Drugih devet mest bodo zasedli zmagovalci devetih parov dodatnih kvalifikacij.

Seznam slovenske ženske rokometne reprezentance:

- vratarke: Miša Marinček, Sergeja Stefanišin (obe Krim Mercator), Edita Amon (Velenje), Amra Pandžič (Zelene doline Žalec)

- krilne igralke: Neli Irman (Zagorje GEN-I), Alja Koren, Tamara Mavsar (obe Krim Mercator), Maja Zrnec (Gdynia, Poljska)

- zunanje igralke: Jasna Turnšek (Zelene doline Žalec), Teja Ferfolja (Zagorje GEN-I), Ana Gros (Metz, Francija), Nina Jeriček (Nimes, Francija), Lina Krhlikar (Göppingen, Nemčija), Barbara Lazović (Vardar Skopje, Makedonija), Tjaša Stanko (Branik), Lara Hrnčič (Krim Mercator)

- krožni napadalki: Sanja Gregorc (Krim Mercator), Teja Ferfolja (Zagorje GEN-I).

Tekma Francija - Slovenija bo na sporedu v nedeljo, 17. junija, ob 17. uri v Brestu. Sodila jo bosta Nemca Fabian Baumgart in Sascha Wild, delegatka pa bo Nizozemka Monique Alsemgeest.

Pari dodatnih kvalifikacij: Francija - Slovenija, Nemčija - Rusija, Srbija - Romunija, Nizozemska - Češka, Ukrajina - Poljska, Črna gora - Islandija, Avstrija - Madžarska, Španija - Slovaška, Hrvaška - Švedska. Na SP 2015 na Danskem se uvrstijo le skupne zmagovalke obeh tekem v vseh devetih parih dodatnih kvalifikacij.

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP ZA ŽENSKE - DANSKA 2015