19. 9. 2015

Celjani v prvem krogu lige prvakov v gosteh premagali turški Bešiktaš

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v prvem krogu skupine A v letošnji evropski ligi prvakov gostovali pri Bešiktašu v Turčiji. Tekma med turškim in slovenskim prvakom se je končala s prepričljivo zmago Celjanov s 30:24 (13:13).


BEŠIKTAŠ - CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:30 (13:13)


Istanbul - Dvorana Kocaeli, gledalcev: 1500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).


Bešiktaš: Demir, Kocić, Mercan, Caliskan, Arifoglu 1, Pribak 3, Boyar, Buljubašić, Yilmaz, Ozbahar 1, Dačević 6, Coban 3 (1), Đukić 3 (1), Done 7 (5), Rašić.


Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Dobaj, Blagotinšek 2, Ivić 4, Babarskas 3, Janc 4, Razgor 7 (2), Marguč, Poteko, Potočnik, Zarabec, Kodrin, Fižuleto 1, Dobelšek 1, Mlakar 7, Žvižej 1.


Sedemmetrovke: Bešiktaš 10 (7), Celje Pivovarna Laško 4 (2).


Izključitve: Bešiktaš 8 minut, Celje Pivovarna Laško 10 minut.


Rdeči karton: Dobelšek (Celje Pivovarna Laško, 59. minuta).



Slovenski prvaki so v Malo Azijo prišli po zmago in jo tudi dosegli. Oslabljeni Celjani - manjkala sta poškodovana Brazilec Arthur Patrianova in srbski vratar Ivan Gajić, v igralskem kadru pa sta zato bila rekonvalescenta Blaž Janc in Miha Zarabec - so imeli večji del dvoboja niti igre v svojih rokah, navkljub številnim nihanjem v svoji igri pa so na koncu vendarle osvojili prvi par točk.


Mednarodna zmaga je lepa spodbuda pred naslednjimi boji na elitni evropski klubski sceni, celjska zasedba bo v prihodnjem krogu v dvorani Zlatorog namreč gostila hrvaški Zagreb, ki je v uvodnem krogu na kolena položil nemški Kiel, tekma pa se bo v soboto, 26. septembra, pričela ob 20. uri.


Celjani so dobro odprli tekmo v predmestju Istanbula. Njihova obramba je bila na visoki ravni, v napadu pa so imeli izjemno razpoloženega Žigo Mlakarja, ki je v uvodnih šestih minutah dosegel tri zaporedne gole za vodstvo s 4:2.


A slovenski prvaki se s tem niso zadovoljili, dve minuti kasneje je David Razgor povišal na 6:3. Nato so se v slovenske vrste prikradle črne minute, kar so turški prvaki izkoristili in tekmo v 14. minuti postavili v začetno izhodišče (7:7).


Izbranci Branka Tamšeta so nato uprizorili nov jurišni napad in v 20. minuti znova povišali na 12:9, nato pa znova popustili. V končnici prvega polčasa je domači vratar Miroslav Kocić zaklenil svoja vrata, njegovi soigralci pa so bili v napadu izjemno učinkoviti in v 29. minuti so jim Celjani pogledali v hrbet (12:13).


Igralci iz mesta ob Savinji so v začetku drugega polčasa zaigrali slabo, prvi gol so dosegli šele v peti minuti nadaljevanja, medtem pa zaostali za dva gola (13:15). V celjski igri je kapljalo in curljalo na vse strani, pri življenju jih je ohranjal vratar Urban Lesjak.


Njegove bravurozne obrambe so dvignile ekipo, v 37. minuti je izenačila na 15:15, v 42. minuti pa po dveh zaporednih golih Litovca Povilasa Babarskasa povišala na 19:17. V zadnji četrtini tekme so Celjani povsem zagospodarili na igrišču.


Makedonski reprezentant Nemanja Pribak je povsem omagal, s tem pa je ugasnila tudi igra Bešiktaša. S poletno igro in hitrimi akcijami je njihova prednost konstantno naraščala, najvišja pa je znašala v 58. minuti - znašala je sedem golov (30:23).


V celjski ekipi sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Razgor in Mlakar, oba sta dosegla po sedem golov.
 
 
Branko Tamše, trener Celja Pivovarne Laško: "Že večkrat omenjene poškodbe nas niso ustavile na poti do zmage. Nismo odstopali od svojega načina, nismo bili briljantni, odigrali tekme, kot bi si jo želel. Vendar moram pohvaliti igralce za borbenost, vztrajnost in linijo, ki smo jo imeli. Vsilili smo jim svoj ritem, tempo in igro, ampak še imamo veliko rezerv, za kar imamo kar nekaj objektivnih razlogov. Verjamem, ko bomo kompletni, ko bomo odtrenirali več treningov skupaj, bomo še boljši. Toliko napak, kot smo jih naredili danes in z določenimi pomanjkljivostmi, ki se nam ne bi smele dogajati (t.i. črne minute), bomo še težje igrali proti boljšim ekipam, ki nas čakajo v nadaljevanju."
 
 
David Razgor, igralec Celja Pivovarne Laško: "V prvem polčasu se nismo uspeli odlepiti, v drugem polčasu pa smo vedeli, da prihaja naših 5-10 minut in bomo izkoristili boljšo telesno pripravljenost. To nam je prineslo varno razliko 5-6 zadetkov in smo uspeli zanesljivo pripeljati tekmo do konca. S tem smo ostali nepremagani v letošnji sezoni in upam, da bo tako tudi v prihodnjem tednu, ko nas čakata v Zlatorogu Krka in Zagreb. Na krilih navijačev se lahko veselimo."
 
 
Rezultati 1. kola v skupini A: Bešiktaš - Celje Pivovarna Laško 24:30 13:13), Zagreb - Kiel 29:22 (13:11), Wisla Plock - Veszprem 27:27 (11:13), Flensburg - Paris St. Germain 39:32 (21:16).
 
 
 
Foto: RK Celje Pivovarna Laško
 
 
 
EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16