14. 1. 2016

EP 2016: Slovence čaka težka naloga s Švedsko, Španijo in Nemčijo

Moška reprezentanca Slovenije bo v prvem delu letošnjega evropskega prvenstva na Poljskem igrala v skupini C v Vroclavu. Njeni nasprotniki bodo reprezentance Švedske, Španije in Nemčije.

 

 

Slovensko reprezentanco v Vroclavu čaka izjemno zahtevna naloga. V skupinskem delu ji bodo na nasprotni strani stale same imenitne izbrane vrste iz Nemčije, Švedske in Španije. Slovenija ima izrazito slabo statistiko v dosedanjih medsebojnih dvobojih, v drugi del pa bodo napredovale tri reprezentance.

 

 

Slovenija se bo v soboto, 16. januarja, najprej pomerila s Švedsko. S skandinavsko izbrano vrsto je merila moči že v kvalifikacijah za letošnji sklepni turnir na Poljskem, v dveh tekmah je iztržila zgolj točko, po dvobojih pa je selektorski stolček moral zapustiti Boris Denić. Na lanski prvi tekmi v Vida Areni v Växjöju je klonila s 24:28 (10:18), na "revanši" v celjskem Zlatorogu pa praktično v sami končnici izsilila neodločen izid 28:28 (13:16).

 

 

Za slovensko izbrano vrsto je oteževalna okoliščina dejstvo, da bo Švedska v Vroclav pripotovala izjemno motivirana in si skušala izboriti nastop v aprilskih dodatnih kvalifikacijah za poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru. A izbranci Oleja Lindgrena in Staffana Olssona v tem trenutku - navzlic nekaterim sijajnim posameznikom, kot so vratar Mattias Andersson, krilni dvometraš Jonas Källman, spretni krožni napadalec Andreas Nilsson ... - vendarle nimajo dovolj kakovostnega kadra za naskok na vrh.

 

 

Slovenija je doslej s Švedsko igrala deset tekem, na treh je zmagala, na petih izgubila, dve tekmi pa sta se končali z neodločenima izidoma. Izbrance Veselina Vujovića nato v ponedeljek, 18. januarja, v stoletni dvorani v Vroclavu čakajo Španci. Za Slovenijo je to naravnost "nepremagljiva" reprezentanca, statistika pa zgovorno priča o tem.

 

 

Na dosedanjih trinajstih tekmah je kar enajstkrat klonila, na dveh "nepomembnih" tekmah pa iztržila pozitivna izida - na sredozemskih igrah v Bariju leta 1997 je igrala neodločeno 27:27, na prijateljski tekmi v Coruni leta 2003 pa slavila z 28:27. Izbranci karizmatičnega španskega selektorja in trenerja poljske Wisle iz Plocka Manola Cadenasa vselej stremijo k najvišjim ciljem.

 

 

Tako bo tudi na Poljskem, ob tem pa želijo nadaljevati s kontinuiranim zbiranjem odličij na velikih tekmovanjih - na svetovnem prvenstvu na domačih tleh leta 2013 so osvojili zlato, leto dni kasneje na evropskem prvenstvu na Danskem ter na lanskem svetovnem prvenstvu v Katarju pa bronasti odličji.

 

 

Še najbolj "ranljiva" se zdi Nemčija, zadnja tekmica v skupinskem delu sklepnega turnirja na Poljskem. Kar nekaj njenih udarnih igralcev je na bolniškem dopustu, med drugim Uwe Gensheimer, Paul Drux, Patrick Groetzki, Patrick Wiencek in Michael Allendorf. Islandec na nemški klopi Dagur Sigurdsson je "praktičen", omenjene igralce bo pač zamenjal z rezervisti iz široke nemške rokometne baze.

 

 

Če se močno okrnjena nemška izbrana vrsta uvrsti v drugi del, bo to velik podvig, v nasprotnem primeru se svet ne bo podrl, ob tem pa so za Nemčijo - tako kot za Slovenijo - veliko pomembnejše aprilske dodatne kvalifikacije za Rio de Janeiro. Slovenija je na dosedanjih 23 tekmah le petkrat premagala Nemčijo in doživela kar 17 porazov, ena tekma pa se je končala brez zmagovalca.

 

 

 

SPORED TEKEM V SKUPINI C (Vroclav):

 

 

 

1. krog (sobota, 16. januar):

 

 

ob 18.30: Španija - Nemčija

 

 

ob 20.45: Švedska - Slovenija

 

 

 

2. krog (ponedeljek, 18. januar):

 

 

ob 18.15: Slovenija - Španija

 

 

ob 20.30: Nemčija - Švedska

 

 

 

3. krog (sreda, 20. januar):

 

 

ob 17.15: Nemčija - Slovenija

 

 

ob 20.00: Španija - Švedska

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016