16. 1. 2016

Slovenci v prvem krogu EP na Poljskem izgubili proti Švedski

V prvem krogu skupine C na evropskem prvenstvu na Poljskem se je moška reprezentanca Slovenija srečala s Švedsko. Tekma v Vroclavu se je končala z zmago švedske reprezentance z rezultatom 23:21 (16:9).

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 21:23 (9:16)

Vroclav - Stoletna dvorana, gledalcev: 5500, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija).

Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Cingesar 2, Skube, Poteko, Miklavčič 1, L. Žvižej, Gaber 5, Zorman 2, Zarabec 2, Bombač 1 (1), Gajić 4 (1), Mačkovšek.

Švedska: Andersson, Appelgren, Olsson, Källman 3, Ekberg 4 (1), L. Nilsson 3, Konradsson 2, Karlsson, Jakobsson 1, Petersen 2 (1), Stenmalm 1, Cederholm 3, Östlund 2, Zachrisson, A. Nilsson, Nielsen 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Švedska 2 (2).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Švedska 12 minut.

Rdeči karton: J. Nielsen (Švedska, 50. minuta).

Slovenski rokometaši so se na svoji uvodni tekmi letošnjega sklepnega turnirja v vroclavski stoletni dvorani nadejali dveh točk, zavoljo porazne predstave v prvem polčasu pa ostali brez njih. Načrte so jim pokvarili skandinavski tekmeci, izbrance slovenskega selektorja Veselina Vujovića pa v nadaljevanju skupinskega dela čakata še dve zahtevni tekmi. Najprej se bodo v ponedeljek, 18. januarja, pomerili s Španci, dva dni kasneje pa še z Nemci.

Vujović je pred uvodno tekmo stavil na kreativnost in rokometno inteligenco svojih varovancev, a že uvodne minute so pokazale, da bodo na vroclavskem parketu odločilno vlogo imeli drugi elementi igre, predvsem surova moč skandinavskih tekmecev, ki so od prve minute s trdimi prijemi in svojo višino povzročili slovenskim rokometašem veliko gorja.

Slovenska uvodna postava - vratar Gorazd Škof, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber ter zunanji igralci Vid Kavtičnik, Uroš Zorman in Borut Mačkovšek, slednjega je v obrambi menjal Vid Poteko - si za igro v obrambi zasluži visoko oceno, uvodoma so pokrili sleheren košček igrišča, pričakovano pa so zavoljo pomanjkanja višine imeli težave na postavljeno švedsko obrambo.

V tem uvodnem neusmiljenem boju so si edino vodstvo priigrali v deveti minuti, ko so izkoristili izključitev Jesperja Nielsena in z golom Marguča povedli s 3:2, le dve minuti kasneje pa si je švedski krožni napadalec prislužil še drugo dvominutno izključitev. A tega Slovenci niso izkoristili, v napadu so se začele vrstiti napake, razpoke so se pojavile tudi v obrambi, Švedi pa so jim 16. minuti ušli na tri gole (4:7).

Selektor Vujović je nemudoma zahteval minuto odmora in zamenjal celotno zunanjo vrsto. Dean Bombač, Miha Zarabec in David Miklavčič niso prinesli kakovostnega premika, v 20. minuti je Slovenija z igralcem manj - izključen je bil Blaž Blagotinšek - zaostala za štiri gole (5:9), najbolj kritično točko pa dosegla v 29. minuti, ko je zaostala za sedem golov (9:16).

V drugi polovici tekme Slovenija ni bila sposobna uprizoriti preobrata, tako kot ga je pred šestimi leti na evropskem prvenstvu v avstrijskem Innsbrucku, ko je pod vodstvom Zvonimirja Serdarušića na polčasu zaostajala za šest golov, na koncu pa slavila za dva gola. Švedskemu selektorskemu tandemu Staffan Olsson-Ola Lindgren je le kanček športne sreče pomagal, da se ne bi ponovila zgodovina, čeravno ni veliko manjkalo do vnovičnega velikega preobrata slovenske izbrane vrste.

Vujović je v drugi polovici maksimalno eksperimentiral, v ogenj poslal tudi Dragana Gajića in Sebastiana Skubeta, ki ju je sprva "prečrtal", nato pa zavoljo zdravstvenih težav Jureta Dolenca in Klemena Cehteta vendarle uvrstil na seznam potnikov za Vroclav. Njegovi varovanci so z globoko in gibljivo obrambo v 38. minuti prepolovili zaostanek osmih golov (10:18) in se Švedom približali na 14:18, v 44. minuti je po dveh zaporednih golih Gajića znižala na 17:19.

Pri tem se niso ustavili, počasi in vztrajno so lovili tekmece in jih v 50. minuti po golu Bombača s sedemmetrovke tudi dokončno ujeli (20:20), v 52. minuti pa je Gajić zapravil sedemmetrovko za drugo slovensko vodstvo na tekmi.

Slovenski rokometaši, ki so v odprtem lovu na tekmece pošteno porabili svoje "baterije", so v prelomnih trenutkih dvoboja malenkostno popustili in v 56. minuti znova zaostali za dva gola (20:22). Kanček upanja je vlil zadetek Gabra za znižanje na 21:22 in nato obramba Škofa, a zadnji slovenski napad in strel Zarabca je zaustavil Mattias Andersson.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Matej Gaber s petimi goli, Dragan Gajić je prispeval štiri.

Na prvi tekmi v skupini C je Španija premagala Nemčijo z 32:29 (18:15). Para drugega kroga (tekmi bosta v ponedeljek, 18. januarja) sta Slovenija - Španija (ob 18.15) in Nemčija - Švedska (ob 20.30).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016