17. 1. 2016

Španija drugi nasprotnik Slovenije na evropskem prvenstvu na Poljskem

Po porazu proti Švedski (21:23) čaka moško reprezentanco Slovenije druga tekma na evropskem prvenstvu na Poljskem. V skupini C v Vroclavu se bo v ponedeljek, 18. januarja 2016, ob 18.15 srečala s Španijo.

 

 

Elitno izbrano vrsto sta na uvodnem dvoboju pokopala porazen prvi polčas in nemoč zunanje vrste, predvsem strelcev z razdalje, ki jih v slovenskem taboru mrzlično iščejo že vrsto let in je zavoljo tega - z redkimi prebliski posameznikov - v primerjavi z mednarodnimi tekmeci v močno podrejenem položaju.

 

 

Na prvi tekmi je bila postavljena švedska obramba naravnost previsoka ovira za slovenske rokometaše, ki niso dosegli prav nobenega gola od daleč, navzlic temu pa so v drugi polovici dvoboja tekmece ujeli z jurišno igro, a tudi plačali davek psihološke in telesne preutrujenosti.

 

 

Na drugem dvoboju v letošnji evropski prestolnici kulture jim bo še veliko težje, na nasprotni strani bodo imeli imenitne Špance, za mnoge rokometne strokovnjake celo prve favorite letošnjega sklepnega turnirja na Poljskem. Izbranci Manola Cadenasa so svojo moč uprizorili že na uvodnem dvoboju proti Nemcem, ko so z racionalno in nadzorovano igro zanesljivo slavili, na ponedeljkovem dvoboju pa jim bodo Slovenci težko odščipnili točko ali dve.

 

 

Slovenija ima proti Španiji, to velja tudi za Švedsko in Nemčijo, izrazito slabo statistiko v medsebojnih tekmah. Na velikih turnirjih, torej olimpijskih igrah ter svetovnih ali evropskih prvenstvih, je sploh ni premagala, nazadnje je klonila na lanskem svetovnem prvenstvu v Katarju s 26:30.

 

 

Slovenski selektor Veselin Vujović po vsakem treningu ali tekmi "odkriva" nove in nove pomanjkljivosti v svoji izbrani vrsti, navzlic temu pa je še vedno optimistično razpoložen, čeravno se zaveda, da je pred njegovimi varovanci izjemno zahtevna naloga.

 

 

"Morebitna zmaga nad Španijo bi naredila 'karambol' v naši skupini in nas pripeljala v položaj, da se v drugi del uvrstimo z dvema ali celo štirimi točkami. Naredili bomo vse, da na tej tekmi zmagamo, čeravno se zavedamo, da bomo imeli na nasprotni strani najmočnejše možne tekmece, v tem trenutku bržkone najboljše na tem prvenstvu," je dejal selektor Veselin Vujović.

 

 

Črnogorec je veliko časa svoje igralske in trenerske kariere preživel na Pirenejskem polotoku, zato do potankosti pozna špansko reprezentanco. "V tem trenutku je to reprezentanca, ki je bržkone najbolje pripravljena na poljskem turnirju, ob tem ima na vratarskem položaju Arpada Šterbika, ki popravi vse napake svojih soigralcev v polju. Njihova glavna moč temelji na gibljivi obrambi, na visokih in zelo hitrih rokometaših. Imajo igralce, ki niso izraziti strelci, a so sposobni streljati z razdalje ali polrazdalje, s strahovitim nasprotnim napadom ... Skratka, gre za kompletno reprezentanco, ki pa jo je moč premagati," napoveduje Vujović.

 

 

"Po porazu s Švedsko ne bo nobenih kalkulacij z naše strani, na vsaki tekmi moramo igrati na zmago. Španci so favoriti, a to bodo morali dokazati na igrišču. Na igrišču bomo dali vse od sebe, prek Špancev se zagotovo ne bomo pripravljali za Nemce, to bi bil samomor, v športu tega ni," je dejal David Miklavčič.

 

 

Darko Cingesar, ki je debitant na velikih tekmovanjih, je pred tekmo s Španijo dodal: "Upam, da se ne bo ponovil sobotni prvi polčas. Če bomo ponovili našo predstavo v drugi polovici tekme proti Švedom, potem se lahko nadejamo celo dveh točk. V naši igri moramo povezati vse elemente, temu dodati pa še srčno in bojevito predstavo."

 

 

Slovenija je na dosedanjih trinajstih tekmah kar enajstkrat klonila proti Španiji, na dveh "nepomembnih" tekmah pa iztržila pozitivna izida - na sredozemskih igrah v Bariju leta 1997 je igrala neodločeno 27:27, na prijateljski tekmi v Coruni leta 2003 pa slavila z 28:27.

 

 

V skupini C v Vroclavu bo v ponedeljek, 18. januarja, še tekma med Švedsko in Nemčijo. Začela se bo ob 20.30.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016