22. 1. 2017

Slovenija tretjič zapored v četrtfinalu svetovnega prvenstva!

Slovenska rokometna reprezentanca se je tretjič zapored prebila v četrtfinale svetovnega prvestva. V Parizu je za to s 32:26 ugnala Rusijo.

Uvodna postava - vratar Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, krožni napadalec Borut Mačkovšek, Miha Zarabec in Jure Dolenec, slednjega je v obrambni inačici 6-0 menjal Vid Kavtičnik - je slabo odprla tekmo. Visokorasli Rusi so dokaj zlahka prihajali do čistih strelov in v prvih petih minutah kar štirikrat premagali Skoka, spremembe na bolje ni prinesla niti različica 5-1.

V napadu je bila slovenska zunanja vrsta bolj ali manj nemočna pri visokem ruskem bloku, nekaj več prostora je bilo na krilnih položajih, priložnost pa je predvsem izkoristil Cingesar, ki je dosegel tri od petih uvodnih golov za Slovenijo.

Izbranci selektorja Veselina Vujovića so po začetnem krču in zaostanku dveh golov (3:5) počasi vendarle začeli izpolnjevati svoje naloge iz slačilnice, obramba je bila čedalje trdnejša, na malce neroden način je stekel tudi protinapad. Slovenija je prvo vodstvo - pri tem je vidno popravila svojo igro v obrambi - dosegla v 16. minuti prek Marguča s sedemmetrovke (9:8). Le tri minute kasneje je svojo prednost podvojila (11:9), tik pred tem pa zapravila še dve lepi priložnosti za izdatnejšo prednost.

A namesto vzpona v njeni igri je sledil padec, v 23. minuti je bil izid poravnan (11:11), v sami končnici pa so se ponovile uvodne minute in Rusi so jim ponovno ušli na dva gola (13:15). Vujović je ob koncu prvega polčasa v ogenj poslal Jana Grebenca, ki se je dan pred tekmo pridružil reprezentančnim soigralcem, v začetku drugega pa tudi Marka Bezjaka in Blaža Janca. A slovenska igra je bila sprva še vedno dokaj statična, kar je bila voda na mlin izbrancem ruskega selektorja Dimitrija Torgovanova, ki pa so v nadaljevanju - ob hitrejši slovenski igri - hitro zašli v gromozanske težave.

Slovenija si je v 40. minuti priigrala dva gola prednosti (20:18), njihovega strahovitega naleta pa ni zaustavila niti minuta odmora. Z dobro obrambo so uprizorili številne nasprotne (pol)protinapade, po treh zaporednih golih Janca pa so v 42. minuti tekmecem ušli na pet golov (23:18). V nadaljevanju niso popustili niti za ped, v 48. minuti so povišali na 26:20. Rusi se po tem zaostanku niso pobrali, Vujovićevi izbranci so vse njihove jalove poskuse po prevratu zanesljivo zaustavili in se s sijajno predstavo v drugem polčasu dokaj zanesljivo prebili med osem najboljših reprezentanc na letošnjem tem prvenstvu.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Izid prvega polčasa je posledica naše travme po tekmi s Španijo. V drugem polčasu smo povsem zagospodarili na igrišču, moji igralci so le izpolnili vse dogovore pred tekmo. Vedeli smo, da sodimo med najboljših osem reprezentanc na svetu, kar smo dokazali tudi na tem dvoboju."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije:

"Proti Rusom sem bil videti kot paglavec, a najbolj pomembno je, da smo se pobrali po hudem porazu proti Španiji. Dokazali smo, da imamo pravi značaj in da smo prava ekipa. V prvem polčasu smo igrali v krču, v drugem pa smo se v garderobi dogovorili, da se moramo boriti in maksimalno potruditi v obrambi, vse to pa se nam je obrestovalo."

Gašper Marguč, reprezentant Slovenije:

"Že v prvem polčasu smo bili boljši, a enostavno nismo znali izkoristiti vseh čistih strelov. Na polčas smo navkljub zaostanku bili povsem mirni. Drugi polčas smo odigrali zbrano in odgovorno, vedeli smo, da bodo prišle naše minute in prelomili tekmo v našo korist. To se je zgodilo že v 40. minute, od tedaj naprej so Rusom povsem pošle moči in nam niso bili več konkurenčni."

Blaž Janc, reprezentant Slovenije:

"V prvem polčasu smo bili pod pritiskom, nismo se dobro nosili z vlogo favorita. Vesel sem, da smo v drugem polčasu prikazali našo prepoznavno igro, z dobro obrambo in lahkimi goli smo povsem zlomili Ruse. Pokazali smo pravi obraz po polomu proti Španiji."

Marko Bezjak, reprezentant Slovenije:

"Že v prvem polčasu smo imeli igro, ki smo si jo želeli, bilo je le preveč zapravljenih čistih strelov. V drugem polčasu smo le dvignili ritem v naši igri in močno izboljšali obrambo. Visoka zmaga je povsem zasluženo, ob tem pa smo privarčevali še nekaj moči za četrtfinale."

SVETOVNO PRVENSTVO, PARIZ, OSMINA FINALA

Sobota, 21. januarja:
RUSIJA : SLOVENIJA 26:32 (15:13)
Rusija: Bogdanov, Pavlenko, Kirijev, Kiselev, Šiškarev 5, Kovalev 1 (1), Škurinski, Černoivanov 1, Dereven 5, Čipurin, Kalaraš 3, Šelmenko 4, Dibirov 3, Soroka, Valiulin 1, Žitnikov 3.
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 5 (5), Kavtičnik 3, Janc 3, Dolenec 4 (1), Cingesar 6, Poteko, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec, Mačkovšek 4.

Sedemmetrovke: Rusija 1 (1), Slovenija 6 (6).
Izključitve: Rusija 14, Slovenija 4 minute.
Rdeči karton: Kalaraš (54.).