12. 5. 2019

Gorenje v Novem mestu do druge pokalne lovorike v klubski zgodovini

Gorenje iz Velenja je po izredno trdi tekmi proti Krki zmagalo s 24:20 in drugič v klubski zgodovini osvojilo slovenski pokal. Tretje mesto je pripadlo Celju Pivovarni Laško, ki je premagala SVIŠ iz Ivančne Gorice s 35:30.

Prvi naslov je velenjska ekipa osvojila leta 2003, ko je v velikem finalu premagala ljubljanske Prule 67 z 29:25. Še osemkrat je igrala v finalu, a vselej ostala praznih rok. Sedemkrat je bilo od njih boljše Celje Pivovarna Laško, enkrat pa Koper.

Celjska ekipa je doslej 21-krat slavila v tem tekmovanju, tri naslove ima Koper, dva Velenje, po enkrat pa sta zmagala Prule 67 in Hrpelje-Kozina.

"Ose" so dobro odprle finalno tekmo v dvorani Marof ter imele večji del prvega polčasa škarje in platno v svojih rokah. Z gibljivo obrambo so Velenjčani onemogočili najbolj udarne domače igralce, v napadu pa si navzlic manjšim napakam dokaj hitro priigrali tri gole prednosti. V 12. minuti so povedli z 8:5 in imeli do konca prvega polčasa nadzor nad gostitelji. Največ so vodili za štiri gole, ko je Vlado Matanović zadel za vodstvo z 9:5, na veliki odmor pa so odšli s prednostjo dveh golov (10:8).

Srčni in bojeviti Novomeščani so v drugem polčasu pritisnili z vsemi "topovi" in permanentno izvajali pritisk nad Velenjčani, ki so za zmago morali pokazati vse svoje znanje. V 33. minuti so po golu svojega "jokerja" Matanovića znova povišali na +4 (12:8), a gostitelji niso vrgli puške v koruzo, z zagrizeno predstavo so zelo hitro prepolovili zaostanek (11:13) in nekajkrat imeli priložnost, da razburljivo tekmo naredijo še bolj negotovo.

V prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili Velenjčani zelo zbrani, ko se je lomil izid so Jovičevi varovanci uveljavili svoje znanje in izkušnje ter po pravočasnih golih Domna Tajnika in Mihe Kavčiča ter obrambah vratarja Emirja Taletovića nagnili tehtnico na svojo stran. Izjemno pomembno vlogo pri zmagoslavju je imel Matic Verdinek, zagotovo najboljši igralec letošnjega zaključnega turnirja. Celjan v velenjskih vrstah je to dokazal že na polfinalni tekmi, ko je "svojim" nasul devet golov, "vajo pa je ponovil" na finalni tekmi in Novomeščanom zabil sedem zadetkov.

Poleg Verdineka se je izkazal Miha Kavčič s šestimi goli, v domači ekipi pa je bil najbolj učinkovit Grega Okleščen s štirimi zadetki.
Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran David Miklavčič, najboljši strelec je bil Verdinek (oba Gorenje), najboljši vratar pa Aleksandar Tomić (Krka).

Najbolj uspešna slovenska rokometna zasedba iz Celja - v svojih vitrinah ima 22 naslovov državnih in 21 pokalnih zmagovalcev - je na tekmi za tretje mesto po izjemno bledi predstavi v prvem polčasu v nadaljevanju le strla odpor simpatične ekipe iz Ivančne Gorice in osvojila končno tretje mesto (35:30).



POKAL SLOVENIJE

TEKMA ZA TRETJE MESTO
Nedelja, 12. maja:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO : SVIŠ IVANČNA GORICA 35.30 (16:14)
Jurečič 9, Rakita 7; Grojzdek 10, Knez 5.


Jan Jurečič, igralec Celja Pivovarne Laško:
"Tekmo smo začeli rahlo medlo, kar je bila posledica včerajšnjega poraza. Nato smo se zbrali in sledili dogovoru iz garderobe kako odigrati tekmo. Nekoliko odločneje smo zaigrali v obrambi, posledično dosegli nekaj lahkih zadetkov, nato pa smo tekmo rutinirano pripeljali do konca."

Žan Grojzdek, igralec SVIŠa Ivančne Gorice:
"Mislim, da so Celjani v tekmo že začetka šli lahkomiselno v tekmo, saj so mislil da bomo lahek nasprotnik. Mi se nismo pustili in še enkrat, tako kot proti Krki v polfinalu, prikazali dobro tekmo. V drugem polčasu so pritisnili na plin, nam je zmanjkalo sape ter izkušenj in rezultat je realen."

FINALE
GORENJE VELENJE : KRKA 24:20 (8:10)
Verdinek 7, M. Kavčič 6; Okleščen 4, Papež, Rašo, Kukman 3.


David Miklavčič, igralec Gorenja Velenja:
"Pričakovano je Krka na domačem terenu igrala zelo ostro in ni dovolila lahkih zadetkov tako da je bila tekma zagotovo vredna finala, če je slučajno kdo mislil, da je bil vrhunec že tisti prvi obračun s Celjem Pivovarno Laško. Vedeli smo da bomo morali na parketu pustiti vse, če želimo osvojiti pokal in to se je izkazalo za resnično. S soigralci smo dali od sebe tisto, kar se je pričakovalo, je pa res da smo v določenih trenutkih zgrešili preveč strelov s katerimi bi se lahko dokončno odlepili ampak važna je končna zmaga."

Aleksandar Tomić, vratar Krke:
"To je bil vrhunski finale, Gorenje pa je upravičilo vlogo favorita. Zmanjkalo nam je tudi nekaj sreče, ki nas je v polfinalu spremljala. Zgrešili smo preveč strelov, res pa je da je tudi vratar Gorenja Emir Taletovič branil odlično. Pokazali smo da imamo srce, da znamo igrati in garati, v finale smo šli na glavo ampak žal se nam ni izšlo."