10. 8. 2021

Slovenke zasluženo slavile zmago nad Avstrijkami

Slovenska reprezentanca do 17 let je proti Avstriji v udarnem slogu dosegla prvo zmago na evropskem prvenstvu. Slovenke so z odlično predstavo v drugem delu dvoboja tekmice porazile z 28:17.

Ekipi Slovenije se je odlično pobrala po porazu s Hrvaško na zadnji tekmi skupinskega dela in v drugi del evropskega prvenstva do 17 let vstopila s prepričljivo zmago. Izbrana vrsta Slovenije, ki se bo do konca turnirja borila za uvrstitev med 9. in 16. mestom je z zmagoslavjem nad Avstrijo (28:17) zabeležila prvi točki in dokazala, da lahko konkurira preostalim reprezentancam, ki se borijo za preboj iz skupine 3.

Avstrijske rokometašice so Slovenkam lahko parirale le do polovice prvega polčasa. Izbranke selektorja Jerneja Rantaha so vodstvo dokončno prevzele v 16. minuti. Po treh zaporednih zadetkih kapetanke Nene Černigoj s sedmih metrov se slovenske rokometašice niso več ozirale nazaj, temveč so svoje vodstvo rutinirano zadržale do polčasa (13:10), nato pa ga postopoma poviševale.

V nadaljevanju je slovenska zasedba v Podgorici uprizorila izjemno kakovostno rokometno predstavo. Z agresivno obrambo so rokometašice Slovenije tekmicam dovolile do zgolj sedmih zadetkov, vratarka Saša Posega pa je dvoboj sklenila s kar 18 obrambami. Uspešnost strelov avstrijske reprezentance je ob koncu srečanja tako znašala zgolj 17/48. Na drugi strani so Slovenke presegle svojo bero zadetkov s tekme proti Hrvaški in se veselile zaslužene zmage s končnim rezultatom 28:17.

Najboljša strelka slovenske čete je bila kapetanka Nena Černigoj, ki je že v 21. minuti dosegla svoj šesti zadetek, tekmo pa zaključila z desetimi goli. S sedmimi ji je sledila Azra Zulić, pet pa jih je dodala Nika Ocepek. Stina Jazbinšek, ki je proti Avstrijkam dosegla dva zadetka, je bila izbrana za najboljšo posameznico naše reprezentance. 

Slovenska reprezentanca bo svojo pot na evropskem prvenstvu nadaljevala že v sredo, ko bo navdih s tekme z Avstrijo poskušala prenesti še na obračun s Švicarkami. Drugi dvoboj naše izbrane vrste v skupini 3 se bo v Podgorici začel ob 14.00 z neposrednim televizijskim prenosom na ehftv.com. 

Evropsko prvenstvo za dekleta do 17 let, Skupina B

torek, 10. avgusta, Podgorica (Črna gora):
Avstrija – Slovenija 17:28 (10:13)
Slovenija: Vuk, Behin 1, Matekovič, Bukovec 1, Jazbinšek 2, Ocepek 5, Zulić 7, Cerovak, Kolobarič 1, Kogovšek, Udovč 1, Posega, Dodič, Černigoj 10, Simič, Bolčič.

IZJAVA PO TEKMI

Jernej Rantah, selektor Slovenije:
"V tekmo smo odšli veliko bolj odločno kot proti Hrvaški. Igrali agresivno 5-1 obrambo. Dekleta so spoštovala vse napadalne in obrambne dogovore ter se hitro vračala v obrambo po izgubljenih žogah. Čestitam vsem rokometašicam za pravo borbo na igrišču in pa seveda naši vratarki Saši Posega, ki je obranila 18 strelov, za kar pa je zaslužna tudi agresivna obramba. Jutri nas čaka Švica, ki je zelo kakovostna reprezentanca. Na tekmo bomo šli sproščeni in jih poskusili presenetiti."