15. 4. 2022

V soboto ključna tekma za pot na SP

Slovenske rokometaše to soboto ob 18. uri v srbskem Kragujevcu čaka odločilna tekma za preboj na svetovno prvenstvo, ki ga bosta januarja družno gostili Poljska in Švedska. Po sredini tekmi v Celju bodo izbranci Uroša Zormana proti Srbiji skušali nadoknaditi tri zadetke zaostanka.


Prva tekma se ni razpletla po slovenskih željah. Slovenska obramba je srbskim tekmecem dopustila preveč zadetkov. V drugem polčasu je zaostanek naših rokometašev znašal že sedem zadetkov, v končnici tekme pa so ga na krilih Blaža Janca uspeli več kot prepoloviti in se izvlekli iz sila neprijetnega položaja in po porazu s tremi goli (31:34) ohranili možnosti za svoj 10. nastop med svetovno elito.


Slovenska izbrana vrsta se je v petek zjutraj z letalom iz Ljubljane odpravila proti Beogradu, nato pa jo je čakala še približno 150 km dolga pot z avtobusom do četrtega največjega mesta v Srbiji. Na pot je selektor Zorman popeljal 18 igralcev. V domovini so ostali Tadej Kljun, Miha Kavčič, Miljan Vujović in poškodovani Staš Skube.


V slovenskem taboru se zavedajo, da je pred njim izjemno zahtevna naloga, na povratni tekmi pa bodo rokometaši skušali popraviti številne napake s prvega obračuna v mestu ob Savinji. »V Srbijo smo prišli po zmago. Verjeti moramo v to, da lahko tekmece premagamo z vsaj štirimi zadetki razlike!« pred obračunom odločno pove Dean Bombač. Najboljši strelec Slovenije na prvi tekmi v Celju dodaja: »Ne sme se ponoviti naša igra v obrambi s sredinega dvoboja. Potrebno bo igrati tako, kot smo v dvorani Zlatorog v zadnjih 10, 15 minutah. Če želimo iti na svetovno prvenstvo, moramo takšno igro v Kragujevcu razpotegniti na vseh 60 minut.«


V enaki smeri pred sobotno tekmo razmišlja selektor Zorman. »Kljub slabi predstavi na prvem dvoboju imamo še vedno aktiven izid, ki bo zavoljo visokega rezultata od nas bržkone zahteval zmago za štiri gole. V preteklosti smo že dokazali, da lahko na gostovanjih igramo dober rokomet in verjamem, da bo tako tudi v soboto,« je dejal in dodal: »Na prvi tekmi so Srbi odkrili veliko več kart od nas. V Kragujevcu se bomo borili do zadnjih atomov.«


Na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto potekalo v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem, se bo uvrstila uspešnejša ekipa v seštevku obeh tekem. Zmagovalca bo določila boljša razlika med danimi in prejetimi zadetki, v primeru neodločenega izida pa višje število doseženih zadetkov v gosteh.


Postava Slovenije bo znana po tehničnem sestanku v sobotnih dopoldanskih urah. V domovini bo tekmo v neposrednem prenosu mogoče spremljati na TV Slovenija 2.

SEZNAM KANDIDATOV ZA DRUGO TEKMO S SRBIJO
Rokometaš Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Dean Bombač srednji zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji TSV Hannover-Burgdorf (Nemčija)
Darko Cingesar levo krilo Urbanscape Loka (Slovenija)
Jure Dolenec desni zunanji LH Limoges handball (Francija)
Klemen Ferlin vratar HC Erlangen (Nemčija)
Matej Gaber krožni napadalec Pick Szeged (Madžarska)
Nik Henigman levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Blaž Janc desno krilo FC Barcelona (Španija)
Urh Kastelic vratar Frish auf Göppingen (Nemčija
Tilen Kodrin levo krilo Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Borut Mačkovšek levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji FC Barcelona (Španija)
Gašper Marguč desno krilo Telekom Veszprem (Madžarska)
Matic Suholežnik krožni napadalec Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Aleks Vlah srednji zunanji Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Miha Zarabec srednji zunanji THW Kiel (Nečija)
Miha Žvižej krožni napadalec Ribe-Esbjerg (Danska)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Rok Košak trener za telesno prirpavo
Gorazd Škof trener vratarjev
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, 2. KROG
Druga tekma, SC Mladost Jezero (Kragujevac, Srbija), sobota, 16. aprila, ob 18.00:
SRBIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Prva tekma, dvorana Zlatorog (Celje, Slovenija), sreda, 13. aprila:
SLOVENIJA : SRBIJA 31:34 (15:20)
Slovenija:
 Baznik, Ferlin, Henigman, Marguč, Janc 7, Dolenec 1, Cingesar 2, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 2, Žvižej 1, Bombač 8 (3), Mačkovšek 7, Vlah 1, Suholežnik.
Srbija: Cupara, Milosavljev, Borzas 1, Sretenović, Đukić 1, Abutović, Radivojević 3 (1), N. Ilić 2 (2), Pechmalbec 3, V. Ilić 2, Kukić 6, Nikolić 1, Đekić, Marsenić 4, Orbović 3, Đorđić 8 (1).

Na svetovno prvenstvo se bo uvrstila reprezentanca, ki bo v seštevku obeh tekem imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru neodločenega izida bo o napredovanju odločalo višje število doseženih zadetkov v gosteh.