1. 9. 2022

Med vikendom za prvi slovenski rokometni lovoriki nove sezone

Na slovenskih igriščih se s superpokalnima tekmama začenja nova rokometna sezona! V soboto se bodo ob 18. uri za prvo lovoriko v sezoni v Izoli borile rokometašice Krima Mercatorja in Z'dežele iz Celja, dan kasneje ob 18.15 v Gornji Radgoni pa rokometaši Celja Pivovarne Laško in Gorenja Velenja.


Obala bo gostila dvoboj najboljših ženskih ekip minule sezone. Tako v državnem prvenstvu kot pokalnem tekmovanju so se zmage razveselile krimovke, srebro pa je pripadlo Celjankam. »Izredno smo veseli, da bomo lahko v Izoli gostili prvo uradno tekmo nove sezone. Potrudili se bomo po najboljših močeh, da bo udeležencem na Obali čim bolj prijetno in lepo. Vsem želimo obilo sreče in naj zmaga boljša ekipa!« je na sredini novinarski konferenci dejala Nina Cepič iz RK Trgo ABC Izola, gostitelja dogodka, ki rezervacije vstopnic za ogled obračuna zbira na povezavi TUKAJ.


V Sloveniji smo do sedaj lahko spremljali šest ženskih superpokalnih dvobojev, vseh šest naslovov pa je romalo v vitrine Ljubljanskega kluba, ki bo po dveh sezonah premora tudi branil naslov. »Veseli smo, da se začenja nova sezona s Superpokalom. Kot selektor reprezentance sem igre celjske ekipe spremljal že pred prevzemom ekipe Krima Mercatorja. Tekma z Izoli za nas prihaja v pravem trenutku, saj bo to zadnji test pred začetkom Lige prvakinj. Videli bomo, na kakšni ravni pripravljenosti smo mi in kaj zmorejo tekmice iz Celja,« je pred sobotnim snidenjem dejal krimov trener Dragan Adžić.


Slednji je pred začetkom nove sezone prevzel vodenje slovenskih prvakinj. Trener pa ni edina novost, ki jo premorejo tradicionalne udeleženke Lige prvakinj, saj bodo te na igrišče zakorakale z novo kapetank. To je postala slovenska reprezentantka Barbara Lazović, ki se je v domovino vrnila po osmih sezonah na tujem. »Začenja se zares, sezono začenjamo s Superpokalom. Tekmo bomo izkoristili za zadnje uigravanje pred začetkom Lige prvakinj, obenem pa, da se prvič uradno predstavimo slovenski javnosti v novi sezoni. S pristopom v največji možni meri bomo pokazale, da bomo tudi v novi sezoni številka ena v Sloveniji,« je odločno dejala Lazovićeva, kateri v zbirki s slovenskih tekmovanj manjka le še superpokalna lovorika.


Krimovkam se bodo na Obali po robu postavil celjski klub Z'dežele, za katerim je najuspešnejša sezona v zgodovini delovanja. Na članski ravni je ekipa osvojila dva naslova podprvakinj – v državnem prvenstvu in pokalnem tekmovanju. »Na Superpokal se podajamo optimistično. Obema ekipama bo ta tekma prišla zelo prav, saj se teden dni kasneje začenja tudi državno prvenstvo. Lepo je, da se bomo po zaslugi pretekle sezone srečali z najboljšo slovensko ekipo, ki cilja tudi na evropski vrh. Tako bomo videli tudi, na kakšni ravni se nahaja preostali del slovenskega rokometa v primerjavi z mednarodno sceno. Nadejamo se lepe tekme,« se je na prvi uradni preizkus v sezoni ozrla celjska trenerka Miša Marinček Ribežl, svoj čas vratarka ravno med ljubljanskima vratnicama.


Celjska ekipa je pred začetkom nove sezone doživela nekaj sprememb v igralskem mozaiku. Najodmevnejši prestop je bil zagotovo tisti kapetanke slovenske mladinske reprezentance Erin Novak. V klubu Z'dežele bosta tako v novi sezoni igrali najboljši posameznici minule sezone 1. ženske rokometne lige, potem ko je bila na novinarski konferenci razkrito, da so trenerji sodelujočih ekip za najboljšo vratarko izbrali Andreo Perić, za igralko pa Novakovo. »To priznanje mi veliko pomeni! To je nagrada za trdo treniranje in odrekanje stvarem, ki bi jih sicer lahko počela drugače. S tem je trud poplačan!« je ob novici, da je bila izbrana za najboljšo posameznico, navdušeno dejala 20-letna rokometašica, pred sobotnim dvobojem pa dodala: »Na tekmi si želimo s soigralkami pokazati največ, česar smo sposobne. V dvoboj se bomo morale podati povsem osredotočene. Le tako lahko prikažemo našo najboljšo igro.«


Nedelja bo rezervirana za drugi superpokalni obračun, na katerem bo podeljena prva lovorika tudi v moški konkurenci. Gornja Radgona, kjer bo potekal obračun Celja Pivovarne Laško in Gorenja Velenja, je nedavno dobil pomembno pridobitev za razvoj tamkajšnjega rokometa. »Naš kraj je pridobil povsem novo športno dvorano. Superpokal bo prvi večji športni dogodek v njej. Veselimo se, da nam je Rokometna zveza Slovenije zaupala organizacijo tako pomembne tekme. Kot dobri gostitelji se bomo potrudili, da se bodo vsi igralci, trenerji in ostalo spremljevalno osebje pri nas počutili dobro,« je dejal Niko Klun, predstavnik RK Arcont Radgona in nadaljeval: »V dvorani je prostora za 500 gledalcev in kapaciteta je bila razprodana v enem dnevu. Najavljen je prihod navijaških skupin obeh klubov, ki bosta zagotovo poskrbeli za dodatno odlično vzdušje. Verjamem, da bodo igralci obeh ekip prikazali odlično tekmo ter, bo to velik spektakel v našem mestu in izjemen začetek sezone za vse nas.«


V Izoli bodo pestro rokometno dogajanje začinili člani slovenske reprezentance v rokometu na vozičkih, katere v drugi polovici septembra čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Na demonstracijski tekmi se bodo merili med 16. in 17. uro.


V mestu na severovzhodu države se obeta derbi večnih rivalov, ki sta obenem tudi najuspešnejši ekipi dosedanjih 12 moških superpokalnih preizkusov. »Čaka nas dvoboj dveh izenačenih ekip, ki se med seboj zelo dobro poznata. Na tekmi bodo o naslovu prvaka odločale malenkosti!« pred soboto sporoča celjski trener Alem Toskić, ki bo z ekipo branil lovoriko izpred treh let, ki so jo Celjani, tedaj v Slovenj Gradcu, osvojili prav proti tekmecem z Velenja.


»Ko smo pred leti s soigralci iz Kopra na Superpokalu nastopili proti Celjanom, so bili ti tedaj veliki favoriti,« je spomine na tekmo leta 2016 v Portorožu razkril novi kapetan državnih prvakov iz Celja, Aleks Vlah in dodal: »Letos, ko sam zastopam celjske barve, menim, da favorita na Superpokalu ni. Naša ekipa bo skušala prikazati našo najboljšo igro. Naj na koncu zmaga boljši!«


Začetka sezone s Superpokalnim obračunom se veselijo tudi v Velenju. Tamkajšnje Gorenje si je superpokalni nastop zagotovilo z naslovom slovenskega pokalnega prvaka. »Veseli me, da bo na sporedu spet Superpokal Slovenije. Z ekipo iz Celja se poznamo zelo dobro in zavedamo se, da bodo odločale malenkosti. Imamo kar nekaj težav s poškodbami, ampak ne mečemo puške v koruzo. Tisti, ki bodo igrali, bodo dali od sebe največ, česar so zmožni in to je za mene najbolj pomembno,« je misli pred nedeljo razkril trener črno-rumenih Zoran Jovičić.


Podobno kot v Celju imajo po igralski upokojitvi po koncu minule sezone novega kapetana tudi v Šaleški dolini. Ta čast je pripadla Emirju Taletoviću, ki se je pred leti vrnil v matični klub. »Težko je napovedati razplet tekme, saj se obe ekipi na to tekmo dobro pripravljata. Zavedamo se, da bodo malenkosti odločale. Poznamo se zelo dobro, odigrali smo že veliko medsebojnih tekem. V minuli sezoni smo v polfinalu Pokala Slovenije oboji igrali zelo dobro. Takšne tekme si želim tudi v nedeljo in naj zmaga boljši,« je za konec pristavil velenjski vratar.


Vsi rokometni navdušenci, ki si za moški superpokalni obračun vstopnice niste uspeli zagotoviti, boste tekmo lahko v neposrednem prenosu spremljali na Sportklubu.

Krim Mercator sedmič ali Z'dežele prvič?
Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje sta se na Superpokalu merila štirikrat, trikrat so bili boljši rokometaši prvega.

DOZDAJŠNJE PRVAKINJE

DOZDAJŠNJI PRVAKI

DOSEDANJI SUPERPOKALI (ŽENSKE)

DOSEDANJI SUPERPOKALI (MOŠKI)

ŽENSKI ROKOMETNI SUPERPOKAL 2022
Sobota, 3. septembra, ob 18.00 (Izola, dvorana Kraška):
RK KRIM MERCATOR : ŽRK Z'DEŽELE
MOŠKI ROKOMETNI SUPERPOKAL 2022
Nedelja, 4. septembra, ob 18.15 (Gornja Radgona, ŠD Gornja Radgona):
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK GORENJE VELENJE (prenos na Sportklubu)